my Resepi

Resepi Maggi Hailam Seafood Mudah dan Sedap!

Resepi Maggi Hailam Seafood Mudah dan Sedap -002
Written by Norfanil

Anda pemilik Homestay atau Hotel? Ingin saya review Homestay atau Hotel Anda? Peluang kini dibuka! (KLIK)

Hi,

Dah lama tak makan maggi, nak rendam maggi rasa dah muak dah makan dulu-dulu masa kat kolej. Bila tengok maggi dalam bungkusan tu rasa nak makan, tapi bila makan mesti tak habis. Makan sikit je lepas tu, jadi jamuan tong sampah. heh.

Dah tua kot, so nafsu nak makan maggi pun dah kurang.

Oleh kerana, membuak-buak sangat nak makan maggi, terfikir nak buat maggi hailam. Google di facebook Resepi Maggi Hailam, tapi tak jumpa.

Kebanyakkanya resepi mee hailam je.

Bila ada resepi mee hailam je, kena la pandai olah gantikan dengan maggi.. Hehe.. Dan alhamdulillah selepas bersilat kat dapur selama 15 minit, menjadi! Oh.. nak cakap, resepi ni tak pakai minyak tau.. dan mudah sangat. Khas untuk orang bujang.

Sebelum tu pergi Giant dulu beli seafood dan sayur.
Resepi Maggi Hailam Seafood Mudah dan Sedap -001

Dapatkan kain pasang Daun Anzalna yang superb cantik sementara stok masih ada.. Gile ramai masuk order! Cepat!..

Koleksi Ariani Lebaran 2016

Resepi Maggi Hailam Seafood Mudah dan Sedap!

Bahan-bahan:

  • 1 Bungkus Maggi (tak kisah la jenama apa..saya pakai jenama Maggi)
  • Kaki ayam ( boleh tukar dengan isi ayam.. wajib ada ayam sebab nak kan air rebusan dia)
  • 5 ekor sotong (di potong)
  • 5 ekor udang
  • Bawang kecil dihiris
  • Halia 1 inci. Dihiris dan diketuk.
  • Sayur sawi (dipotong)
  • Lobak Merah ( dihiris bulat )
  • Lada kecil (di potong)
  • Tomato ( di belah 6)
  • Tepung jagung / gandum ( 1  sudu ) dibancuh dengan sedikit air.
  • Air 1 cawan
  • Kicap
  • Secukup rasa

Cara-cara:

  1. Rendam maggi terlebih dahulu. Jangan terlampau lama! Kemudian toskan. Letak di tepi.
  2. Masukkan 1 cawan air kedalam kuali. Masukkan juga kaki ayam atau isi ayam. Biarkan sehingga masak.
  3. Masukkan pula seafood iaitu sotong dan udang. Biar sehingga masak.
  4. Masukkan kicap, halia, lobak dan bawang. Biar kan lobak sedikit masak.
  5. Masukkan lada yang telah dihiris, maggi, dan sawi. Kacau sehingga rata.
  6. Perisakan dengan secukup rasa.
  7. Masukkan tepung yang dibancuh tadi. Tuang sedikit sedikit. Kalau dah pekat, boleh stop.
  8. Masukkan tomato. Kacau dan pastikan maggi masak ye. Siap!! Boleh di hidang panas-panas!

Wahhh.. nampak sedap kan.. kalau makan lagi sedap.

Mudah je.. Ini la resepi orang bujang. Kalau bahan-bahan banyak, maggi sebungkus kalau dimasak jadi Maggi hailam boleh makan 2 orang. Kalau jenis makan banyak, memang habis 1 bungkus sorang! hehe..

Boleh cuba Resepi Maggi Hailam Seafood Mudah dan Sedap ni..

Selamat mencuba!

#

About the author

Leave a Comment

CommentLuv badge

TENTANG NORFANIL

25. Pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Universiti Malaya).

Merupakan blogger sepenuh masa dan juga freelancer

Suka makan, suka tidur, suka travel dan suka aktiviti lasak. Tidak suka jatuh cinta!

Advertorial? Review? Jangan segan-segan hubungi saya. [su_button url="mailto:[email protected]" target="blank" background="#f899ce"]norfanil @ gmail.com[/su_button

MY fanpage

SUBSCRIBE

[mc4wp_form]

© 2015. Norfanil - Salute to Life. All Rights Reserved. Powered by NR Network