Assalamualaikum…

Lelaki merajuk? Terasa macam nak bagi kaki je… haAHAHAHAHA…  Aku baru baca kat blog cinta, ada orang cakap, lelaki adalah manusia paling kuat merajuk.. Betul ke weh?

Sebab apa Lelaki  merajuk?

Macam biasa la, lelaki kalau merajuk mesti sebab perselisihan faham dan pergaduhan. Takde sebab lain. Dan biasanya berkaitan dengan EGO yang meninggi tuh.. So hasil dia kalau tak berpuas hati , dia akan bawa diri (merajuk) dan mendiamkan diri dengan tidak membalas mesej atau mengangkat call. Setuju wahai kaum lelaki? hehehe

Aku ni pantang betul kalau lelaki merajuk. Aku tak suka kalau orang diam. Kalau boleh aku nak gak gaduh sampai jumpa penyelesaian dia dan bukan diam kan diri, then kemudian hari naik pulak isu yang sama. Gaduh perkara yang sama.. Lama lama dah jadi bosan.

So, camna caranya untuk memujuk si dia?

1. Berikan si dia ruang untuk bersendirian (paling aku tak suka!!)

Memang lelaki perlukan masa untuk tenangkan fikiran. Tapi kalau fikir lama, then esok lusa buat perangai balik.. baik takyah bagi masa.. Ye dak? (gengster punya ayat) hahaha..

Betul ke bila lelaki diam, dia akan fikir perkara perkara ni?

a) Apakah punca berlakunya masalah tersebut?

b) Adakah dia berhak untuk merajuk?

c) Apakah tindakan yang perlu dia lakukan bagi menyelesaikan masalah itu?

d) Dan pelbagai lagi persoalan yang dia cuba fikirkan bagi mencari jawapannya.

Macam tak je….

 

2. Sentiasa memberikan si dia sokongan

Camne nak bagi sokongan kalau dua dua merajuk? erkk.. pelik pulak aku dengan point ni.. Ayat tak leh blah “Walaupun dari luaran kita nampak dia sedang menonton televisyen, tetapi di dalam akal fikirannya si dia sedang memikirkan masalah yang sedang berlaku.”

 

3. Jangan bertanyakan tentang perasaannya

Aku lagi suka tanya.. Kenapa la kau nak merajuk. benda kecik je pun. Aku pun tak merajuk macam kau…. huhuhuhu.. Provoke je keje aku ni kan? hahahaha.. “Dan ini akan menyebabkan si dia akan semakin menjauhkan diri daripada anda kerana anda telah mengganggunya”     tapi aku suka tanya!!!!

 

Bosan pulak aku tengok lelaki merajuk.. kalau perempuan merajuk leh tahan lagi.. hehehehe.. nih tips ke aku bagi ni? ni aku rasa macam nak kasi hubungan korang lagi hancur je.. macam hubungan aku.. kekeekekek… rock ooo!!

15 thoughts on “Tips Nak Hadapi Lelaki Merajuk.. Macam mana weh?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge