my Resepi

Resepi Biskut Semperit Susu Sedap Viral Dapat 39,000 share dalam 24 jam!

Resepi Samperit Sedap
Written by Norfanil

Anda pemilik Homestay atau Hotel? Ingin saya review Homestay atau Hotel Anda? Peluang kini dibuka! (KLIK)

Hi uols…

Dah plan nak buat kuih raya ke tahun ni? Dah kumpul resepi? Ke belum lagi? hehe.. Kite dah stanby dah tahun ni, 30 hari 30 resepi.. Hahaha.. Acah-acah rajin. Rasa tak jadi kot. Sebab busy business jubah tahun ni.

Tapi takpe, tetap nak kongsi resepi yang telah dikongsikan oleh Puan Azlina Ina di Facebook. Resepi Biskut Semperit Susu Sedap ini dapat 39,000 share dalam 24 jam! Wah. Tahniah!

Bismillah… alhamdulillah harini dan seterusnya kite belaja buat biskut raya.. start puasa korang boleh bisnes biskut raya plak ye.. tp maaf biskut ina takde yang viral cuma biskut yg ina penah jual beribu ribu bijik setiap bulan puasa.. setakat ni rasanya memang memuaskan hati pembeli..
Semperit salah satu biskut trademark ina…
Ok kat sini ina bg sukatan sedikit sbb ina nak galak kan org yg xpenah buat biskut ni mencuba.. inshaAllah adunan lembut, tak mengembang dan sgt mudah.. jom cikedot dot – Puan Azlina Ina

Resepi Biskut Semperit Susu Sedap

Bahan-bahan:

  • 1/2 cawan butter (Jenama Buttercup)
  • 1/4 cawan Susu pekat
  • 2 titik Esen Vanilla
  • 2 cawan Tepung Jagung (untuk bagi rasa cair dalam mulut)
  • 1 sb Tepung Beras (untuk bagi rangup dan tak mudah pecah bila sejuk)
  • 1 sb Tepung Custard (untuk bagi creamy pada Semperit)
  • 2 titik pewarna kuning (ikut suka nak warna apa.. dan banyak mana)
  • Butter untuk sapu kat loyang.

Cara-cara:

Dapatkan kain pasang Daun Anzalna yang superb cantik sementara stok masih ada.. Gile ramai masuk order! Cepat!..

Koleksi Ariani Lebaran 2016
  1. Masukkan butter, susu pekat dan esen vanila kedalam bekas. Kacau menggunakan senduk biasa sehingga sebati.
  2. Selepas sebati, masukkan pewarna kuning. Kacau lagi sampai rata.
  3. Masukkan Tepung Jagung 1 cawan dulu, dan diikuti 1 sb tepung beras dan tepung custard. Gaul guna tangan ye. Senang sikit..
  4. Kemudian masuk lagi baki 1 cawan tepung jagung tadi. Masukkan sikit sikit. Jangan sekali gus ya. Ikut keselesaan doh yang korang nak.. kata Puan Azlina Ina.
  5. Uli doh sampai lembut ye.

    Resepi Biskut Semperit Susu Sedap

    Step by step

  6. Bila dah siap uli, boleh buat semperit. Masukkan sikit adunan kat hujung munchung semperit. Tekan sikit bagi rata keluar angin dulu.. Then boleh buat adunan pecah 11 lenggok atau pecah 15 lenggok.

    Resepi Biskut Semperit Susu Sedap

    Ini Pecah 15 Lenggok… hehe

  7. Hias kan dengan ceri. Siap untuk dibakar.
  8. Panaskan oven 170 darjah selama 5 minit. Selepas 5 minit bakar semperit yang dah siap tadi 160 darjah selama 25 minit atau sehingga bila kita tolak dia mudah tertanggal.
  9. 1 adunan diatas untuk 35 biji semperti. Ikut korang pecah 11 atau pecah 15. Apa tu pecah? hahahah.. Itu ikut alunan daun dia.. Pecah berapa..
  10. Ok! Siap untuk dimakan!
Resepi Biskut Semperit Susu Sedap

Siap!!

Terima kasih Puan Azlina Ina!!

Resepi Biskut Semperit Susu Sedap di Facebook –> Resepi Biskut Semperit Susu Sedap 

 

#

About the author

Leave a Comment

CommentLuv badge

TENTANG NORFANIL

25. Pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Universiti Malaya).

Merupakan blogger sepenuh masa dan juga freelancer

Suka makan, suka tidur, suka travel dan suka aktiviti lasak. Tidak suka jatuh cinta!

Advertorial? Review? Jangan segan-segan hubungi saya. [su_button url="mailto:[email protected]" target="blank" background="#f899ce"]norfanil @ gmail.com[/su_button

MY fanpage

SUBSCRIBE

[mc4wp_form]

© 2015. Norfanil - Salute to Life. All Rights Reserved. Powered by NR Network