i & Travel

Tips Travel : Cara Pack Barang Untuk Travel

Cara pack barang untuk travel dalam luggage
Written by Norfanil

Anda pemilik Homestay atau Hotel? Ingin saya review Homestay atau Hotel Anda? Peluang kini dibuka! (KLIK)

Assalamualaikum.

Aku sekarang memang jarang travel. Tapi insyaAllah tahun hadapan 2015 bermula la sesi travel backpack aku. Ada yang terkejut bila aku cakap tarikh travel backpack aku semua dekat -dekat. Memang betul betul lepas gian. Mama dah bising sebab aku habiskan duit macam tuh je.. huhu..

Aku biasa kalau dekat-dekat memang aku pakai beg sandang belakang je. Memang bukan beg backpack yang betul-betul. Nanti nak travel next year baru la aku beli real backpack bag.. Tengok harga, agak mahal juga la.

Kali ni nak bercerita mengenai cara nak pack barang untuk travel pakai luggage. Ini untuk travel biasa. Bukan backpack ye. Nanti aku tulis yang backpack pula.

Ini berdasarkan pembacaan aku di web sebelum aku pergi travel.

Cara pack barang untuk travel

1. Cuaca tempat yang dituju

Sebelum travel kena tengok keadaan cuaca yang hendak dituju. Kalau travel di tempat yang mempunyai empat musim, boleh cek keadaan cuaca dan suhu di sana supaya senang nak packing.

Aku pernah pergi Korea waktu winter. Serius tak tahan sejuk bila keluar ke bandar. So better bawak baju yang sesuai, kalau rasa tak mampu nak beli kat Malaysia beli la kat sana.

2- Guna luggage yang ringan

Luggage yang ringan ni memberi untung pada anda bila nak masuk airlines. Tapi luggage yang ringan mngkin agak mahal. Tapi untuk mereka yang jenis tak beli sourvenier yang banyak mungkin tak kisah dengan luggage yang berat atau pun ringan. Sebab masih lagi dibawah berat yang diluluskan. Kalau tak memang sedap membayar lebihan berat.

3- Letak baju besar dan berat di bawah

Yes, semasa nak pack baju dalam luggage, better letak baju yang besar di bahagian bawah. Nanti senang bila nak cari baju yang kecil-kecil. Kalau letak baju besar kat atas, memang mengambil masa la nak cari yang kecil-kecil sebab berada di bawah.

Dapatkan kain pasang Daun Anzalna yang superb cantik sementara stok masih ada.. Gile ramai masuk order! Cepat!..

Koleksi Ariani Lebaran 2016

4- Pilih barang yang boleh di gulung dan di sumbat.

Pilih barang barang yang boleh digulung untuk menjimatkan ruang didalam luggage. Kebiasaanya aku memang gulung semua baju supaya boleh isi banyak ruang.

Stoking-stoking tuh kalau boleh letak dalam kasut yang dibawa jika ada. Supaya tak membazir ruang. Masukkan segala benda yang boleh dimasuk pada ruang kosong. Kena pandai la.

5- Pack barang yang mudah pecah di tengah-tengah

Untuk mengelakkan barang-barang anda pecah, better to pack barang tersebut di bahagian tengah. Tapi lebih baik tak payah bawak barang yang mudah pecah. Tak ada pening kepala nak fikir macam mana nak pack. Ye dak?

Cara pack barang untuk travel

6- Letak baju formal atau dress di bahagian atas.

Untuk mengelakkan kedutan yang teruk, sila letak baju formal dan dress anda di bahagian paling atas sebelum tutup luggage.

7- Bawa lebih beberapa baju nipis 

Biasanya baju baju nipis yang sesuai untuk musim sejuk dan juga panas. Kalau rasa panas pakai 1 2 lapis sahaja. Kalau sejuk boleh pakai banyak lapis. So senang boleh ikut keadaan cuaca tempat travel.

OK.. that’s it. Next week sambung untuk backpack bag pula ye..

#

About the author

8 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge

TENTANG NORFANIL

25. Pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Universiti Malaya).

Merupakan blogger sepenuh masa dan juga freelancer

Suka makan, suka tidur, suka travel dan suka aktiviti lasak. Tidak suka jatuh cinta!

Advertorial? Review? Jangan segan-segan hubungi saya. [su_button url="mailto:[email protected]" target="blank" background="#f899ce"]norfanil @ gmail.com[/su_button

MY fanpage

SUBSCRIBE

[mc4wp_form]

© 2015. Norfanil - Salute to Life. All Rights Reserved. Powered by NR Network