my Review

Review Novel Untuk Semua Dosaku by Rin Ahmad

Review Novel Untuk Semua Dosaku by Rin Ahmad
Written by Norfanil

Anda pemilik Homestay atau Hotel? Ingin saya review Homestay atau Hotel Anda? Peluang kini dibuka! (KLIK)

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. Ada kelapangan sikit nak buat review novel favorite saya. Untuk Semua Dosaku dari Novelist Rin Ahmad. Kenapa jadi favorite saya, sebab cerita ni menceritakan kisah seorang yang bernama Nur Lisa yang terperangkap hidup sebumbung kerana adiknya.

Hidup luar negara dan sebumbung buatkan Azri dan Nur Liza yang sebelum ni membuat perjanjian sebagai housemate terjebak menjadi pasangan kekasih. Halal haram tidak di hirau. Janji bahagia. Tapi belum sampai ke tahap tergadai mahkota diri kerana Nur Lisa dah prepared awal awal serbuk cili bawah bantal.

Untuk keselamatan dan kebahagiaan Nur Lisa, Azri sanggup berpindah ke rumah sebelah takut ‘terbabas’. Segala keperluan dipenuhi. Sanggup menyuruh adiknya untuk membeli hiasan perabut rainbow khas untuk Nur Lisa.

Saat mereka ber’October Fiesta’ Nur Lisa ditinggalkan terkontang kanting. Azri pulang ke Malaysia kerana ibunya sakit. Disaat dalam keadaan mabuk, Nur Lisa dibantu oleh seorang jiran..

Tapi siapa sangka, pertemuan Nur Lisa dan Lydia merubah segalanya dan bermula titik perubahan hidup Nur Lisa kearah lebih baik. Nur Lisa membuat keputusan untuk meninggalkan rumah tersebut dengan koma, tetapi Azri meninggalkan dirinya dengan nokhtah. Nur Lisa bawa hati yang lara kerana Azri tidak dapat terima perubahan dirinya.

[pullquote]Love and friendship will never walk together. I love you and living together is not my type especially with someone special. I can’t control myself. I know. So I will be next door.[/pullquote]

Dapatkan kain pasang Daun Anzalna yang superb cantik sementara stok masih ada.. Gile ramai masuk order! Cepat!..

Koleksi Ariani Lebaran 2016

Siapa sangka, akhirnya Nur Lisa menjadi isteri kepada Azri dalam keadaan lelaki itu membenci perubahan dirinya yang dikatakan berlagak alim. Padahal masa silam lebih teruk.

Rancangan menyatukan Nur Lisa dan Azri berjaya di lakukan oleh adik Nur Lisa iaitu Lili semata untuk merampas Tengku Akhbar. Kerana Tengku Akhbar lebih cintakan Nur Lisa.

Tabah seorang wanita yang bergelar isteri menghadapi kerenah suami yang tidak menyukai perubahannya, sehinggakan semuanya digemari si suami.  Seorang suami yang suka mungkir janji. Tapi akhirnya menemui cahaya dirinya.

———————————————- ♥ ———————————————-
ULASAN NORFANIL

Storyline novel ni sangat superb. Kebanyakkan novel asyik sangat cerita pasal kena rogol, xnak kahwin, kena kahwin paksa. Tapi cerita ni lain dari yang lain. Kisah seorang yang jahil, bertemu hidayah, kuatkan iman, sanggup berpisah dengan kekasih hati semata ingin berubah.

Bukan senang nak berubah. Perlukan sokongan kawan … Dan setelah kahwin pasti perlukan sokongan seorang suami.

Suka cara penulis olahkan cara Nur Lisa bermain kata kata dan putarkan ayat untuk si suami. Cara penulis bercerita sangat sempoi dan mudah di fahami. Di selitkan sekali Hadis dan mutiara kata. Syabas penulis..

Aku sokong kalau masuk tv. Tapi part luar negara tuh yang payah nak buat..

———————————————- ♥ ———————————————-

#

About the author

2 Comments

  • novel yg terbaik. Malah lebih jauh best dr novel yg di katakan best seller kat kedai di luar sana.
    dan labih superb dr novel yg di adaptasi ke drama yg entah ape2.
    sepatutnya novel mcm ni di ambik utk adaptasi.
    oh my … emo pulak buat komen

Leave a Comment

CommentLuv badge

TENTANG NORFANIL

25. Pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Universiti Malaya).

Merupakan blogger sepenuh masa dan juga freelancer

Suka makan, suka tidur, suka travel dan suka aktiviti lasak. Tidak suka jatuh cinta!

Advertorial? Review? Jangan segan-segan hubungi saya. [su_button url="mailto:[email protected]" target="blank" background="#f899ce"]norfanil @ gmail.com[/su_button

MY fanpage

SUBSCRIBE

[mc4wp_form]

© 2015. Norfanil - Salute to Life. All Rights Reserved. Powered by NR Network