i & Lifestyle

Projek Keretapi Halaju Tinggi Al Haramain Mekah Madinah Bakal Siap 2014

Written by Norfanil

Assalamualaikum….

Anda pernah dengar mengenai Projek Keretapi Halaju Tinggi Al Haramain ? Haaaaa.. Kalau tak tau ni ada sedikit info mengenai projek ni…  Projek keretapi halaju tinggi Al Haramain ialah projek yang kini dalam pembinaan di Arab Saudi. Ia adalah projek sepanjang 450 kilometer yang menyambungkan Kota Suci Mekah dan Madinah.

Tujuan dibina bagi memudahkan umat Islam bergerak ketika mengerjakan ibadah haji dan umrah. Beberapa gambar ditemui menunjukkan secara kasar keretapi ni.. Di dalam, landasan dan juga bentuk nya..

Selain berhenti di Mekah dan Madinah, kereta halaju tinggi ini akan berhenti di Jeddah dan juga Rabigh. Kos pembinaan dianggarkan sebanyak 46 buah gerabak keretapi Talgo 350 keluaran Sepanyol bakal digunakan dan ianya akan beroperasi pada kelajaun 360 kilometer sejam. Dijangkakan tiga juta penumpang akan menaiki sistem keretapi Al Haramain setiap tahun mencecah USD 10.7 billion (RM 33.4 Billion). Pembinaan dijangka siap pada tahun 2014. Projek Keretapi Halaju Tinggi Al Haramain 

Dijangkakan bila siap nanti, perjalanan dari Jeddah ke Mekah hanya akan mengambil masa kurang dari setengah jam manakala perjalanan dari Jeddah ke Madinah hanya akan mengambil masa dua jam.

Beberapa keping gambar menunjukkan Projek Keretapi Halaju Tinggi Al Haramain…

 

HEBAT  kan?? Design pun cantik…  Semoga Ia siap di bina..

#sumber  : Projek Keretapi Halaju Tinggi Al Haramain


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

About the author

2 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge