Home LIFESTYLE & PERSONAL Kereta berasap gara gara turun bukit pakai gear auto D

Kereta berasap gara gara turun bukit pakai gear auto D

Kereta berasap..tanpa tahu apa sebab masa turun dari Genting semalam.. agak cuak.. mula mula bau hangit.. ingatkan kereta orang lain rupanya kereta sendiri..

Makin lama makin kuat bau hangit, and suddenly tayar sebelah kiri berasap.. jem.. cuak dah.. haha.. stop, tunggu punya tunggu mujur ada org dekat dekat situ tolong tengokkan.. and katanya disebabkan pakai gear D (walaupun sekejap – tersalah naik dari 2 ke D..sepatotnya gear 3) masa turun dari genting..masa tuh baru je beberapa minit turun..dalam masa yang singkat break pads boleh terbakar..

Apa boleh buat, abg melayu ala ala cina tuh cakap better hantar bengkel dari suruh pomen india baiki tepi jalan, takot dia tambah tambah penyakit yang ada kat kereta tuh, lagi banyak kene bayar..

So tarik la sampai bengkel sebelum Goh Tong Jaya.. kene dalam RM200.. masa dalam perjalanan pergh, memang banyak kereta bau hangit.. ada 5 6 kereta tersadai kat tepi..semua pakat duk ngintai  dan bau tayar sebelah kiri.. mungkin masalah yang sama..

TUkar break pad dan minyak break dalam RM132… tapi betulkan break pads terbakar hanya sebab pakai gear D masa turun bukit.?? or sebab produa punya product? tapi macam mustahil. mungkin sebab tak pernah tukar break pads.. sejak pakai viva..=)

3 COMMENTS

  1. betul,..bila dekat D,kereta bergantung sepenuhnya pada brek dan brek pad untuk memperlahankannya,ini akan menyebabkan kepanasan melampau,itu yg bau hangit dan berasap tu,sebaliknya apabila menggunakan gear rendah,kuasa enjin(engine braking)membantu didalam memperlahankan kenderaan anda..try kt sini http://www.howstuffworks.com/how brakes works

  2. 10/4/18 blik dr kl ke raub tetiba gatal naik genting . mmg slow abis lh ..bedegung enjin huhu . masa blik follow blkng van persiaran mak ckp bau hangit ayh kata van dpn smpai temple aku pn masuk berenti nah ko kereta aku yg berasap dua2 tayar dpn. mmg aku guna gear D masa turyn x de experiance pkai auto naik genting. tp naik cameroon ok maybe x curam sgt kn bukit.3 kli berenti . ambik keputusan guna gear 2 alhamdulillh smpai .. tp esk nk ke bengkel cek😌😌serik fobia . ssh gak eh auto ni

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge