Hiking Bukit Tabur

Hi,

Aktiviti hiking yang pertama tahun ni adalah di Bukit Tabur yang terletak di Taman Melawati. Memang tak ada plan nak pergi hiking Bukit Tabur, sehari sebelum baru decide. Itu pun kawan housemate yang ajak.

Pukul 8 pagi kami siap, dan bergerak ke Taman Melawati. Ingatkan sampai nak terus hiking. Rupanya berhenti dulu di kedai mamak pekena roti canai! hhhahaha. Sengal tak sengal. Masa tu dah pukul 9 lebih,

Dalam pukul 10 kami mendaki melalui track tabur east! East lebih mencabar dari West. Perjalanan mengambil masa dalam 1 setengah jam. Penat? Boleh tahan sebab dah lama sungguh tak buat kerja gila macam ni.

Hiking Bukit Tabur
Gaya kanak-kanak yang teruja nak panjat Bukit Tabur

Boleh dikatakan memang penat gila la hiking Bukit Tabur sebabnya aku dah lama dah tak panjat gunung. Fitness pun dah entah kemana. Maklum la sekarang hidup makan tidur makan tidur. Mana nak fit.

Boleh tahan curam track yang kami lalu ni, termengah-mengah. Dan paling disaster air aku sebotol habis sebelum sampai ke puncak. Memang betul-betul dehydrate. Lagi satu, 2 3 hari sebelum pergi hiking memang aku kurang minum air. Sebotol air 2 hari baru habis. Gila tak dehydrate. Mujur ada housemate.

Kami pergi dalam 8 orang. 2 perempuan 6 lelaki. Terima kasih la kerana menjaga kami dari awal sampai akhir. Sanggup tunggu kami yang terserlah kepenatan.

Tapi bila dah sampai puncak, syok gak walaupun matahari dah naik masa tuh. Panas weh. Masa kami mendaki tu tak ramai macam broga. Best la tak serabut. Yang ada pun murah hati bagi moral support!.

Alhamdulillah.. Akhirnya sampai juga di puncak Bukit Tabur, Taman Melawati.

Hiking Bukit Tabur East 4
Gaya budak-budak mintak wefie! haha

Masa turun sekejap je. Dalam 30-45 minit. Kejap je. Keluar ikut mana entah. Yang pasti melalui gate rumah orang kaya Taman Melawati. Ingatkan jauh rupanya dekat je. Mujur sempat sampai bawah sebelum tapak kasut tercabut. Heh. Buat hal dia. Kasut dah bertahun, memang patut la tercabut kan?

Hiking di Bukit Tabur 2014-1-1

Hiking Bukit Tabur East 7

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge