i & Blog

Perkara Blogger Perlu Tahu Selain Menulis Blog

blogging_1_
Written by Norfanil

Anda pemilik Homestay atau Hotel? Ingin saya review Homestay atau Hotel Anda? Peluang kini dibuka! (KLIK)

Assalamualaikum.. Entry ini di adaptasi dari idea dari blog abg yang suka memberi iaitu Denaihati.. Menurutnya, kalau nak duit raya kena buat entry ni.. hahaha.. Cara dia olah balik entry yang ada dalam blog denaihati..

Sebenarnya saya pilih entry ni sebab ada berkait rapat dengan apa yang ada dalam draft saya..  Apa yang bloggr perlu tahu selain dari menulis blog? Saya nih kadang kadang rajin jugak blogwalking blogger blogspot, so ada la beberapa blog yang saya tengok .. antaranya..

1) Widget blog

Tak kira la anda blog wordpress ke blogspot, widget blog yang tak di perlukan perlu la di delete.. Memang pada permulaan berblog kita excited nak letak semua benda.. Habis sampai ke bawah kita letak.. tapi itu memberatkan blog..

2) Template blog

Cara pemilihan template blog bagi wordpress dan juga cara edit template blog bagi blogspot.. Blog wordpress biasa takde masalah dengan template,..semuanya beli, upload..siap.. jarang blogger nak edit css stylesheet.. Melainkan blog blogspot.. template blogspot senang nak di edit stylesheet.. Sebab tuh saya cakap kena pandai customize template blog.. Terutama blog personal.. Even kadang blog berpr 4 pun blog masih terabur.. Saya boleh rasa sebagai reader nak masuk secara sukarela ataupun terpaksa..sebab template dia sangat tak sesuai..

Saya punya pandangan, blog personal menunjukkan ciri ciri pemilik dia juga..  So better jangan la mengkucar kacirkan blog dengan edit html blog suka hati..

3) Alexa, Pagerank, Visits, Bounce Rate, SEO tools

Blogger kena tahu pasal Alexa, dan pagerank, . Alexa makin kecil amount makin baik.. dulu selalu juga nak kejar amount yang kecil, ada orang kata penting.. tapi ada juga blogger yang tak pentingkan alexa tapi pentingkan page rank.. Page rank amount paling besar adalah bagus.. Terbaru Amanz.my antara blog bahasa melayu yang dapat PR6.. paling tinggi.. Tahniah..

Bounce rate boleh tengok melalui webmaster google, akan ada data untuk anda analysis.. Rajin rajin lah tengok trend visit, setiap bulan.. dan jangan cepat mengalah bila tengok visit sikit.. Usaha lagi..

Dapatkan kain pasang Daun Anzalna yang superb cantik sementara stok masih ada.. Gile ramai masuk order! Cepat!..

Koleksi Ariani Lebaran 2016

SEO tools.. biasanya kita boleh tengok keywords density blog kita, dulu saya ada guna iwebtool tapi sekarang macam dah tak berfungsi iwebtool tuh.. Saya baru jengah semalam.. Tiada record. itu yang pelik.. Kegunaan iwebtool dulu untuk tengok meta tag, blog.. Sekarang saya dah ada master tools saya sendiri.. hehee.. Terima Kasih Che Mat..

“Meta description kena unik” – Che Mat

4) Webmaster tools, Yahoo, Google, Bing

Webmaster tools adalah salah satu tools untuk buatkan entry blog di index di Yahoo, Google dan Bing.. Tapi untuk yahoo sekarang dah tak ada sebab di gabungkan dengan BING.. So sekarang hanya ada 2 sahaja iaitu Google webmaster dan Bing webmaster.. Mudah sahaja..

5) Cara menggoogle

Ini paling asas.. Seorang blogger kena tahu nak mencari ilmu.. Bukan bergantung pada orang sahaja, malah boleh bergantung pada google. Kadang kadang, bila seolan di tanya tanpa mencari, blogger akan naik berang.. Bukan apa, nampak sangat anda malas nak mengoogle.. Mudah je, google je apa masalah dalam bahasa melayu atau english, gerenti akan keluar..  Melainkan anda nak mendapat pandangan dari blogger.. So jangan segan silu tanya di group facebook yang anda interaksi, bukannya hanya ping semata mata..

Itu sajalah yang saya boleh olah dari entry Blogger Bukan Tahu Menulis Sahaja.. Kalau nak buat duit dengan blog kena tau basic semua ni.. Jangan buat blog pastuh redah je.. Dan dari contest ni sendiri, kita boleh atasi masalah kekeringan idea.. Baca blog orang boleh dapat idea, then olah sendiri untuk jadikan entry.. =).. mudah kan? so masalah kekeringan idea tu datang bila anda malas.. hehehe..

blogging

#

About the author

30 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge

TENTANG NORFANIL

25. Pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Universiti Malaya).

Merupakan blogger sepenuh masa dan juga freelancer

Suka makan, suka tidur, suka travel dan suka aktiviti lasak. Tidak suka jatuh cinta!

Advertorial? Review? Jangan segan-segan hubungi saya. [su_button url="mailto:[email protected]" target="blank" background="#f899ce"]norfanil @ gmail.com[/su_button

MY fanpage

SUBSCRIBE

[mc4wp_form]

© 2015. Norfanil - Salute to Life. All Rights Reserved. Powered by NR Network