i & Lifestyle

Kreatif dengan Genovasi : Design Thinking

2014614123954
Written by Norfanil

Anda pemilik Homestay atau Hotel? Ingin saya review Homestay atau Hotel Anda? Peluang kini dibuka! (KLIK)

Haip.. Sabtu 2 minggu lepas, sempat #ciknorpa pergi Genovasi dekat Petaling Jaya Seksyen 13. Singgah sana dengan rakan blogger untuk bersama menyerlahkan kreatif skill yang tak berapa nak kreatif ni. Haha.

Tak susahpun nak cari tempat dia, kalau tahu pakai Google Map atau Waze pasti jumpa.. =.= hahaha..

Bila masuk je sana lain macam. Sebab tempat dia banyak sangat kesenian moden. Art everywhere. Dinding conteng kapur, kerusi warna-warni, lampu gantung, kerusi tinggi dan lain lain. Erk. Dah nama pun ada kaitan dengan kraetif dan inovatif, mesti la dekorasi tempatnya kreatif. Tapi serius memang teruja gila bila masuk kawasan Genovasi. Jom kita tengok apa ada. Let’s the pictures do talking.

Chill out di Genovasi Seksyen 13

The ‘Bar’ : See the lights.. Be creative in your way. 

Place for presentation your thesis or work at Genovasi

Place for presentation : Present your project here.

Seni dinding di Genovasi Seksyen 13

The Journey of Genovasi Wall art .. Nice man..  

Recycle untuk kegunaan program design thinking di Genovasi Seksyen 13

Be creative with recycle things. Can you?

Bloggers di Genovasi Seksyen 13

What would you say when you see this circle? haha. They have soccer court on level 2 man..! You can play here with your team mates. I means when you join the program and if you have time.

Ok that’s enough. Jom dengar #ciknorpa bebel pasal Genovasi. 

Pengenalan dari En. Azman di Genovasi Seksyen 13

Genovasi

Kalau tengok pada namanya sah boleh teka. Gabungan Generasi dan Innovasi. Genovasi ni tempat untuk belajar dan asah design thinking kau orang. Tak yah malu takyah segan dan tak yah nak rendah diri dengan kekurangan design skill atau tak berapa nak kretif. Sebab genovasi ada sedia beberapa program untuk gilap skills kau orang iaitu Innovation Ambassador Development Programme (IADP) dan The Design Thinking Bootcamp program.

But sad to say, untuk Innovation Ambassador Development Programme (IADP) Daily Dose (Full Time) 2014 dah penuh. Yang tinggal hanya Double Dose (Part Time) 2014. Nampak sangat ramai yang nak join program Genovasi full time. High demand ni, 

Innovation Ambassador Development Programme (IADP)
Daily Dose (Full Time) 2014 (Closed)
Double Dose (Part Time) 2014 (Click to apply)

Dapatkan kain pasang Daun Anzalna yang superb cantik sementara stok masih ada.. Gile ramai masuk order! Cepat!..

Koleksi Ariani Lebaran 2016

The Design Thinking Bootcamp program.
Registration closed!

Thinking Design

Kami sempat untuk join thinking design dan merasa untuk jadi seorang peserta. Kes dia macam ni. Seorang lelaki dah tua tak boleh menulis. Tak boleh grab a pen untuk menulis. So kami diberi task  untuk hasilkan sesuatu supaya senang lelaki tua tuh nak menulis. Tapi sebelum nak hasilkan benda tuh, ada beberapa tahap kena lalui  iaitu merasai sendiri masalah yang dihadapi, mengenalpasti masalah, pencarian idea untuk mengatasi masalah, bertanya pendapat orang ketiga, dan membaik pulih idea tersebut.

Design Thinking Mini Project di Genovasi Seksyen 13

Design thinking begun at Genovasi Seksyen 13

Feel the pain. Try it by yourself.  

Lilitkan masking tape disendi kelima lima jadi. And try to write down something on paper. What do you feel? 😉

Tablemate di Genovasi

My tablemates. On the left, she made dots with house shape then ‘old man’ just follow the dots.

On the right, she created pen grabber.

Hasil design thinking mini project di genovasi

Ini dia hasil idea kreatif para bloggers. Simple but useful.

Hasil dari #ciknorpa???

Hahhaa..  #ciknorpa fikir sangat jauh. betul betul jauh dan berbeza dari orang lain.. Hahaha..

Iaitu menghasilkan sebuah buku untuk masukkan kesemua produk ini. So senang this old man nak buat rujukan.. kekekeke. Sangat kreatif kan?

Apa da..

Selepas tga jam lebih berkampung di Genovasi, sempat main wheel kejap. hehe

Main di Genovasi

…and i would like to share this. 

Something that give me strenght to survive after having a moral down.

12 commandments Genovasi

#ilovedesign #stayfocused #failearly&often

(www.genovasi.my)

Oh ya.. Genovasi ada buat contest . Here the schedule.

10501316_10152524736869241_1225753268_n

#

About the author

1 Comment

Leave a Comment

CommentLuv badge

TENTANG NORFANIL

25. Pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Universiti Malaya).

Merupakan blogger sepenuh masa dan juga freelancer

Suka makan, suka tidur, suka travel dan suka aktiviti lasak. Tidak suka jatuh cinta!

Advertorial? Review? Jangan segan-segan hubungi saya. [su_button url="mailto:[email protected]" target="blank" background="#f899ce"]norfanil @ gmail.com[/su_button

MY fanpage

SUBSCRIBE

[mc4wp_form]

© 2015. Norfanil - Salute to Life. All Rights Reserved. Powered by NR Network