Assalamualaikum.. Yes.. setelah sekian lama menyepi dengan entry Ninetology Black Pearl 2 Pandang Pertama, diikuti dengan tutorial untuk upgrade firmware v16 kepada v17 dan yang terakhir sekali cara root ninetology black pearl 2. Semua tutorial yang aku buat adalah tutorial bergambar…

Kali ni, aku nak tunjuk cara nak upgrade Ninetology Black Pearl 2 dari ICS ke Jellybean 4.1.1. Sebelum ni aku ingat malas nak upgrade Ninetology Black Pearl 2, tapi memandangkan instagram video hanya boleh di gunakan sekiranya pakai Jellybean 4.1.1, so secara official, aku upgrade ke Jellybean.

Kalau korang nak ikut tutorial yang aku buat ni.. Silakan.. tapi pastikan anda dah root terlebih dahulu, dan backup menggunakan titanium backup, boleh tengok cara backup di group ini –> Keistimewaan Titanium Backup dan Download Titanium Backup..

1) Install Jellybean 4.1.1

  • Download Cink Slim V15 (ICS) or Cink Slim JB (Jelly Bean) di laman web www.wikomobile.com/maj.php .. Jangan download yang pdf, tapi download yang bawah pdf.
  • Sila extract folder tersebut di Desktop
  • Download recovery.img di sini http://bit.ly/ZG9eiC, kemudian copy ke dalam folder Wiko Cink Slim untuk menggantikan recovery sedia ada.
  • ninetology black pearl 2 upgrade ke jellybean 1
  • Off Handphone
  • Sambungkan USB dan klik Spintall.exe, pilih sama ada PC/Laptop ada x64 atau x86..
  • Cabutkan sambungan USB tadi
  • Klik flashtool.exe (blue icon) dalam folder Flashtool
  • ninetology black pearl 2 upgrade ke jellybean 2
  • 1 – Pilih  SCATTER loading. > Pergi ke Folder WIKO CINK SLIM JB > Pilih MT6577_Android_scatter_emmc kemudian klik OK.
  • 2 – Click FIRMWARE>UPGRADE
  • 3 – Sambungkan USB dalam keadaan PHONE OFF .. Tunggu sehingga bulatan hijau muncul di PC/Laptop anda.
  • Cabut sambungan USB phone
  • ON kan Phone anda dan jangan SENTUH SKRIN semasa phone di ON!
  • Upgrade Jellybean SUCCESSS!!! tahniah untuk anda..

 

2) Tukar Bahasa Prancis kepada Bahasa Inggeris.

  • Pergi dekat Parametres (setting) 
  • Scroll ke bawah, pilih Langue et saisie
  • Tukar Langua Francais kepada BI/BM
  • Done!

 

3) Root selepas Upgrade

  • Pergi ke Google Play, login guna account google sebelum ni,.. 
  • Install aplikasi CWM Recovery
  • Screenshot_2013-07-18-01-53-51

4) Cara Untuk Root

  • Download file http://bit.ly/1bgok7T  kemudian copy ke SD Card.. Jangan Extract!!
  • Tekan kedua-dua volume up dan volume down, kemudian tekan off/on button secara serentak. Maksudnya, 3 button tersebut perlu di tekan. Tunggu sehingga muncul Recovery Mode dan Factory Mode
  • Pilih Recovery Mode dengan tekan volume up button
  • Pilih Recovery Mode lagi sekali menggunakan volume up botton untuk memilih, dan volume down untuk select.. Anda akan dapat lihat logo WIKO sebelum ke CWM boot
  • Kemudian pilih Install ZIP from SDCARD.. (pilihan ke dua) guna on/off button untuk select.
  • Select “choose zip from SDCARD”
  • Cari file yang di masukkan ke dalam SDCARD tadi.. “cwm_root_gnum-x.zip”
  • Select dan pilih yes untuk install zip file tersebut.
  • Biarkan sehingga siap, dan back, pilih menu untuk OFF..
  • SIAP!!!. pastikan SUPER SU ada dalam list applikasi anda.. so that, anda berjaya root!!
  • Macam biasa delete aplikasi yang tidak diingini..

 

Ps: yang kat gambar atas sekali tuh rom jelly bean SLIM.. tetapi saya ada masalah dengan bluetooth, lepas ni nak tukar balik ke rom, WIKO CINK SLIM JB. upgrade Ninetology Black Pearl 2

37 COMMENTS

  1. salam, minta tunjuk ajar.. sy try nk install rom ni tp bila klik spinstall dy keluar mcm kat bawah ni, dan bila teruskan ke flash tool lgsung tak de progress..knape ye..

    C:\Users\ASUS\Desktop\WIKO_MAJ_CINK_SLIM_JB_159753\Driver\x86\Infs\usbvcom.inf—>
    must be a member of the Administrators group to install a driver package
    InstallDriverWithWDK Failed. Try another method.

    No device pluged in.
    C:\Users\ASUS\Desktop\WIKO_MAJ_CINK_SLIM_JB_159753\Driver\x86\Infs\usbvcom.infSetupCopyOEMInf Failed.
    USB\Vid_0e8d&Pid_200a&MI_02 PreInstallDriver Failed.

    ======Operation Failed=======

    File Closed.

    tq for sharing and caring 🙂

  2. Sy dh success flash ke JB..

    Masalah rom ni, touch dah x sensitive lagi..
    kalo nk ‘back’, kdg2 kena tekan 2-3 kali baru masuk..
    so, kalo sapa2 nk cuba, itu je benda yg x bestnya..

    so, slain rom ni, ada rom lain lagi x? utk jb ni

    • Just nak inform…berjaya…cuz saya flash balik ikot step by step…then baru lepas…

      Failure root sebab terskip ROM Manager…so CWM dy pakai ver lama Ver5.5 (patut ver6.0.1)…xsesuai…tu yang sangkut..so flash balik…ikot step…then patut ok dah…suke suke suke… ^_^

  3. saya nak root ikut step, tp x bley..die state ‘installation aborted’..knpe ye? tlong sy asap please…

  4. Spintall.exe, pilih sama ada PC/Laptop ada x64 atau x86..
    ini x jumpa la.. mcmna bwt ne?
    smart phone flash tool tu apa ya? mau dowmload ka dlu?
    tolong2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge