my Resepi

Resepi Piscok Pisang Coklat Sedap dari Indonesia

Resepi Piscok Pisang Coklat Indonesia -002
Written by Norfanil

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

Piscok singkatan bagi Pisang Coklat. Kat Malaysia tak de lagi yang buat. Yang famous sekarang adalah Pisang Cheese dari Indonesia juga dan juga Lempeng Krabi.

Lempeng Krabi kini dah boleh beli di Ampang. Ada kiosk yang jual di Ampang. Pisang Cheese merata rata ada. So dah tak rare.


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Kain Pasang Songket

 

Saya pertama kali merasa Piscok semasa pergi Medan : Tempat Menarik di Medan. Itu pun diperkenalkan oleh tour guide. Alhamdulillah dapat tour guide yang suka kongsikan benda menarik di Medan.


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Kain Pasang Songket

 

Piscok Pisang ni sangat sedap. Tapi banyak kalori la.. Eleh.. apa ada hal. Pisang cheese boleh makan banyak, takkan piscok tak nak cuba.

Resepi Piscok Pisang Coklat Indonesia -001

Tapi bila makan 1, tak cukup. Nak juga makan 2 3 biji. Memang sedap. Pisang bersama coklat dibalut dengan kulit popia sebelum di goreng.

Mujur tour guide yang belanja.. hahahah

Resepi Piscok Pisang Coklat Indonesia

Bahan-bahan:

  • Pisang Kelat Manis
  • Coklat cip / coklat masakan
  • Kulit popia
  • Telur
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

  1. Carikkan 1 helai kulit popia.
  2. Letakkan pisang yang dibelah dua dan coklat cip di atas kulit popia.
    Resepi Piscok Pisang Coklat Indonesia -002
  3. Bungkus kulit popia dan lekatkan hujung dengan telur. Supanya bila goreng tidak terbuka.
  4. Goreng sehingga garing.
  5. Dirikan Piscok diatas tisu untuk turunkan minyak.
  6. Siap untuk dimakan! 😀

Resepi Piscok Pisang Coklat Indonesia -003`Resepi Piscok Pisang Coklat Indonesia -003

Resepi Piscok Pisang Coklat Indonesia -003Mudah kan?

See, lepas ni boleh buat jual. Hahaha. Biar jadi phenomena macam Pisang Goreng Cheese. Kalau letak cheese pon macam sedap! perghhh…

hehe.. Untuk korang yang nak cuba, korang boleh juga letak coklat masakan biasa dan pisang letak sebijik-sebijik. Lagi sedap. Fuh.

Apa-apa pun, selamat menikmati Piscok Indonesia dan selamat mencuba!

Yang diet mohon jangan makan .. ngeeee

About the author

Leave a Comment

CommentLuv badge