my Resepi

Resepi Char Kuey Teow Ketam Special Paling Sedap!

Resepi Char Kuey Teow Ketam Special-3
Written by Norfanil

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

Hi,

Sebenarnya dah lama teringin nak makan char kuey teow special ketam, tapi tak berkesempatan. Disebabkan dah lama sangat nak makan, jadi saya cuba la cari resepi di google dan olah sendiri letak ketam.

Kalau di Kuala Lumpur nak cari ketam yang segar susah sikit. Saya beli ketam di Giant. Tips nak beli ketam, saya bau dulu masa pilih ketam. Kalau bau busuk, jangan la beli. Cari yang bau manis ketam dan teliti ketam tu tengok ada lobang ke tak. Yang lobang tu maknanya dia dah suntik.


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Kain Pasang Songket

 

Resepi Char Kuey Teow Ketam Special ni yang lecehnya nak buat paste char kuey teow. Kebetulan saya pergi ke Giant Bandar Kinrara nampak ada kicap char kuey teow jenama Chef. Jadi saya beli dan gunakan tu dalam Resepi Char Kuey Teow Special Ketam kali ini.

Resepi Char Kuey Teow Ketam Special-3

Jadi saya tak buat la paste sendiri. Mungkin lepas ni saya akan cuba.

Resepi Char Kuey Teow Ketam Special Mudah!

Bahan-bahan:

  • 1 1/12 genggam Kuey Teow
  • 1 genggam taugeh
  • 5 ekor udang
  • 1 Ekor Ketam
  • 5 sudu Sos Char Kuey Teow
  • Daun Kuchai
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 1/2 Lada Giling (cili boh)
  • Sedikit kicap manis
  • 2 biji telur
  • Sedikit secukup rasa & gula
  • 3/4 gelas air

Cara-cara:

  1. Rebus udang dan ketam dengan 3/4 gelas air. Dalam 5-10 minit. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan kuali dan tumis cili giling dan bawang putih sehingga garing.
  3. Masukkan 5 sudu sos Char Kuey Teow Chef dan sedikit kicap. Kacau.
  4. Masukkan stock air rebusan tadi, dan juga ketam dan udang. (kalau air stock sikit, masukkan air biasa)
  5. Masukkan 2 biji telur yang telah dipukul. Kacau hingga hancur.
  6. Masukkan kuey teow, daun kuchai dan taugeh.
  7. Rencah kan dengan secukup rasa dan juga gula.
  8. Kacau sekejap. Dan siap untuk dihidang dan di makan.

Ini la hasilnya…Resepi Char Kuey Teow Ketam Special-3

Erm.. Sedapnyaaaa.. Nak lagi special, tambah kerang dan juga telur mata. Lagi sedap. Saya tak jumpa kerang, jadi tak ada la kerang dalam resepi kali ini.


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Kain Pasang Songket

 

Kalau anda nak buat sendiri paste Char Kuey Teow, boleh guna resepi ni. Resepi dari I Am Nurul.

Resepi paste Char Kuey Teow.

  • 200gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih ditumbuk lumat
  • 6 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu kecil kicap pekat
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar petis
  • (Jika tiada petis, gantikan dengan pati ikan bilis)
  • 1 kiub – jika guna kiub
  • 2 sudu besar – jika guna serbuk
  • 2 sudu kecil garam (Sesuaikan garam, sebab sos tiram biasanya masin)
  • 1 sudu makan gula (Sesuaikan ikut rasa anda)

Selamat mencuba!

About the author

2 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge