i & Gajet

Upgrade Ninetology Black Pearl 2 dari ICS ke Jellybean 4.1.1 dan Install Rom

cara upgrade ninetolgy black pearl 2 ke jelly bean-horz
Written by Norfanil

Anda pemilik Homestay atau Hotel? Ingin saya review Homestay atau Hotel Anda? Peluang kini dibuka! (KLIK)

Assalamualaikum.. Yes.. setelah sekian lama menyepi dengan entry Ninetology Black Pearl 2 Pandang Pertama, diikuti dengan tutorial untuk upgrade firmware v16 kepada v17 dan yang terakhir sekali cara root ninetology black pearl 2. Semua tutorial yang aku buat adalah tutorial bergambar…

Kali ni, aku nak tunjuk cara nak upgrade Ninetology Black Pearl 2 dari ICS ke Jellybean 4.1.1. Sebelum ni aku ingat malas nak upgrade Ninetology Black Pearl 2, tapi memandangkan instagram video hanya boleh di gunakan sekiranya pakai Jellybean 4.1.1, so secara official, aku upgrade ke Jellybean.

Kalau korang nak ikut tutorial yang aku buat ni.. Silakan.. tapi pastikan anda dah root terlebih dahulu, dan backup menggunakan titanium backup, boleh tengok cara backup di group ini –> Keistimewaan Titanium Backup dan Download Titanium Backup..

Dapatkan kain pasang Daun Anzalna yang superb cantik sementara stok masih ada.. Gile ramai masuk order! Cepat!..

Koleksi Ariani Lebaran 2016

1) Install Jellybean 4.1.1

  • Download Cink Slim V15 (ICS) or Cink Slim JB (Jelly Bean) di laman web www.wikomobile.com/maj.php .. Jangan download yang pdf, tapi download yang bawah pdf.
  • Sila extract folder tersebut di Desktop
  • Download recovery.img di sini http://bit.ly/ZG9eiC, kemudian copy ke dalam folder Wiko Cink Slim untuk menggantikan recovery sedia ada.
  • ninetology black pearl 2 upgrade ke jellybean 1
  • Off Handphone
  • Sambungkan USB dan klik Spintall.exe, pilih sama ada PC/Laptop ada x64 atau x86..
  • Cabutkan sambungan USB tadi
  • Klik flashtool.exe (blue icon) dalam folder Flashtool
  • ninetology black pearl 2 upgrade ke jellybean 2
  • 1 – Pilih  SCATTER loading. > Pergi ke Folder WIKO CINK SLIM JB > Pilih MT6577_Android_scatter_emmc kemudian klik OK.
  • 2 – Click FIRMWARE>UPGRADE
  • 3 – Sambungkan USB dalam keadaan PHONE OFF .. Tunggu sehingga bulatan hijau muncul di PC/Laptop anda.
  • Cabut sambungan USB phone
  • ON kan Phone anda dan jangan SENTUH SKRIN semasa phone di ON!
  • Upgrade Jellybean SUCCESSS!!! tahniah untuk anda..

 

2) Tukar Bahasa Prancis kepada Bahasa Inggeris.

  • Pergi dekat Parametres (setting) 
  • Scroll ke bawah, pilih Langue et saisie
  • Tukar Langua Francais kepada BI/BM
  • Done!

 

3) Root selepas Upgrade

  • Pergi ke Google Play, login guna account google sebelum ni,.. 
  • Install aplikasi CWM Recovery
  • Screenshot_2013-07-18-01-53-51

4) Cara Untuk Root

  • Download file http://bit.ly/1bgok7T  kemudian copy ke SD Card.. Jangan Extract!!
  • Tekan kedua-dua volume up dan volume down, kemudian tekan off/on button secara serentak. Maksudnya, 3 button tersebut perlu di tekan. Tunggu sehingga muncul Recovery Mode dan Factory Mode
  • Pilih Recovery Mode dengan tekan volume up button
  • Pilih Recovery Mode lagi sekali menggunakan volume up botton untuk memilih, dan volume down untuk select.. Anda akan dapat lihat logo WIKO sebelum ke CWM boot
  • Kemudian pilih Install ZIP from SDCARD.. (pilihan ke dua) guna on/off button untuk select.
  • Select “choose zip from SDCARD”
  • Cari file yang di masukkan ke dalam SDCARD tadi.. “cwm_root_gnum-x.zip”
  • Select dan pilih yes untuk install zip file tersebut.
  • Biarkan sehingga siap, dan back, pilih menu untuk OFF..
  • SIAP!!!. pastikan SUPER SU ada dalam list applikasi anda.. so that, anda berjaya root!!
  • Macam biasa delete aplikasi yang tidak diingini..

 

Ps: yang kat gambar atas sekali tuh rom jelly bean SLIM.. tetapi saya ada masalah dengan bluetooth, lepas ni nak tukar balik ke rom, WIKO CINK SLIM JB. upgrade Ninetology Black Pearl 2

#

About the author

37 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge

TENTANG NORFANIL

25. Pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Universiti Malaya).

Merupakan blogger sepenuh masa dan juga freelancer

Suka makan, suka tidur, suka travel dan suka aktiviti lasak. Tidak suka jatuh cinta!

Advertorial? Review? Jangan segan-segan hubungi saya. [su_button url="mailto:[email protected]" target="blank" background="#f899ce"]norfanil @ gmail.com[/su_button

MY fanpage

SUBSCRIBE

[mc4wp_form]

© 2015. Norfanil - Salute to Life. All Rights Reserved. Powered by NR Network