i & Lifestyle

Tips Bercinta Jarak Jauh! Boleh je kalau ada tolak ansur

Written by Norfanil

Anda pemilik Homestay atau Hotel? Ingin saya review Homestay atau Hotel Anda? Peluang kini dibuka! (KLIK)

Assalamualaikum..

Lama tak keluarkan bab cintan cintun ni. Haha..  Kali ni kita nak cakap pasal Tips Bercinta Jarak Jauh atau lebih dikenali sebagai Long Distance Relationship… Orang kata banyak cabaran dan juga banyak songehnya.. hahah..

Bagi aku memang susah bercinta jarak jauh. Aku sendiri pun pernah mengalami bercinta jarah jauh. Ada yang 5 bulan (cita monyet SPM) dan paling lama 3 tahun lepas matrik….

Kalau korang sejak awal kenal lagi dah jarak jauh, mungkin takda masalah untuk hadapi, cuma orang kata bukan jodoh kalau tetap berpisah. Dan paling penting, kedua dua kena matang dari segi fikiran bila berada jarak jauh ni. Tapi kalau korang ni kenal jarak dekat dan tiba-tiba terpaksa berada jauh antara satu sama lain mungkin akan alami masalah sikit pada awalnya, ataupun mungkin akan kerap bergaduh kerana berjauhan.. Ini la yang aku alami.. Boleh tahan seksa gaduh hari hari…

Macam mana nak kekalkan hubungan percintaan jarak jauh?

1. Sifat Percaya Pada Pasangan
Sifat percaya ni perlu ada pda anda dan pasangan. Kena sentiasa fikir positif bahawa dia itu adalah pendamping hidup anda nanti. Korang mesti tau kan, kepercayaan juga la merupakan titik tolak sebuah perhubungan. Kalau tak percaya susah la.. Tapi dont ever try to cheat… Tapi cuba elakkan berprasangka buruk sebab prasangka buruk la akan menyebabkan hunungan semakin teruk.

2. Sentiasa berhubung
Bila bercinta jarak jauh ni, kena banyak berhubung. Sebab ia adalah komunikasi paling utama bagi korang. Tak kisah la secara panggilan telefon ke, wechat ataupun skype. Bila anda tak berhubung, mula la timbul rasa macam macam dan anggapan macam-macam terhadap pasangan. Mungkin anda boleh tetapkan masa bila untuk anda berhubung, sebagai contoh setiap malam sebelum tidur. Kemudahan teknologi sekarang membolehkan anda menghubngi masing masing. So takda sebab nak bagi alasan dan helah macam macam.. Kena ingat, percintaan juga adalah komitmen.. Kalau tak boleh hadapi, jangan la bercinta.. Cinta selepas kahwin senang…

Dapatkan kain pasang Daun Anzalna yang superb cantik sementara stok masih ada.. Gile ramai masuk order! Cepat!..

Koleksi Ariani Lebaran 2016

3. Memahami Pasangan Yang Telah Kehilangan Anda
Kalau anda bermula dengan percintaan jarak dekat dan terpaksa berpisah dan mula bercinta jarak jauh, anda perlu la memahami pasangan anda yang ditinggalkan. Biasanya bila jarak jauh, pasangan akan rasa bosan dan kosong. So tiba masa pasangan untuk luangkan masa bersama kawan-kawan memandangkan pasangannya sekarang dah jauh. Amat penting anda memahami situasi pasangan anda. Jangan terlampau mengongkong..

4. Bila Bertengkar Elak Kata Putus Pertengkaran
Dalam perhubungan, memang tak boleh lari dari pertengkaran. ia sebagai satu cabaran dalam percintaan. Kalau dekat senang nak pulih apabila bertengkar. Tapi bila jauh, sangat sangat susah nak leraikan pertengkaran. Paling tidak memang akan berlarutan sehingga berhari hari. Melainkan salah seorang dari anda yang mengalah awal. Bila emosi yang meluap luap yang hanya boleh disampai kan melalui telefon atau kemudahan lain, ia boleh di salah tafsir oleh pasangan dan paling mudah disebut adalah kata putus. Itulah emosi yang susah nak dikawal bila berjauhan. Sedangkan bila berdekatan, kata putus lah paling susah nak diluahkan apabila berdekatan.. So, sangat penting bagi pasangan mengalah untuk mengelakkan kata putus itu keluar dari mulut. Nanti menyesal kemudian hari.. Lelaki 3 4 kali dengar dia ok.. tapi bila dia dah bosan dengar dia akan terima… Walhal wanita hanya mengacah saja.. kan?

Moral of the story, bagi saya bercinta jarak jauh best boleh latih diri kita untuk bersabar..terutama bila dapat lelaki yang penyabar.. Tapi bercinta jarah jauh boleh disaster bila dua dua bukan penyabar dan tidak mahu mengalah..

p/s: <3… Merinduimu, seumurhidupku.. hahahh.. #okbye

Korea Trip

— I made this for you.. just for you.. but this a year ago.

#

About the author

8 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge

TENTANG NORFANIL

25. Pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Universiti Malaya).

Merupakan blogger sepenuh masa dan juga freelancer

Suka makan, suka tidur, suka travel dan suka aktiviti lasak. Tidak suka jatuh cinta!

Advertorial? Review? Jangan segan-segan hubungi saya. [su_button url="mailto:[email protected]" target="blank" background="#f899ce"]norfanil @ gmail.com[/su_button

MY fanpage

SUBSCRIBE

[mc4wp_form]

© 2015. Norfanil - Salute to Life. All Rights Reserved. Powered by NR Network