Assalamualaikum.. Happy holiday..  Seminggu je cuti, sekarang berada di Kuala Terengganu dah..

Macam biasa la.. Bila sampai rumah berbicara pasal hutang Keropok Sukaramai yang tak bayar bayar pada family saya.. Pada ayah saya yang supply ikan pada Hajah Ramzas pemilik Keropok Sukaramai Batu Rakit.. Sedih… Mak ayah pun dah takde duit.. ambil ikan ngan orang kita berhutang, orang ambil ikan ngan kita, tak pernah nak bayar hutang.. Macam mana nak survive? Papa pun selalu termenung.. fikir macam mana nak bayar hutang..

Kita bayar hutang orang bergantung pada orang yang hutang kita.. Sekarang hutang RM148,00++ .. Puan Hajah Ramzas hanya nak bayar RM2000 sebulan.. bila nak habis? tapi baru baru ni ada 1 lagi kedai naik atas nama Keropok Sukaramai… Buat kedai baru boleh..tapi bayar hutang tak boleh????  Takkan jualan keropok tak boleh nak bayar hutang yang tertunggak?? Papa nak amik ikan ngan orang pun, orang ingatkan hutang yang tak dibayar.. segala untung mostly pergi untuk bayar hutang.. sedih pulak dengar.. duit asb pun dah takda.. semua sebab hutang pemilik keropok sukaramai yang tak berbayar bayar tuh…

Bila mama cerita mama pergi ulang alik mintak duit, Puan Hajah Ramzas menyorok.. Takot?? takot manusia nak bayar hutang.. tapi tak takut hukuman di akhirat sebab tak bayar hutang..?? pandai betul puan Hajah Ramzas ni.. Paling perit, Puan Hajah Ramzas sendiri canang cerita kat papa , katanya anak dia curi barang kemas, habis semua.. sampai orang sekeliling tahu.. malunya anak dicanang macam ni.. Sedih jadi anak kepada Puan Hajah Ramzas ni… Nama puan Hajah.. pergi haji tak tau dah berapa kali.. Pergi umrah pun rasa dah banyak kali..

Ya Allah.. manusia manusia. .. Dah tak tau dah macam mana lagi nak kutip hutang ngan Hajah Ramzas ni.. Cek tendang dia bagi dah 7 8 kali.. Ya Allah.. buka kanlah hati Hajah Ramzas binti Daud ni untuk bayar hutang Ayahnda Sahifulddin bin Man.. amin…..hmm

Aku terfikir, cara cepat nak mintak duit dari Pemilik Keropok Sukaramai ni adalah upah peguam. Harituh kami adik beradik dah buat meeting kat facebook.. Along aku kata nak tanya member dia ..lawyer. tapi tak tau la dah tanya belum.. Ramai gak yang sarankan upah peguam. tapi agak agak berapa ye upah peguam?

# aku nak bantu papa mama aku..tapi aku pun tak kerja lagi.. apa aku boleh buat, usahakan blog aku.. Allahuakbar!!.. berat dugaan mu..

— Resit hutang.. Setiap kali nak buat resit.. Aku lah orang nya..

 

Untuk Pemilik Keropok Sukaramai :

Selagi Hutang Tidak Langsai 100%.. Post ini tidak akan di TARIK BALIK

28 COMMENTS

  1. cikdah lama dah tak singgah kedai kepok sukaramai..ntah byk sgt org citer yg tak best…kedai dia pun tak semeriah dulu….lgpun jalan tu dah banyak kedai2 kepok yang sedap…

    ok jgk kalu upah peguam..kalu tak bila la nak selesai utang hjh tu…

  2. Satu nasihat dari saya, jika kita nak bantu peniaga lain menjual barangan kita hadkan limit kredit baginya. 1. Contohnya limit ambil barang untuk kredit sehingga RM5 sebulan saja. masuk bulan depan kena bayar yang lama dulu baru boleh ambil yang baru walaupun jumlah tak sampai lima ribu. 2. Satu cara lagi bayar secara tunai semasa ambil barang. 3. ok beliau boleh bayar sebulan RM2k, anda boleh hadkan ia mengambil barang untuk separuh atau 1/4 dari jumlah itu saja, atau ambil barang rm2k bayar rm4 dimana separuh lagi bayar hutang. buat satu perjanjian melalui peguam untuk memastikan hutang dibayar mengikut jadual.

    Peniaga seperti yang anda ceritakan seperti diatas sebenarnya menggunakan wang bapa anda untuk tujuan rolling capital disebabkan perniagaannya rugi. dan akhirnya beliau tiada lagi wang. Beringatlah.

    • beliau ada wang.. bukan takda.. kalau takda beliau takkan sambut hari jadi di hotel…
      takkan pergi umrah 2 3 kali..
      takkan menggunakan alasan menfitnah anak sepagai pencuri barang kemas sendiri..
      dan takkan buka cawangan lagi..

      ayh saya supply ikan kepada dia untuk dijadikan keropok lekor..
      kita org muda mudah beringat. tapi orang tua yg kdg lembut hati dan tak terfikir untuk buat perjanjian dan lainlain…
      tapi bila kita tolong, camni la orang buat kat kita..

      • kalau macam tu elok la cari peguam buat tuntutan hutang, kalau tak bayar mohon mahkamah sita harta dia, kalau syarikat dia tu enterprise lagi la senang buat, kalau SDN BHD susah la sikit sebab semua atas syarikat. itulah risiko berniaga enterprise nih.

  3. jika dia suruh kuarkan entri.paling tak minta pendapat lawyer dulu. Paling tak suruh dia selesaikan 1/3 hutang2nya.

    Bab hutang2 ni memang boleh putus kawan dan saudara. Ingatkan dia tentang amalan amal kebajikan yg tergantung kerana bahana hutang

  4. Salam, nak tanya apa pkembangan terbaru tentang kes hutang hajah ni? Saya dpt tahu dia ada buka caw di puchong. Dia pun ade kes dgn keluarga kami.

  5. Haritu pergi jugak kat situ tapi bukan keropok sukaramai hjh ramzas kalau tak silap kita nama dia keropok Lekor Ayesya sukaramai, dah tukar ye, tapi macam tak banyak je pilihan keropok dia, pastu pergi ke keropok BTB batu rakit, meriah sangat-sangat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge