i & Blog

Code Untuk Memudahkan Edit CSS Stylesheet WordPress

Written by Norfanil

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

Assalamualaikum… Alhamdulillah.. Selamat sudah edit blog kesayangan ni. Daripada theme Sensational bertukar kepada Speedo. Kenapa aku tukar?


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Kain Pasang Songket

 

Ok, sebenarnya aku ni suka sangat edit stylesheet CSS theme aku, kalau aku bosan dah dengan warna, dan mahu design border atau besarkan sidebar,  memang aku akan direct terus tukar. Tapi geram pulak aku bila aku edit CSS tak dak perubahan dekat theme aku. Dah berpuluh kali refresh tetap sama. Then siap clear cache dan juga off laptop. Tetap sama.

Itu yang aku tukar theme Speedo. Ingatkan theme Sensational yang problem. So aku tanya dekat group Denaihati Network, bro Anarm cakap kena disable plugin cache. Haa.. baru tahu rupa rupanya, untuk blog yang menggunakan WordPress bila nak edit CSS kena disable plugin cache baru la dia akan ada effect. Tapi tuh pun tak jalan jugak. Aku bukan takat disable, delete terus.. Hahaha.. Geram punya pasal..

Last choice apa lagi, google la. Then jumpa satu Code Untuk Memudahkan Edit CSS Stylesheet WordPress atau dengan kata senang nak faham, bila kita edit css dia terus ada effect bila refresh blog.

Tapi ada beberapa kesan yang akan berlaku pada blog bila masukkan coding ni.

  • Bila masukkan code ni,  customize setting (seperti gambar di bawah) yang sedia ada takkan dapat di gunakan seperti biasa… contohnya font, background dan lain-lain
  • Apabila kita edit css stylesheet , kita akan nampak perubahan serta merta dekat blog, so senang nak monitor apabila kita edit. Lepas tuh boleh delete balik supaya boleh guna balik customize setting.
  • Kalau tak letak, apabila kita edit css stylesheet, perubahan dia sangat lambat.. Sebab tuh kena guna code ni.. untuk memudahkan.
  • jangan risau kalau lepas delete dia berubah balik seperti sebelum edit. nanti akan berubah sendiri..
css-stylesheet theme

— Contoh customize setting yang ada dekat theme speedo.. Theme sensational sebelum ni pun ada..tapi kalau pakai code , setting ni takkan berfungsi dah..

[toggle title=”Code”]


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Kain Pasang Songket

 
<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('stylesheet_url'); echo '?' . filemtime( get_stylesheet_directory() . '/style.css'); ?>" type="text/css" media="screen, projection" />

[/toggle]

Cara nak guna code kat atas

  1. Masuk ke header.php
  2. Cari </head>
  3. Masukkan code sebelum </head>
  4. Save theme.

css-stylesheet

# dah lama tak main coding macam ni.. Dulu blogspot bukan main… Sekarang wordpress pulak.. pening!

About the author

22 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge