Daun dan Batang Saderi, di jadikan Pewangi dalam Bilik..

daun-saderi.jpg

Assalamualaikum…

Daun saderi.. Oit.. ada yang tak kenal daun dan batang saderi ke? Heh. Aku pun baru tahun lepas kenal daun saderi dan batang saderi. Masa tuh aku pi makan sup kat kedai kawasan rumah aku ni, dan aku ternampak lah batang saderi yang di hiris hiris ada dalam sup.. Selama ni aku kat rumah, kalau mama buat sup tak pernah letak batang saderi.. tak pernah guna batang sadera sebagai sayur..

Tapi sejak aku rasa kesedapan batang saderi, boleh dikatakan semua masakan aku masukkan batang saderi. Buat nasi goreng, buat mee goreng, buat sup bebola, dan masak maggie.. Omelette pun aku letak tau..Sedap weh. Sumpah sedap..

First time aku beli batang saderi dekat Carefour, aku tak tau nak letak dekat mana. Dalam peti penuh semacam je.. So aku decided letak dalam bilik… Tak pernah di buat orang letak sayur dalam bilik. kan? Bila aku letak dalam bilik, aku bau harum semacam je.. Masa tuh la aku dapat idea untuk jadikan batang saderi sebagai pewangi bilik aku..  Batang saderi pun tak cepat layu, sebab bilik aku mengadap matahari…

Tapi wangi weh.. sumpah tak tipu!!.. hahaha.. kalau korang tak caya try la..letak dalam bilik tau Hehe .. Ermm.. sempat aku google, banyak jugak khasiat daun saderi dan batang saderi ni…  Daun saderi ada Vitamin A sangat tinggi.. Batang saderi pulak ada vitamin B1, B2, B6, vitamin C dan kaya kalium, asid folik, magnesium, besi, fosforus, natrium dan asid amino… Banyak nya kasiat.. aku baru tahu.. heh

daun-saderi.jpg

Daun Saderi.. Dah 4 hari dalam bilik.. Hijau jee..

Untuk dapatkan maklumat mengenai khasiat jus saderi, boleh ke [ sini ]

p.s: ada ke kat sini wat daun dan batang saderi sebagai pewangi? hehehe

Comments

comments

About the author: Penulis berkecimpung dalam dunia blogging bermula tahun 2008 sehingga sekarang. Seorang co-writer di Myselera Masih lagi menuntut di Universiti Malaya dalam jurusan Perakaunan. Ingin beriklan, review produk, makanan atau travel? boleh hubungi terus [email protected]… by : Norfanil

0 comments… add one

Leave a Comment

CommentLuv badge