Pengalaman Berkayak 11KM bersama Semadang Kayak, Sarawak 8

Hi,

Sambungan hari ketiga, sebelum ni saya bercerita pasal Pusat Hidupan Liar Semenggoh, Sarawak berkenalan dengan orang utan disana :D. Kali ni nak bercerita mengenai pengalaman berkayak 11km bersama Semadang Kayak Sarawak menyusuri Sungai Semadang.

Ini aktiviti paling ditunggu kami semua. Nike Air Max 2017 Heren grijs Aktiviti lasak sepanjang #TSDayOut Special Edition kali ini. Kalau anda rasa nak buat team building di Sarawak, aktiviti ni la paling sesuai selain duduk hotel semata-mata. Baru mencabar, kan?

Dan kali ni, siapa sangka kami mampu berkayak 11km. Yes.. Fjallraven Kanken No.2

11 km ingatkan dekat.. rupanya penat hoi! Mujur ada makanan sedap! eh

Pengalaman Berkayak 11KM bersama Semadang Kayak, Sarawak 1

Lenguh tapi puas!

Sebelum nak mulakan aktiviti berkayak, macam biasa perlu isi borang kebenaran dan waris terdekat. nike air max pas cher Supaya apa-apa jadi senang nak dihubungi.

Lepas tu kami diajar untuk pegang paddle dengan betul, diajar cara berkayak dengan betul dan pantang larang apabila berada di sungai.

Itu perkara asas yang akan diajar sebelum berkayak. Nike Air Max 2017 Heren blauw Pantang larang ni penting, supaya tiada perkara tidak diingini berlaku.

Pengalaman Berkayak 11KM bersama Semadang Kayak, Sarawak 2

Menurut salah seorang tourist Semadang Kayak Sarawak, air Sungai Semadang tahun ini agak rendah, tapi masih ada kawasan yang mempunyai paras air yang tinggi.

Walaupun arus tidak sederas disangka, tapi aktiviti kayak sangat menyeronokkan kerana dilakukan dalam kumpulan yang besar dan geng-geng yang sempoi! Termasuk la tourist!

Jadi tak ada la boring sangat walaupun air agak slow.

Pengalaman Berkayak 11KM bersama Semadang Kayak, Sarawak 7

Pengalaman Berkayak 11KM bersama Semadang Kayak, Sarawak 3

Sepanjang perjalanan ada sahaja idea menyakat antara kami. Yang pasti pada mulanya sakit hati juga apabila sengaja disimbah air apabila bersilih dengan pasangan kayak yang lain, tapi sebenarnya seronok je kena simbah. sac fjallraven kanken Sebab, tak payah susah-susah simbah diri sendiri apabila terasa membahang kepanansan…Haha.

Maaf la ye, siapa yang banyak kena simbah dari saya tu.. keke.

Ada beberapa pit-stop kami berhenti untuk melepaskan lelah dan paling best apabila dapat mandi manda di Sungai Semadang ini.

Pengalaman Berkayak 11KM bersama Semadang Kayak, Sarawak 4

Dengan air yang cukup sejuk dan bersih, dengan tourist yang sporting, dengan staff tourism Selangor dan Sarawak yang sangat sempoi, dengan rakan blogger dan media yang cukup gila perangainya, memang cukup rasa la aktiviti berkayak kami.

Selepas 5Km kami berkayak, kami berhenti di Kampung Danu / Danu Village untuk isi perut yang dah berbunyi akibat terlampau banyak kerah tenaga untuk berkayak! haha..

Tak sangka berpeluang juga merasa makanan asli Sarawak.

Asam Pedas Sarawak
Asam Pedas Sarawak bersama Terung Asam
Manok Pansuh
Manok Pansuh iaitu ayam yang dimasak di dalam buluh.
Bendi Berlada
Bendi Berlada
Makan tengah hari selepas berkayak!
Sepinggan Nasi Beras Merah bersama lauk pauk dan sambal cili kicap. Jangan tanya kenapa banyak sangat .. haha

Memang nampak hidangan tu sangat simple, tapi percaya la, sajian yang cukup menaikkan selera sampai ada orang menambah 3 kali.. 3 kali ok! bukan dua! Penat sangat agaknya berkayak. Solde adidas gazelle hahaha

Dan paling sedap sambal cili kicap. Reggie Jackson Baseball Jersey Nike Air Max 2017 Dames Cili dia pedas gila. Kalah cili kampung!

Pengalaman Berkayak 11KM bersama Semadang Kayak, Sarawak 8

Selepas habis makan, kami sambung kayak lagi 6km sehingga ke penghujung. Sempat bergambar di jambatan yang menjadi landmark Kampung Danu! Sangat cantik pemandangan disini. Nike Air Max 2017 Heren groen Gambar nampak macam potret yang ditampal di dinding kan?

Pengalaman Berkayak 11KM bersama Semadang Kayak, Sarawak 9

Ada satu kawasan berdekatan dengan gua, kami berhenti untuk mandi manda lagi sekali. Nike Air Max 2017 Heren grijs Sambil melakukan water confident. Ini betul betul kena confident, sebab kalau tak confident, boleh terlanggar batu. Haha. Siapa yang kena tu? kekekeke

Pengalaman Berkayak 11KM bersama Semadang Kayak, Sarawak 11

Selepas beberapa jam berkayak, akhirnya sampai juga di penghujung. New Balance 577 hombre Berkayak 11KM? We did it!!!

Yang paling best sampai sahaja, hujan mula membasahi bumi. Menyambut baik pengakhiran aktiviti berkayak kami.

Apa lagi, seronok la orang Klang Valley dapat mandi hujan. Scarpe Nike Store Ye la, kalau hujan di Klang Valley semestinya hujan berasid. Tak ada nak mandi hujan. Tapi di Kampung Semadang, dengan rela biar kena hujan haha

Pengalaman Berkayak 11KM bersama Semadang Kayak, Sarawak 19
Terimbau kenangan zaman kanak-kanak. Hujan adalah rahmat, setiap kali hujan pasti relakan badan untuk dibasahi hehehe

Sedikit sebanyak mengenai Semadang Kayak

Semadang Kayak menawarkan aktiviti lasak seperti berkayak, berakit dengan buluh (rafting), meneroka gua (caving); menjual pakaian adventure dan juga pengendali perkhidmatan di Borneo Kuching, Sarawak.

Semadang Kayak merupakan perniagaan yang dimiliki oleh sebuah keluarga yang dikendalikan oleh Encik Edward dan keluarga yang begitu passionate dalam aktiviti lasak. Mereka merupakan orang tempatan dari Kampung Semadang yang sememangnya begitu dekat dengan kampung dan sungai.

Makna kata, mereka memang tahu segala benda mengenai sungai ini. Cheap Nike shoes Jadi jangan risau tentang keselamatan semasa berkayak, apa yang dilarang, apa yang di minta , elok la diikuti sahaja. fjällräven kånken big Nanti takut lain jadinya.

Laluan Semadang Kayak 11KM

Bagi anda yang nak merasa berakit sejauh 11km di Sungai Sarawak ini, boleh hubungi mereka seperti maklumat dibawah dan pakej-pakej yang ditawarkan:

Pakej dari Semadang Kayak

Semadang Kayak

Kampung Semadang, Jalan Puncak Borneo, Kilometer 24, 94700, Kuching, Sarawak, Malaysia.

4 COMMENTS

  1. Sayalah orangnya yang makan sampai 3 kali, giler best makanan kampung ok especially that chicken ! Pergh. Rasa terliur pulak .ini ada yang kena pi cari lepas ni.hahaha

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge