my Resepi

Resepi Kuih Keria Orang Nak Kahwin Tak Menjadi

Written by Norfanil

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

Assalamualaikum…

Yeahhh.. Tertunai hasrat di hati  nak makan kuih keria.. Semalam dalam keadaan hujan, redah juga ke pasar di Seberang Takir ni.. Memang berhajat nak cari Ubi.. ubi yang berwarna Ungu tuh.. Sebab sebelum balik Terengganu si Acai belanje Sweet Potato Panggang dekat IOI Mall sebelum tengok Movie CZ12… Sedap gilooossss.. tapi mahal.. Tak mampu den.. Mujur ada orang belanje..

Bila sampai kat pasar takda pulak ubi warna ungu tuh.. yang ada ubi keledek warna oren.. Takpe la.. nak panggan jugak… Menjadi la jugak ubi panggang walaupun hanya panggang sikit sebab selebihnya ubi keledek mau di buat kuih keria… Alhamlumla.. senang sangat resepi kuih keria ni.. Yumm yumm.. Nak jadikan cerita, adik aku yang nak makan kuih keria.. Beria betul bila dia balik dari USIM dia nak suh mama ajar die masak dan buat kuih..tapi..hancur.. aku ngan mama yang buat akhirnyeee…~ memang tak boleh kawin… hahaha

So, ni aku nak bagi la resepi kuih keria yang aku ngan mama buat ..

 

Bahan-bahan :

1 1/2 kg – Ubi Keledek (dibersihkan dan kikis kulitnya)

Gula

Tepung gandum

Garam

 

Cara-cara :


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Kain Pasang Songket

 

1) Rebus ubi keledek sehingga empuk.. selepas empuk, biarkan sejuk

2) Penyet ubi tersebut

3) Campur sedikit gula

4) Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga tak melekat pada tangan ubi tersebut..


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Kain Pasang Songket

 

5) Dan bentukkan die seperti donat..

6) Goreng sehingga garing.. angkat dan letak dalam pinggan

7) Masak Air bersama gula.. untuk disirakan..

8) Gaul dengan kuih keria yang di goreng tadi dan biarkan ia selama 15 -20 minit sebelum makan…

9) Selamat untuk dimasukkan dalam MULUT~.. Weeee~

About the author

2 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge