i & Lifestyle

Kena Saman Parking di KLIA. Melayang RM100 ke PDRM

Kena Saman Parking di KLIA. Melayang RM100 ke PDRM
Written by Norfanil

Anda pemilik Homestay atau Hotel? Ingin saya review Homestay atau Hotel Anda? Peluang kini dibuka! (KLIK)

Hi,

Lama tak bercerita. Kisah pertama kali kena saman dengan PDRM. Selama ni kena saman dengan DBKL buat selamba je. Kali ni dah tak boleh selamba dah. Sebab kereta orang. Haish.

Macam mana boleh kena saman PDRM?

Pukul 5 pagi bertolak ke KLIA. Kisahnya nak hantar travel blogger Rayyan Haries yang akan pergi ke Kalkota India, untuk buat research dan volunteer di sana selama 6 bulan.

Ingatkan pagi-pagi parking dekat tempat turunkan penumpang tak ada la kena saman. Tapi malang tak berbau. Lepas hantar Rayyan, tengok ada surat cinta dari PDRM. Haish.. Selama ni ok je masa hantar kakak ipar. Silap timing kot. Haha.

Aku pula first time hantar orang, biasanya pergi KLIA naik KLIA Express je tak pun bas dari KL Sentral. Tapi kali ni pergi hantar Rayyan, tak jumpa pula kat mana nak parking kereta. Sebab tu balun je.. “Ala.. kejap je, bukan lama”.. tup tup, nah!. Saman dia kasi.. haha. Saman Parking di KLIA

Dapatkan kain pasang Daun Anzalna yang superb cantik sementara stok masih ada.. Gile ramai masuk order! Cepat!..

Koleksi Ariani Lebaran 2016

Bayar Saman PDRM di IPD terdekat

Memandangkan lepas ke KLIA aku terus ke NIlai, pergi la cari Balai polis terdekat iaitu Balai Polis Nilai. Rrupa-rupanya kena pergi Ibupejabat Polis Daerah (IPD) Bahagian Trafik! . Sebelahnya ada Bahagian Trafik tapi mungkin tak ada sistem pembayaran. Aduhai.

Masa balik tu baru la aku jumpa IPD Sepang. Terus pergi kaunter bayaran Bahagian Trafik, bagi kertas saman, dan tanya berapa kena bayar.

Dengar la dia berceloteh, “ini tak masuk dalam sistem lagi..saman kena RM250..”.. aku dah cuak dah. gila RM250. Aku tanya la “tak ada kompaun ke kak?”…dia diam je..

Lama tu, “ok, RM100. Akak bagi RM100 sebab tak masuk sistem lagi. Kalau dah masuk sistem memang tak boleh buat apa la”.. mujur tergerak hati nak bayar hari tu jugak. Aiseh..

Melayang la RM100..

Aku ada baca kat forum, ada yang dapat bayar RM30. Aku tak tanya la pulak akak polis tu. Kang terus dia tak bagi kompaun kan! Lagi naya.

And now. Lepas ni tak mo dah parking situ.. heh

#

About the author

1 Comment

Leave a Comment

CommentLuv badge

TENTANG NORFANIL

25. Pemegang Ijazah Sarjana Muda Perakaunan (Universiti Malaya).

Merupakan blogger sepenuh masa dan juga freelancer

Suka makan, suka tidur, suka travel dan suka aktiviti lasak. Tidak suka jatuh cinta!

Advertorial? Review? Jangan segan-segan hubungi saya. [su_button url="mailto:[email protected]" target="blank" background="#f899ce"]norfanil @ gmail.com[/su_button

MY fanpage

SUBSCRIBE

[mc4wp_form]

© 2015. Norfanil - Salute to Life. All Rights Reserved. Powered by NR Network