i & Lifestyle

Muhasabah Diri

Written by Norfanil

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

Assalamualaikum..

Happy blogging day selepas tamat peperangan hari isnin yang lepas.. Alhamdulillah. Syukur..  Banyak sangat benda berlaku dalam hidup Norfa beberapa minggu ni..  Apa yang boleh di buat hanya muhasabah diri.. Otak keliru, fikiran melayang, hati tak tenang.. So muhasabah la diri kita..

Kenapa nak kena muhasabah diri?

Kita bukan manusia yang sempurna.. Tak sempurna.. Ada benda yang kita buat, buatkan orang lain terluka, buat orang lain terasa hati, buat orang lain marah dan sebagainya.. Norfa pasti, bila kita buat sesuatu kat orang hati kita takkan rasa tenang dan akan rasa ada sedikit rasa bersalah.. sikit sebesar zarah pun… pasti ada..

Sebab tuh kena muhasabah diri.. Ye, orang akan cakap macam macam, ada yang bagi pendapat dari sudut +, ada bagi pendapat dari sudut -. semua ada.. Cuma kita yang kena tentukan mana diri kita, sudut mana kita nak ambil.

Minggu lepas Norfa tutup personal Facebook, sebab nak cari sedikit ketenangan. You know, bila dalam kepala kita banyak sangat yang kita pikir, kita mesti nak luahkan dan facebook adalah tempat nya!! tapi SALAH!!.. sangat tak elok luah di facebook.. at least you need someone to talk, not ponting on something that have many people  there… and thanz my frend..

We painted our life

Kita yang corakkan hidup kita. Kita nak hidup kita warna warni, kita yang buh warna… Kita nak hidup kita kelabu asap, kita yang buh asapnya.. Kan? Orang lain tak corakkan pun, kalau ada tarikan dari orang lain, tetap kita boleh pilih, nak ataupun tidak.

Itu lah, bila Norfa muhasabah diri balik dengan apa yang terjadi beberapa minggu lepas, which, ada yang tahu, Im so sorry la bagi pihak sendiri.. Rasa jugak tak patut.. Dan rasa what I did was wrong..

Betul kata Qaseh Dahlia.. Berkawan, kita amik yang baik.. Simpan.. Gunakan.. Yang buruk kita biar.. don’t talk about it. Just take as teladan.. Yeah.. That’s true.. Thanz Qaseh Dahlia..


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Kain Pasang Songket

 
Kesilapan adalah pengalaman

Bila kita  buat kesilapan, kita akan belajar. Belajar benda yang kita takkan pernah tau.. dan belajar mengenai kehidupan.. Kita tak perlu jadi terlampu bangga dengan apa yang kita cakap pasal orang. Sebab lain orang lain pengalamannya.

Well.. This is life.. Masalah datang.. Muhasabah diri dan tanya kenapa…. Tenang kan diri.. Mengadap Illahi.. Menangis la atas sejadah.. pasti akan lega..


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Kain Pasang Songket

 

quote

# u know what, sayu hati bila mengaji.. Terbit air mata jernih.. Rasa tenang… hmm.. he yeahh!! Im coming home.. Akan balik ke Terengganu 1hb ni mungkin.. selepas semua job di KL selesai.. Genting? Pulau? terpaksa batalkan bila mengingatkan biasiswa dah habis untuk 4 tahun.. Tah tahu dapat extend ke tak untuk sem depan.. but Norfa ada 3 subjek je sem depan.. Siapa nak amik saya kerja part time? waiting for it..

About the author

2 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge