Assalamualaikum….

Anda pernah dengar mengenai Projek Keretapi Halaju Tinggi Al Haramain ? Haaaaa.. Kalau tak tau ni ada sedikit info mengenai projek ni…  Projek keretapi halaju tinggi Al Haramain ialah projek yang kini dalam pembinaan di Arab Saudi. Ia adalah projek sepanjang 450 kilometer yang menyambungkan Kota Suci Mekah dan Madinah.

Tujuan dibina bagi memudahkan umat Islam bergerak ketika mengerjakan ibadah haji dan umrah. Beberapa gambar ditemui menunjukkan secara kasar keretapi ni.. Di dalam, landasan dan juga bentuk nya..

Selain berhenti di Mekah dan Madinah, kereta halaju tinggi ini akan berhenti di Jeddah dan juga Rabigh. Kos pembinaan dianggarkan sebanyak 46 buah gerabak keretapi Talgo 350 keluaran Sepanyol bakal digunakan dan ianya akan beroperasi pada kelajaun 360 kilometer sejam. Dijangkakan tiga juta penumpang akan menaiki sistem keretapi Al Haramain setiap tahun mencecah USD 10.7 billion (RM 33.4 Billion). Pembinaan dijangka siap pada tahun 2014. Projek Keretapi Halaju Tinggi Al Haramain 

Dijangkakan bila siap nanti, perjalanan dari Jeddah ke Mekah hanya akan mengambil masa kurang dari setengah jam manakala perjalanan dari Jeddah ke Madinah hanya akan mengambil masa dua jam.

Beberapa keping gambar menunjukkan Projek Keretapi Halaju Tinggi Al Haramain…

 

HEBAT  kan?? Design pun cantik…  Semoga Ia siap di bina..

#sumber  : Projek Keretapi Halaju Tinggi Al Haramain

2 thoughts on “Projek Keretapi Halaju Tinggi Al Haramain Mekah Madinah Bakal Siap 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge