Resepi Char Kuey Teow Ketam Special-3

Hi, Sebenarnya dah lama teringin nak makan char kuey teow special ketam, tapi tak berkesempatan. Disebabkan dah lama sangat nak makan, jadi saya cuba la cari resepi di google dan olah sendiri letak ketam. Nike Dames Kalau di Kuala Lumpur nak cari ketam yang segar susah sikit. Saya beli ketam di Giant. Tips nak beli ketam, saya bau dulu masa pilih ketam. Kalau bau busuk, jangan la beli. Cari yang bau manis ketam dan teliti ketam tu tengok ada lobang ke tak. Yang lobang tu maknanya dia dah suntik. Resepi Char Kuey Teow Ketam Special ni yang lecehnya nak buat paste char kuey teow. Kebetulan saya pergi ke Giant Bandar Kinrara nampak ada kicap char kuey teow jenama Chef. Cheap Nike Air Max Shoes UK Jadi saya beli dan gunakan tu dalam Resepi Char Kuey Teow Special Ketam kali ini.

Resepi Char Kuey Teow Ketam Special-3

Jadi saya tak buat la paste sendiri. Mungkin lepas ni saya akan cuba.

Resepi Char Kuey Teow Ketam Special Mudah!

Bahan-bahan:

  • 1 1/12 genggam Kuey Teow
  • 1 genggam taugeh
  • 5 ekor udang
  • 1 Ekor Ketam
  • 5 sudu Sos Char Kuey Teow
  • Daun Kuchai
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 1/2 Lada Giling (cili boh)
  • Sedikit kicap manis
  • 2 biji telur
  • Sedikit secukup rasa & gula
  • 3/4 gelas air

Cara-cara:

  1. Rebus udang dan ketam dengan 3/4 gelas air. Dalam 5-10 minit. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan kuali dan tumis cili giling dan bawang putih sehingga garing.
  3. Masukkan 5 sudu sos Char Kuey Teow Chef dan sedikit kicap. Kacau.
  4. Masukkan stock air rebusan tadi, dan juga ketam dan udang. Soldes Asics 2017 (kalau air stock sikit, masukkan air biasa)
  5. Masukkan 2 biji telur yang telah dipukul. Kacau hingga hancur.
  6. Masukkan kuey teow, daun kuchai dan taugeh.
  7. Rencah kan dengan secukup rasa dan juga gula.
  8. Kacau sekejap. nike air max 2017 pas cher femme Dan siap untuk dihidang dan di makan.

Ini la hasilnya…Resepi Char Kuey Teow Ketam Special-3

Erm.. chaussures nike Sedapnyaaaa.. Comprar Nike Air Max Nak lagi special, tambah kerang dan juga telur mata. Lagi sedap.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge