i & Lifestyle

Status perkahwinan gadis hamil luar nikah..

Written by Norfanil

SAYA ingin bertanya mengenai hukum bernikah dengan perempuan yang mengandung, iaitu pasangan terlanjur. Adakah pernikahan mereka sah daripada segi hukum Islam di negara kita kerana wujud perbezaan pendapat mengikut mazhab?

Adakah mereka perlu dinikahkan semula sehingga si perempuan habis idah selepas bersalin? Seorang ustaz menyatakan, pernikahan itu tidak sah dan mereka perlu dinikahkan semula walaupun pernikahan mereka mencukupi semua rukun nikah.

AZILA
Tangkak, Johor

Perempuan yang mengandung, di mana kandungan itu hasil perkahwinan yang sah, adalah haram bernikah. Bagaimanapun, mereka yang mengandung luar nikah tidak termasuk kategori ini kerana kandungan itu tidak melalui perkahwinan yang sah dan anak dalam kandungan itu adalah anak tidak sah taraf.

Jika seorang gadis yang mengandung luar nikah berkahwin, perkahwinan itu sah, bahkan jika bayi berkenaan lahir selepas tempoh atau masa perkahwinan iaitu enam bulan lebih, ia boleh dibinkan mengikut nama suaminya.

-Harian Metro


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

About the author