Assalamualaikum..

 

Arrgghhh.. semua dah kebingunan memikirkan Kamera Speed Trap AES..  Banyak lokasi dah dipasang Kamera Speed Trap ni.. Kalau nak, tengok Lokasi  Kamera Speed Trap AES di sini… Yang paling tak best nya diwaktu percubaan dan kena saman..

 

Bangun pagi tadi, terlihat notification dari abg sulong.. Ingat kan apa, rupanya dia tunjuk gambar yang di ambil dari Kamera Speed Trap AES..  Ada dua saman yang kena kat kereta VIOS dan 1 Saman untuk kereta Honda CIVIC.. Ingatkan masa percubaan speed trap AES takda saman.. Tapi dah ada.. Adoi..

 

Untuk rekod kereta Vios, kena saman di Nilai  Pada 31/8/2012 Pukul 16:31.. Berapa kena saman? macam biasa Kamera Speed Trap AES  RM150… masa tuh tak silap saya, saya on the way nak pergi ke LCCT  KLIA dari Nilai.. Ambil lelaki kacak balik dari JEPUN..  Lupa pula berapa kelajuannya..erkkk…

 

Yang kedua kereta vios juga, di Marang Kuala Terengganu pada 1/8/2012 pukul 10:03 .. Yang ni mungkin abang saya yang bawak kereta balik Terengganu.. Ok.. Bukan saya.. Ye ke? haha.. lupa… hehe .. RM150 lagi…grrr

 

Yang ketiga, saman untuk kereta CIVIC.. Bukan saya … Abang saya… Gambar kat atas tuh.. Oh AES.. kenapa kenapa kenapa.. Kaya la kerajaan saman 1 kereta ada 3.. dah RM450.. kalau 10 kereta? berapa agaknyee…grrrr…

 

Ha.. kalau korang nak check saman boleh je ke laman web JPJ.. Tengok bape saman korang ada.. Nak nak bagi mereka yang suka sangat bawa kereta laju laju…grrrr

Cara cek saman:

Option 1

Cara semak saman Trafik, semak Saman JPJ atau polis adalah dengan menaip POLIS SAMAN (No. plat kenderaan) dan hantar ke 32728. Caj RM0.50 akan dikenakan.

Option 2

You can check you saman free at RILEK website. RILEK stands for rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan

Option 3

Via SMS 15888. What you need to is type POLIS SAMAN PLATE NO and send to 15888. Each SMS will cost you RM 0.20.

Option 4

FREE service direct by Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), but please be aware that the database is not up to date.

Option 5

For Android Smartphone user, you can download this application.

 

#belum sempat nak insaf lagi dah kena saman dulu.. Adoi… 

9 COMMENTS

  1. kalo tak bawak kete lelaju, takdak la kena saman 😀 gomen bukannya nak seksa sangat rakyat dengan sistem AES neh 😀 sebab dia sayang kat rakyat la dia pasang bebanyak kamera AES neh 😀 supaya bila da kena saman, lenkali bawak kete leklok, jangan lelaju~~~ kang pape terjadi, sempat brek atau elak

  2. hahaha.. Nampak gayanyer kerajaan kena laksanakan sistem baru kepada pembuat kereta plak.. buat kereta yang maksima speed 110.. so kompem saman berjaya dikurangkan dan kemalangan pun berjaya dikurangkan…
    Bajetprint recently posted..BUNTING – BANNERMy Profile

  3. xper,hang tentu banyak duit punya..tengok la gambar keta hang yang kena saman ni semua keta mahal dan imported..kalo orang yang miskin pakai keta proton saga lama ke kancil lama ke kena lak 300 ringgit tak ker kiok terus..kalo yang jenis kaya ni ok la mampu bayar duit byk. kalo tak mana mampu pakai keta mahal..skrg ni ada kena aes saman hanya bawak 70kmj dikawasan 60 kmj..so tak heran jika orang yang ada keta buruk macam kancil pun kena saman kalo camni

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge