Assalamualaikum…

  • Along: tadi tuh gi seminar ke?
  • Cik Norfa: tak lah.. pergi event.. Nih.. Sos cili Lingham.. (sambil tunjuk kat dia)
  • Along: Eh.. Lingham tuh bukan Indian punya produk ke?
  • Cik Norfa: Tak ah.. Chinese la.. (confident ko..!!.. tup tup bila baca history company)..

Lingham’s was born in 1908. The business was started by an Indian national of the same name. The business was sold to a Chinese family in 1945 after the second world war.

Sebab tuh la semalam Managing Director of Lingham & Sons (M) Sdn Bhd adalah seorang chinese..  Hilang dah segala confused yang ada dalam kepala… hehe…

Ramai yang tak tau pasal Sos Cili Lingham ni.. Termasuk lah cik Norfa.. Selama ni gi jusco, mydin, giant duk pandang sipi je.. sebab, kerana nama dia.. Lingham.. Weh.. tak femes..

Tapi semalam, bila dah cuba, amik kau!!!… kalah sos cili yang dah masuk rekod botol ke 7  untuk semester ni.. Tu lah.. Pandang pada nama lagi.. Tak rasa tapi dah menghukum tak sedap.. Padahal, Indian punya produk la best.. terutama untuk mereka yang suka pedas. Indian dia suka makan pedas, sebab tuh Sos Cili Lingham pedas dari sos cili biasa…

Semalam pelancaran untuk Convoy Lingham Chili Sauce untuk pasaran dunia.. Sebenarnya dah di globalize dah, tapi sekarang nak mantapkan lagi sempena ulang tahun ke 100 dan menyedarkan orang yang tak pernah sedar pasal Sos Cili Lingham ni.. terutama cik Norfa.. hehe..

lingham chili sauce
— Perasmian Convoy Sos Cili Lingham.. Berbeza botol Sos Cili Lingham ngan jenama lain.. Kalau tak jumpa cari jugak di mall tak tau la nak kate ape..

Lagi best gila dapat makan sphagetti, ayam dengan sos cili Lingham… Dan bila kaki sos jumpa sos, cam ni la jadinyaa…

sos cili lingham
— Sila lah terliur dengan gambar ini..

Pastuh di tambah lagi langkah kanan, balik balik je housemate ajak makan Udang Celup Tepung, di bawa khas dari Sabah.. Apa lagi.. bantai la Sos Cili Lingham dengan campuran bawang putih… Habis udang celup tepung, habis setengah botol sos cili Lingham.. Nasib la labu… Bila kaki Sos jumpa makanan…. 

Serious, Cik Norfa recommend sos cili Lingham. Harga sos cili Lingham standard la, semalam gi tengok kat Jusco Rm3.10.. murah jeee… huhu

#ummpp.. kalau cita bab makanan kat blog ni, yang tulis entry ni sendiri terliur.. orang yang baca ni apatah lagi.. ye dak?

18 COMMENTS

    • haha.. mana ada pancing. itu lah hakikatnya… kita duk pandang je tengok nama terus taknak beli..sbb nama tak familir mcm life n maggie.. tol tak? hehe

  1. […] 23 & 24 March 2013 3) Make Up and Beauty Workshop only RM300 at Hotel De Palma Shah Alam  4) Jangan Pandang Nama, Pandang Bila Anda Dah Rasa  5) Belajar Cara Make Up dan Special Effect (SFX) 6) Honda Civic Hybrid Test Drive | Full Review […]

  2. Sos Lingham ni famous sebenarnya. Siapa-siapa yang duduk overseas, memang boleh beli sos ni kat departmental store.
    Saya makan sos ni dari kecik lagi. Memang tak makan sos cili lain. Sebab sos lain punya ingredients: Pati cili, pes tomato, kanji, gula dan lain-lain. Lingham’s: Pati Cili, Gula, Cuka dan Garam je. Rasa dia asli.
    Hehehe Memang tak pandang yang lain dah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge