i & Lifestyle i & Travel

Pengalaman Ambil Lesen Diving di Pulau Tioman

Pengalaman Ambil Lesen Diving di Pulau Tioman
Written by Norfanil

Pengalaman Ambil Lesen Diving di Pulau Tioman | Hi, Assalamualaikum.. 2016 boleh dikatakan tahun paling best. Tak pernah plan pun dalam hidup nak ambil lesen diving. Sungguh la. Wishlist 2016 pun tak ada diving dalam senarai. Tapi biasa la kan, benda yang tak dirancang ni la yang jadi. Yang rancang, kelaut cina selatan arah tuju dia.. hahaha..

Kalau ikutkan dah lama join group Girls Travel Club Malaysia (GTCM), cuma belum waktunya nak travel dengan mereka.

Kebetulan ada nampak trip buat Lesen Diving Open Water di Pulau Tioman, terus la grab. Sebab masa tu tak ada kerja nak buat. Alhamdulilah dipermudahkan urusan. Ada slot kosong lepas tanya admin, terus whatsapp kak Eva.

Pengalaman Ambil Lesen Diving di Pulau Tioman

Kami semua.. 1 geng masa tu.. Seronok jumpa dorang ni..

Persedian Ambil Lesen Diving

Kena ada persediaan ke kene amik lesen diving? Haha.. Kalau tanya norpa, tak ada. Redah sahaja.. Pergi Decathlon pun tak tahu nak beli apa walaupun barang dia murah gila..

Yang saya beli pun baju renang muslimah sahaja, tu pun beli online. Yang lain tak ada. So bawa baju tshirt biasa sahaja.

Berapa harga ambil Lesen Diving untuk beginner?

Sedia maklum, harga lesen diving agak mahal. Dan sebenarnya bergantung pada pulau juga. Masa saya ambil dengan GTCM Trip ni RM1,300 all in kecuali tiket bas dari KL.

Tanya member , kalau dekat Pulau Perhentian RM1800++. Mahal sebab kat sana tempat tumpuan. Tapi saya tak menyesal pun ambil dengan GTCM, sebab so far semua ok. Kak Eva jaga norpa macam adik. Dan Instructor Abang Pian best gileee.. Abang Pian ni sebenarnya dari Bakawan Diver.. Yang femes dekat Pulau Perhentian tu.. Ha dia la ni…

Pengalaman Ambil Lesen Diving di Pulau Tioman

Abang Pian yang tengah tu.. Pakai baju grey. Yang paling cantik tu Kak Eva heheh

Pengalaman ambil lesen diving dengan Abang Sofian.

Masa sampai, semua tak kenal. Macam krik krik jugak la. Then lepas masuk first class senang pula nak ngam. Kami semua 4 orang je yang ambil Open Water Course. Tak ramai. Ada 2 orang lagi yang ambil Rescue Course. Semua under Abang Sopian.

Pengalaman Ambil Lesen Diving di Pulau Tioman

Belajar pasang alatan dive. .

Untuk newbie macam kami, hari pertama tengok video, ada lebih kurang 5 chapter. Tapi tengok 2 chapter dahulu.

Kemudian waktu petang di ajar mengenai alatan diving. Then masuk air belajar pernafasan. Mula mula cuak jugak, lama-lama ok.

Pengalaman Ambil Lesen Diving di Pulau Tioman

First time nak masuk air.. Uisshh.. tong tu berat oi..

Hari seterusnya belajar stability dalam air, kedudukan menyelam, cara nak masuk dalam air dengan betul, cara equilize, cara nak minta oxygen dari Buddy dan sebagainya. Oh… Nak diving tak boleh sorang sorang ye, kena ada buddy.

Norpa paling terrer bab simpan Oxygen. Haha.. Sampai  tengah diving, 2 orang datang minta Oxygen. Haha.. sabo je..

Tapi paling tak terrer mula mula bahagian equalize hahaha. Salah cara rupanya. Lama-lama baru pandai. Sakit telinga den. Tapi berkat tunjuk ajar Abang Pian, alhamdulillah.. Excellent. Siap dapat puji lagi, berenang cantik. Biasa la norpa kan dugong hahah.

pengalaman-ambil-lesen-diving-di-pulau-tioman-6

Ni sesi tarik menarik, sebab nak ambil gambar sama sama haha

Hari terakhir, ada ujian. Alhamdulillah.. Kami lulusss dengan jayanya.. Seronokk!!!

Kalau anda nak ambil Diving Course boleh ambil dengan Abang Sofian ni. Sebab dia baik sangat. Time belajar, belajar, time main, main. Cara dia ajar superb! Senang faham.  Artis Amy Search pun ambil dengan dia tau..

Service yang elok saya rekemen. So saya rekemen abang Pian ni kalau korang nak ambil lesen dive. Plan ramai-ramai, pastu cari abang pian.. OK?

Nak join group GTCM ?
FBGirls Travel Club Malaysia

Nak ambil diving lesen dengan Abang Pian (Sopian – Bakawan Diver)?
Whatsapp – 019-200 8.5.2.3


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

About the author

3 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge