Assalamualaikum… Alhamdulillah.. Selamat sudah edit blog kesayangan ni. Daripada theme Sensational bertukar kepada Speedo. Kenapa aku tukar?

Ok, sebenarnya aku ni suka sangat edit stylesheet CSS theme aku, kalau aku bosan dah dengan warna, dan mahu design border atau besarkan sidebar,  memang aku akan direct terus tukar. Tapi geram pulak aku bila aku edit CSS tak dak perubahan dekat theme aku. Dah berpuluh kali refresh tetap sama. Then siap clear cache dan juga off laptop. Tetap sama.

Itu yang aku tukar theme Speedo. Ingatkan theme Sensational yang problem. So aku tanya dekat group Denaihati Network, bro Anarm cakap kena disable plugin cache. Haa.. baru tahu rupa rupanya, untuk blog yang menggunakan WordPress bila nak edit CSS kena disable plugin cache baru la dia akan ada effect. Tapi tuh pun tak jalan jugak. Aku bukan takat disable, delete terus.. Hahaha.. Geram punya pasal..

Last choice apa lagi, google la. Then jumpa satu Code Untuk Memudahkan Edit CSS Stylesheet WordPress atau dengan kata senang nak faham, bila kita edit css dia terus ada effect bila refresh blog.

Tapi ada beberapa kesan yang akan berlaku pada blog bila masukkan coding ni.

  • Bila masukkan code ni,  customize setting (seperti gambar di bawah) yang sedia ada takkan dapat di gunakan seperti biasa… contohnya font, background dan lain-lain
  • Apabila kita edit css stylesheet , kita akan nampak perubahan serta merta dekat blog, so senang nak monitor apabila kita edit. Lepas tuh boleh delete balik supaya boleh guna balik customize setting.
  • Kalau tak letak, apabila kita edit css stylesheet, perubahan dia sangat lambat.. Sebab tuh kena guna code ni.. untuk memudahkan.
  • jangan risau kalau lepas delete dia berubah balik seperti sebelum edit. nanti akan berubah sendiri..
css-stylesheet theme
— Contoh customize setting yang ada dekat theme speedo.. Theme sensational sebelum ni pun ada..tapi kalau pakai code , setting ni takkan berfungsi dah..
Code

<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('stylesheet_url'); echo '?' . filemtime( get_stylesheet_directory() . '/style.css'); ?>" type="text/css" media="screen, projection" />

Cara nak guna code kat atas

  1. Masuk ke header.php
  2. Cari </head>
  3. Masukkan code sebelum </head>
  4. Save theme.

css-stylesheet

# dah lama tak main coding macam ni.. Dulu blogspot bukan main… Sekarang wordpress pulak.. pening!

22 COMMENTS

  1. Lawa juga theme spedo ni.. huhuhuhu.. kena explore banyak benda dalam wordpress.. still newbie lagi.. bab nk custom theme.. tambah lak masa memang tak cukup, pakai je la theme biasa.. premium ada dah, cuma belum try lagi.. dan belum terfikir nak tambah subdomain yang berplatformkan wordpress..
    Irwan Alessa recently posted..Blogger Pun Kerjaya..My Profile

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge