i & Lifestyle

Fakta Mengenai Ikan Durian

Written by Norfanil

Ikan durian adalah ikan dari keluarga Holocentridae dan dikenali juga sebagai squirrelfish ataupun soldierfish. Jika dirujuka pada buku ilmiah, nama yang diberikan ialah ikan lolong batu ataupun jika di Sabah ia dikenali sebagai ikan durian.

 

Ia biasa ditemui di laut tropika dan dipercayai sebanyak 70 spesies menghuni perairan Inod-Pacific.

 

Karakter ikan durian ini boleh dilihat pada sisiknya yang kasar, bermata besar dan warnanya yang merah. Ia juga dikatakan mampu mengeluarkan bunyi “click” sebagai cara berkomunikasi antara 1 sama lain dalam kumpulannya.

 

Dari jauh nampak cantik, macam ikan merah. Tetapi ikan durian mempunyai penutup insang serta bahagian tajam pada hujung atas insang yang akan memberi rasa sakit kalau tekena semasa mencabut mata kail.

 

Spesies yang ditunjukkan ini adalah Ostichthys kianus dan mendiami perairan sedalam 200 – 650 meter sehinggakan ia diberi nama deepwater squirrelfish. Ikan berbadan gempal ini mampu membesar sehingga mencecah 30 cm.

 

image


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

About the author

Norfanil

Penulis berkecimpung dalam dunia blogging bermula tahun 2008 sehingga sekarang. Ingin beriklan, review produk, makanan atau travel? boleh hubungi terus norfanil@gmail.com...

Leave a Comment

CommentLuv badge