i & Gajet

Kesan Kebaikan dan Keburukan Root Android

android root
Written by Norfanil

Anda pemilik Homestay atau Hotel? Ingin saya review Homestay atau Hotel Anda? Peluang kini dibuka! (KLIK)

Assalamualaikum.,..

 

Beberapa hari lepas ada satu event BLIND JOGATHON yang di lakukan oleh Student Faculty of Business & Accountancy University of Malaya.. Sempat juga merasa buta seketika sambil ber Jogathon.. Banyak juga gambar yang di ambil tapi belum sempat lagi di transfer semua gambar dah hilang apabila tersilap tekan button trash di handphone… Sungguh Traggiissss…

 

Balik tuh terus google cara nak recovery gambar yang dah didelete tapi rata ratanya memelukan handphone tersebut di root android nya dahulu sebelum buat recovery… Terfikir juga nak root.. tapi bila di fikirkan balik,  ada kebaikan dan keburukan root android ni..

 

Saya terbaca di blog Cerita Sekupang sedikit sebanyak tentang root dan kesan daripada root android atau operating system smartphone.. So saya masukkan kan sedikit info kat sini…

 

Kenapa nak kena root? 

Kebiasaannya, operation system untuk smartphone telah di kunci oleh pengeluar masing masing.  Sebab utama pengeluar mengunci sistem adalah untuk menjaga fungsi fungsi yang telah di setkan.  Kalau tidak di kunci, probability pengguna untuk mengubah dan juga tersilap guna adalah tinggi yang akan menyebabkan smartphone tidak dapat berfungsi dengan baik.. Tetapi kelebihan root system ni dapat memberikan unlimited akses kepada system telefon anda dan membuat perubahan di bahagian system smartphone kita..

 

Kebaikan Root System Android/Operatin System Smart Phone?

– Keupayaan smartphone akan menjadi pantas dan laju

– Boleh membuang aplikasi yang tidak digunakan dalam smartphone untuk mengurangkan internal memory dan meminimakan penggunaan RAM

– Pengguna dapat menginstall aplikasi yang melibatkan root seperti Titanium backup.  Aplikasi ini adalah untuk back up segala sistem dan aplikasi dalam smartphone. Sekiranya berlaku kerosakan pada peranti, maka pengguna boleh restore semula sistem dan aplikasi yang telah di buat back up.

Dapatkan kain pasang Daun Anzalna yang superb cantik sementara stok masih ada.. Gile ramai masuk order! Cepat!..

Koleksi Ariani Lebaran 2016

 

Keburukan  Root System Android/Operatin System Smart Phone?

– Boleh menghilangkan waranti . Sekiranya pengguna membuat root kepada smartphone tersebut satu perkara yang paling mustahak perlu diketahui adalah waranti smartphone tersebut akan hilang. Ini kerana pihak pengeluar tidak akan memberi jaminan kepada peranti yang telah diusik sistemnya sekiranya rosak.

 

 – Serangan virus. Adalah dikhabarkan sekiranya pengguna membuat pengubahsuaian terhadap sistem ianya boleh menjadi terdedah kepada serangan virus. Walau bagaimanapun perkara ini masih menjadi perdebatan kerana sebenarnya serangan virus turut boleh menyerang kepada mana-mana peranti walaupun proses root tidak dijalankan.

 

Keburukan ni la yang membuatkan saya terfikir banyak kali samada nak root system android ni atau pun tak.. Sayang kan phone.. sayang kan warranty… takut pula terjadi dekat smartphone ni… haish…

 

#so konklusinya…. redha la dengan gambar yang TERdelete itu…. haishhh… tapi kan… cantik la juga smartphone yang telah di root… grrrrr..

 

 

##Hot News!!!

1) Satu Juta Dalam Genggaman ANda… Jom!

2) MAHARAJA LAWAK memperkenalkan MANA NAGA..

3) Fear Factor Malaysia.. Ada beran nak sambut cabaran ngan #AAron Aziz?

#

About the author

Leave a Comment

CommentLuv badge

TENTANG NORFANIL

25. Pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Universiti Malaya).

Merupakan blogger sepenuh masa dan juga freelancer

Suka makan, suka tidur, suka travel dan suka aktiviti lasak. Tidak suka jatuh cinta!

Advertorial? Review? Jangan segan-segan hubungi saya. [su_button url="mailto:[email protected]" target="blank" background="#f899ce"]norfanil @ gmail.com[/su_button

MY fanpage

SUBSCRIBE

[mc4wp_form]

© 2015. Norfanil - Salute to Life. All Rights Reserved. Powered by NR Network