Assalamualaikum..

Agak lama pula tak update blog. Sekarang makin bizi dengan kerja, study dan juga sukan.. Dengan RM1, apa kita boleh buat? Dulu masa kecik kecik pergi sekolah rendah, mama bagi RM1 je. Cukup untuk makan tengah hari mee goreng basah 1 pinggan RM0.50 dan air RM0.20. Sedap gilosss makcik kantin punya mee goreng basah, ada duit lebih makan 2 pinggan..

Tuh zaman dulu..

Zaman sekarang RM1 boleh beli apa ye? Nasi lemak pasar malam paling murah RM1.20.. Nasi lemak mapley pun rasa dah naik harga.. Budak kat sekolah makan mee goreng berapa ringgit? RM1? mahal dah sekarang…

Beberapa hari lepas aku terperasan kertas claim dari sebuah syarikat ni.. terkejut aku bila RM1 pun nak claim. Boleh tahan tergelak. Biasa secara peribadi, kalau aku la RM1 takde nya nak claim.  Nak  kene isi borang lagi, nak kena tampat resit lagi.. Huh,, ponat je.. Aku  Di tambah pulak ni claim cabut gigi dekat klinik kerajaan.. Haha.. kalau RM50 ok gak nak claim.

Tapi lain orang lain pandangan dia..

Mungkin sekarang harga barangan dah naik.. Ye la, gula naik, rokok naik, minyak naik. Kalau claim dapat beli rokok sebatang.. ye dak? hehe.. So setiap sen wang ringgit tuh sangat berharga… Tak kisah la RM1 pon. Itu duit kita kan.. So guna lah insentif yang diberikan untuk claim walaupun amount dia sedikit sebenarnya..

Siapa pernah claim RM1?

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge