Assalamualaikum…

 

Wahhh.. headline paling popular hari ni… Syukur alhamdulillah.. Seorang pelajar dari Hulu Terengganu Ditawar Buat PhD Biokimia Di Universiti Oxford..  Wahh best nya.. baru umur 24 tahun dah boleh sambung PHD..

 

Mohd Firdaus [email protected], 24 yang sekarang  yang sedang mengikuti bidang Sarjana Sains Biokimia di Universiti Oxford, United Kingdom melakar sejarah pelajar  berusia 24 tahun yang ditawarkan buat PHD… Oh sem tak? dahsyat kan??

 

Bangga betul kalau ni kawan saya… tapi cukup la dia ni senegeri dan senegara dengan kita.. pasti kita berbangga.. Terutama lagi ibu bapa dan keluarga Mohd Firdaus.. Bukan senang nak berjaya, semua dengan usaha..

 

“Tidak dapat dinafikan, ada dalam kalangan pelajar Malaysia berubah sikap apabila belajar di luar negara dan dalam hal ini saya melihat kawan-kawan banyak mempengaruhi corak kehidupan. Oleh itu, saya juga perlu bijak berkawan.

“Ramai dalam kalangan pelajar dari negara-negara Eropah, bagaimanapun saya tidak mengalami masalah dalam pergaulan kerana kawan-kawan cukup menghormati saya sebagai seorang Muslim.

“Hobi saya sebenarnya suka membaca, namun saya tetap meluangkan masa keluar bersama kawan-kawan termasuk menonton wayang sebagai hiburan. Pesanan ibu bapa juga sentiasa saya sematkan dalam hati serta dipegang kuat sebagai azimat benteng pertahanan diri,” katanya.

 

 

Kita doakan yang terbaik untuk Mohd Firdaus  yang akan memulakan pengajian PHD bulan ini… dan dijauhi dari pengaruh yang tidak elok di sana…

 

p/s: yang membezakan orang pandai dan tak pandai adalah, rajin atau malas…. ok..Sila rajin kan diri anda untuk berjaya macam Mohd Firdaus… =P

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge