Ini resepi Khas dari mak aku.. sekarang blog aku dah jadi blog masakan jugak.. hehe… So semua resepi mak aku yang sedap sedap akan aku letak kat blog ini..  ok?

Ini boleh dikatakan feveret aku juga la. Resepi Pajeri Nenas, Kalau taknak guna nenas, boleh guna terung. Biasa selain dari makan dengan nasi putih, sedap juga makan dengan nasi minyak. Fuh, lapar pulak.

Resepi ni mudah je, tak perlukan kepakaran masak high level sangat. Hehe. Yang penting confident ok. Kalau tak confident takut tak jadi nanti.

Biasa kalau mak aku masak ni memang cepat je habis, sebab masing masing gila pajeri nenas ni. Kalau nak beli agak mahal. Jadi baik buat je.

Dengan sebiji Nenas boleh makan 3 4 kali.

Nah ini Resepi Pajeri Nenas. Kalau rajin boleh buat Resepi Pajeri Terung juga.

Resepi Pajeri Nenas Mudah!

Bahan bahan:

  • 1 biji NENAS (dihiris kecil menjadi 1/4) *DICELUR
  • 1 paket kecil rempah KARI DAGING
  • 2 sudu besar CILI GILING
  • 1 sudu besar KERISIK
  • 1 keping kecil NISAN (GULA MELAKA)
  • 200gm SANTAN
  • 2 batang SERAI

Bahan untuk di mesin :

  • 100gm UDANG KERING
  • 1 inci LENGKUAS
  • 2 biji BAWANG BESAR
  • 5 ulas BAWANG PUTIH

**Sedikit bahan menumis seperti, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga**

Cara cara:

1- Masukkan minyak kedalam kuali dan biar sehingga panas, tumis bahan menumis seperti bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga.
2- Masukkan bahan yang di mesin + rempah kari + 1 GELAS AIR + Santan + Kerisik + SERAI. Biarkan mendidih.
3- Kemudian masukkan NENAS dan biar sehingga sedikit kering.
4- Masukkan penambah perasa seperti garam dan gula secukup rasa. Siap dan boleh dihidang!! Mudah je kan, kan dah cakap. Tak susah pun. Apa-apa pun selamat menjamu selera! Sedap bak hang..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge