Assalamualaikum…

Yeahhh.. Tertunai hasrat di hati  nak makan kuih keria.. Semalam dalam keadaan hujan, redah juga ke pasar di Seberang Takir ni.. Memang berhajat nak cari Ubi.. ubi yang berwarna Ungu tuh.. Sebab sebelum balik Terengganu si Acai belanje Sweet Potato Panggang dekat IOI Mall sebelum tengok Movie CZ12… Sedap gilooossss.. tapi mahal.. Tak mampu den.. Mujur ada orang belanje..

Bila sampai kat pasar takda pulak ubi warna ungu tuh.. yang ada ubi keledek warna oren.. Takpe la.. nak panggan jugak… Menjadi la jugak ubi panggang walaupun hanya panggang sikit sebab selebihnya ubi keledek mau di buat kuih keria… Alhamlumla.. senang sangat resepi kuih keria ni.. Yumm yumm.. Nak jadikan cerita, adik aku yang nak makan kuih keria.. Beria betul bila dia balik dari USIM dia nak suh mama ajar die masak dan buat kuih..tapi..hancur.. aku ngan mama yang buat akhirnyeee…~ memang tak boleh kawin… hahaha

So, ni aku nak bagi la resepi kuih keria yang aku ngan mama buat ..

 

Bahan-bahan :

1 1/2 kg – Ubi Keledek (dibersihkan dan kikis kulitnya)

Gula

Tepung gandum

Garam

 

Cara-cara :

1) Rebus ubi keledek sehingga empuk.. selepas empuk, biarkan sejuk

2) Penyet ubi tersebut

3) Campur sedikit gula

4) Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga tak melekat pada tangan ubi tersebut..

5) Dan bentukkan die seperti donat..

6) Goreng sehingga garing.. angkat dan letak dalam pinggan

7) Masak Air bersama gula.. untuk disirakan..

8) Gaul dengan kuih keria yang di goreng tadi dan biarkan ia selama 15 -20 minit sebelum makan…

9) Selamat untuk dimasukkan dalam MULUT~.. Weeee~

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge