Cara Upgrade Firmware v17 Ninetology Black Pearl 2

-- Screenshot SELEPAS di UpgradeFirmware dari v16 kepada v17
Cara Upgrade Firmware v17 Ninetology Black Pearl 2, 4.8 out of 5 based on 3 ratings

Assalamualaikum..

Cara Upgrade Firmware v17 Ninetology Black Pearl 2.. Entry sebelum ni aku just buat pandang pertama dan 6 perkara yang anda perlu tahu mengenai Ninetology Black Pearl 2. Untuk entry ni aku akan letak cara upgrade firmware v17 ninetology black pearl 2. Kalau anda tengok pada handphone anda kat bahagian Setting >> About Phone anda akan nampak Custom Build Version handphone Ninetology Black Pearl 2 anda adalah v 16..

-- Screenshot SELEPAS di UpgradeFirmware dari v16 kepada v17

— Screenshot SELEPAS di UpgradeFirmware dari v16 kepada v17

 

So cara untuk upgrade Firmware v17 Ninetology Black Pearl 2 boleh ikut di bawah

##Step 1 hingga step 4 tidak perlu sambungan USB dari Laptop/pc ke handphone

Step 1 : Download  firmware v17 & SP Flashtool

Firmware v17 —> http://bit.ly/1hYGmg9 (New Link Updated)

SP Flashtool –>  http://www.sendspace.com/file/izj32g  ( Ada dua folder.. Flash tools dan Driver [step 4] )

 

Step 2 : Extract kedua dua file. Letak di Desktop atau mana mana partition seperti D untuk memudahkan anda

 

Step 3 : Open Folder Flash Tools dan run Flash Tool yang ada icon biru

— a) Run Flash Tools

— b) Click Scatter-Loading dan cari file MT6577_Android_scatter_emmc di folder yang anda download tadi iaitu folder i9400_130118_backup_130213-212208  (Extract dari file “BlackPearl2_v17_StockRom.Zip”

— c) Selepas tuh, Klik DOWNLOAD.. tiada perubahan akan berlaku.. ikut step 4

Step 4 :  Install driver yang terdapat dari file Flash Tools tadi

— Cari folder driver dalam folder yang ada masa extract dari Flash Tools. Pilih OS anda samaada X64 or X86.. Click Kanan dan pilih Run as administrator.

#installation driver tidak akan berjaya kalau anda tak RUN AS ADMINISTRATOR.. untuk pastikan berjaya atau tak, boleh buka file  Install icon notepad/wordpad. Sekiranya berjaya akan ada tulis SUCCEED didalam wordpad, sekiranya tidak berjaya akan ada tulis FAILED

Step 5 : Connect Handphone ke PC.. 

BACA : Catch life-size dinosaurs at GSC Pavilion, Gurney Plaza & 1 Utama during #GSCDino2013 roadshow!
BACA : Untuk girls yang nak start business.. Get the tips here.. #ShineOn

a) Plug in cable ke Laptop/PC (jgn sambungkan lagi ke Handphone.hanya ke PC SAHAJA)

b) Off handphone Ninetology Black Pearl 2

c) Cabut bateri selama 5 saat

d) Sambungkan  USB ke Handphone Ninetology Black Pearl 2

#sekiranya laptop/pc anda dapat mengesan USB yang di pasang, Flash tools akan mula run sehingga keluar 100% dan simbol Donat berwarna Hijau akan dipaparkan di Laptop/pc anda seperti di bawah

— Flash Tools Finished!!!

Step 6 : Factory Reset & Wipe Cache

a) Off handphone anda

b) Tekan butang power up + power down + power button secara serentak sehingga keluar patung android dan symbol warning.

c) Tekan Home Button yang ada pada handphone (button tengah2 bahagian bawah) supaya muncul seperti dalam gambar di bawah

— Interface untuk Factory Reset & Wipe Cache

d) Pilih menu WIPE DATA/FACTORY RESET menggunakan volume up/down untuk ke atas dan ke bawah. Tekan Simbol 4 petak sebelah kanan kiri untuk proceed.

e) Selepas tu, pilih menu WIPE CACHE PARTITION  dan proceed sehingga ada keluar WIPE CACHE COMPLETE.

Ok.. dah siap.. nak tau Handphone Ninetology Black Pearl 2 anda dah di upgrade atau pun tak. cek bahagian Setting >> About Phone seperti gambar pertama di atas.

#insyaAllah.. semudah ABC.. kalau tak jadi leh comment kat bawah yaaaa.. kalau ada masalah dekat part connect USB pastikan anda install driver.. saya test buat ni dekat laptop Windows 7 dan Windows 8. Cara Upgrade Firmware v17 Ninetology Black Pearl 2

Coming soon  :

- Cara root Ninetology Black Pearl 2

#Tutorial ini di olah dari tutorial asal [ Putra Akmal ] untuk menjadi lagi jelas dengan panduan bergambar.. Thanz a lot. ..

New tutorial link –> http://www.lepakspot.com/showthread.php?tid=15

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (3 votes cast)

Comments

comments

About the author: Penulis berkecimpung dalam dunia blogging bermula tahun 2008 sehingga sekarang. Seorang co-writer di Myselera Masih lagi menuntut di Universiti Malaya dalam jurusan Perakaunan. Ingin beriklan, review produk, makanan atau travel? boleh hubungi terus [email protected]… by : Norfanil

115 comments… add one

  • Lazaac April 13, 2013, 2:51 pm

    thanks tutorial ni… nak test jap..

  • azam_nah3 April 13, 2013, 3:00 pm

    untuk apa ya upgrade kepada v17 ni sebenarnyaa/

    • Norfanil April 13, 2013, 5:09 pm

      untuk kurang kan masalah masalah pada hp..

      • lim April 15, 2013, 12:07 pm

        x jadi. lepas keluar bulat warna hijau… i switch off and switch on… dia minta password untuk storage… kalau i tekan power button + up and down… ia hanya keluar factory mode or recovery mode…. tolong… tolong

        • Norfanil April 15, 2013, 12:37 pm

          Repeat.step again.. kalau mintak storage password just skip

          • lim April 16, 2013, 12:54 am

            i dah jadi v17…. tapi rasanya x smooth sangat…

          • Norfanil April 16, 2013, 3:41 pm

            xsmooth? cuba wipe cache balik..

          • lim April 17, 2013, 2:43 pm

            adakah wipe cahce akan menjadi semua contact hilang?

          • Norfanil April 17, 2013, 7:34 pm

            saya kurang pasti..rasanya ya..

      • lim April 17, 2013, 8:52 am

        sekarang dah ok. kadang kala hang sekejap

    • tepet April 14, 2013, 6:25 pm

      v16 gps and battery problem..problem fixed in v17

    • PUTRA AKMAL April 15, 2013, 4:14 pm

      UTK MENGATASI MASALAH BETERI DAN STORAGE

      • Norfanil April 15, 2013, 5:37 pm

        yep!..

        • azam_nah3 April 21, 2013, 8:37 am

          thankss summaa!! :D may Allah bless you all mihmihmih :)

  • Anarm April 13, 2013, 3:02 pm

    waahhh.. dah upgrade laa.. power! power!
    Anarm recently posted..Ninetology Insight dengan Rebat RM200 Pakej Komunikasi BeliaMy Profile

    • Norfanil April 13, 2013, 5:06 pm

      tak sempat nak gi lowyat..so upgrade sndiri.. hehe

  • Izzuddin Fauzi April 13, 2013, 3:11 pm

    Yeah… Tudiiaaa… Fon baru terus upgrade… :)
    Izzuddin Fauzi recently posted..Reformasi Twenty TwelveMy Profile

    • Norfanil April 13, 2013, 5:06 pm

      hehehe.. baca feedback org ramai suh upgrade.. kita upgrade la.. hehehe

  • zulfadli April 13, 2013, 3:30 pm

    Tak sabar tunggu tutor utk root. Hehe.
    :)

    • Norfanil April 13, 2013, 5:05 pm

      hehehe.. insyaAllah…esok akan di keluarkan jika ada kelapangan

      • zulfadli April 15, 2013, 9:17 am

        Bile nak post tutor Root ni…
        Tak sabar dah ni nak root BP2.
        Haha~ :)

        • Norfanil April 15, 2013, 12:37 pm

          Sabar. Malam ni insyaAllah..hehehe

          • adnan hamdan June 15, 2013, 8:33 pm

            Firmware ni dah siap root..

          • Norfanil June 15, 2013, 8:45 pm

            tak la.. tak siap root.. saya buat firmware dulu baru root..

      • ezad April 17, 2013, 8:17 pm

        Cam mana nak tukar kan storage camera ker internal…kan internal dah jadi besar….cam mana nak wat?SILA BERI TUNJUK AJR PLEASE

  • hafizrahim April 13, 2013, 3:39 pm

    kenapa tak pakai custom rom 4.2 terus..hehe
    hafizrahim recently posted..Kisah Hari Sabtu KuMy Profile

    • Norfanil April 13, 2013, 5:05 pm

      adeh.. tau yang tuh je..tak jumpa lagi yang 4.2.. tapi ada ke? hahaha

  • titan April 14, 2013, 4:49 am

    wah, rajin wat tutorial ek.
    titan recently posted..Lemak baik vs Lemak jahat.My Profile

  • nici April 14, 2013, 5:59 am

    slm. sy nk tye. lpas sy dah reboot, knape hp mtak password to decrypt storage?? huhu. help me.

    • nici April 14, 2013, 6:05 am

      hehe.. sory2. da ok da, kne off fon skali lagi br jd, tq so much for this tutorial.. hm anyway nk tye, perlu ke kiter root hp ni? kalau x root x ape ke??

      • Norfanil April 15, 2013, 12:49 pm

        Xroot bleh je..tp kita xleh delete appa yg x berguna dlm tuh.. so kdg aops tuh running kat background n mwkan batri

  • Oneblogsocial April 14, 2013, 10:34 am

    Beberapa ahri ini saya mencari tutorial untuk upgrade,bila ada kesalahan akan adakah resiko pada phone?
    Oneblogsocial recently posted..Import Blogspot To WordPressMy Profile

    • Norfanil April 15, 2013, 12:45 pm

      Kalau salah repeat balik step.. insyaAllah menjadi.. yg pntg jangn putusasa

    • kama lerw May 9, 2013, 12:56 pm

      kalu takot salah create backup. de apps clockmod utk recovery. nnt kt boot menu de kua option utk backup.dun worry.

  • Amirul Aslam April 14, 2013, 4:26 pm

    Pergh.. Fon baru sudah upgrade. Hehe. Bagus tutorial ni, den nak suruh akak den baca.. Boleh dia upgrade fon dia..
    Amirul Aslam recently posted..Bisnes Internet : Antara Mimpi Dan RealitiMy Profile

  • tepet April 15, 2013, 12:45 am

    step 6 kne edit..volume up + volume down + power

    • Norfanil April 15, 2013, 12:40 pm

      Sytulis salah ea.. nnti sy betulkan..tq

  • Anarm April 15, 2013, 6:48 am

    Ramai jugak yg PM tanya cara untuk root black pearl 2.. taktau nak jawab apa sebab tak guna BP2.. sila buat entri root BP2 secepat mungkin ye untuk rujukan mereka2 tu.. heheh
    Anarm recently posted..Ninetology Insight dengan Rebat RM200 Pakej Komunikasi BeliaMy Profile

  • lim April 15, 2013, 12:01 pm

    x jadi. lepas keluar bulat warna hijau… i switch off and switch on… dia minta password untuk storage… kalau i tekan power button + up and down… ia hanya keluar factory mode or recovery mode…. tolong… tolong…

    • tepet April 15, 2013, 3:35 pm

      pilih recovery mode

  • wazy April 15, 2013, 2:39 pm

    Bgaus tutorial ni,bookmark sekali untuk rujukan pada masa akan datang,mana tahu kan ada kawan-kawan tercari-cari cara upgrade firmware BP2 ni
    wazy recently posted..Cuti Dah Habis BroMy Profile

  • PUTRA AKMAL April 15, 2013, 4:17 pm

    SEBARANG MASALAH DAN PERKONGSIAN ADA DLM
    https://www.facebook.com/groups/NinetologyUserMALAYSIA/

    • Norfanil April 15, 2013, 5:37 pm

      dah masukkan dalam entry seterusnya.. =)..anyway thank you

  • ahmad yoshiki April 17, 2013, 7:31 pm

    aku nak bagi cadagan…sebelum aku nak update bp2 ke v16 ke v17
    boleh tak kalau aku buat back up dulu fimeware v16 ni…
    sediakan payung sebelum hujan…so kita boleh restore balik fimeware v16
    kalau tak suka v17 kan admin..

    • Norfanil April 17, 2013, 7:36 pm

      tapi saya suka dengan v17.. hehehe.. mungkin boleh cuba buat sekali lagi..

    • kama lerw May 9, 2013, 1:03 pm

      leh je nk wat backup bro.. install clockmodrecovery apps. nnt de option kt boot menu nk backup o x.. dlu aku wat utk ace sg-3580i aku.. install rom jellybean baek punya.

  • ezad April 17, 2013, 8:18 pm

    Cam mana nak tukar kan storage camera ker internal…kan internal dah jadi besar….cam mana nak wat?SILA BERI TUNJUK AJR PLEASE

    • Norfanil April 17, 2013, 10:17 pm

      kena root…

      • ezad April 18, 2013, 9:35 am

        Sekarang saya dah upgrade version….pas2 bila nak tukar storage camera kepada internal x boleh…..kenapa yer?sedangkan saya dah root dah….sekarang camera saya save kepada storage sdcard…sedangkan sdcard dah saiz dia dah jadi kecik…..saya nak storage saya kepada internal…cam mana yerk sifu?mintak tunjuk ajar dari sifu2…..thanks

  • Solar Beam April 18, 2013, 8:19 pm

    Terima kasih,sudah berjaya upgrade ke v17..Tapi,saya nak tanya..M-Warranty perlukah kita isi sekali lagi?saya sudah isi dulu pada masa Ninetology BP II version 1.6.Apabila bukak phone tadi,terus keluar M-Warranty..Seolah² kena isi sekali lagi..Mintak penerangan..Terima Kasih..

    • Norfanil April 18, 2013, 8:22 pm

      Alhamdulillah..tahniah untuk anda…
      kerana berjaya upgrade..M-warranty hanya sekali je daftar..takperlu dah kali ke dua..

  • ahmad yoshiki April 19, 2013, 12:27 am

    upgrade fimeware v17 ni…phone dalam keadaan off kan
    cabut bateri 5 saat..lpas tu pasangkan bateri semula
    phone dalam keadaan off atau hidupkan semula
    atau trus cucuk cabel untuk proses flash…maaf kurang jelas..hehe

  • stephen April 19, 2013, 9:29 pm

    selepas upgrade ke v17 bateri tahan berapa lama?

  • ezad April 19, 2013, 9:41 pm

    Sekarang saya dah upgrade version….pas2 bila nak tukar storage camera kepada internal x boleh…..kenapa yer? sedangkan saya dah root dah….sekarang camera saya save kepada storage sdcard…sedangkan sdcard dah saiz dia dah jadi kecik…..saya nak storage saya kepada internal…cam mana yerk sifu?mintak tunjuk ajar dari sifu2…..thanks

    • Norfanil April 19, 2013, 10:25 pm

      jap..masa upgrade awak remove sdcard tak?

  • newbies April 21, 2013, 4:28 pm

    slm, sya nk tnya dlm step ke 5 tu kita kena cabut bteri slma 5 saat kn, so dlm step ke 6 tu knp kna off fon sdgkan dlm step ke 5 tu kita dh cbut bteri dh, x on fon pn. cmne tu? xda btri tp still tkan butang off ke cmne?

  • sixthroyal April 22, 2013, 5:52 pm

    salam..nk tanya..v17 ni hilang waranty x? sbb tgk mcm dah root lak. Lagi satu kn..dah pakai v17 ni malasah pada gps masih sama la.ada cara x nak solve..dah try gak cara2 yg dlm group ajar..tp masih masalah sama.

  • azwankdin April 22, 2013, 7:31 pm

    Update… Time nak wipe cache tu tekan Vol Up + Vol Down + Power Button.. Pastu pilih Recovery mode..baru kuaq android + warning tu…

  • newbies April 23, 2013, 2:51 am

    slm, sya nk tau dlm step ke 4 tu kan.. cmna kita nk tau OS kita X64 atau X86? tq

  • aqasha April 23, 2013, 2:55 am

    salam, dlm step ke 5 tu kan, lpas cbut btri tu, kita kena pasang bteri balik ke tp xpyah on? gitu ke? pstu dlm step ke 6 tu cmna nk off fon sdgkan kita x on balik pn sblum tu. ke xpyah off, skip step tu? maaf byk btnya, xbrpa clear :)

  • ingin tahu April 24, 2013, 10:47 pm

    saya dah buat step 1 sampai 6. tapii..kenapa plak tak detect driver…aduss.. pening pula kepala nih…

  • ali April 25, 2013, 12:47 am

    gps ok tak lepas update

    • Norfanil April 25, 2013, 10:22 am

      gps saya tak tau sgt..sbb sy pun tak update

  • naim April 29, 2013, 2:42 am

    terima kasih…kerana membantu bgi tutorial ni……..x payah g kedai anta suh dy wat…thankzz..

  • atiq April 29, 2013, 6:45 pm

    kalo update firmware bateri lifespan bley tahan bape lame ek??cas bateri plak bape lame amek masa??gps lak akan more effective larr ek??

    • Norfanil May 4, 2013, 6:19 pm

      2 hari .. cas dalam masa 3-4 jam.. gps not sure

  • haha May 3, 2013, 12:08 pm

    upgrade Jelly Bean la – Ninetology bleh tolak tepi, nak update lmbt, kene pegi servis centre selalu, bloatware byk, m-warranty app kene maintain forever pdhl waranti 1to1 ni 3 bln je.

    http://www.wikomobile.com/maj.php

    cari update utk Cink Slim, fail zip dan guide PDF. tapi gune download button bukan firmware update.

    feature:
    Google Now
    no bloatware (except GO theme app)
    improve battery & GPS
    custom icon for android app
    ota update option at about phone

  • hirman June 2, 2013, 3:45 pm

    apsal aku dah cube byk kali tpi donut hijau tak kluar pun…something wrong somewhere ni… minta tolong please….

  • hirman June 3, 2013, 9:01 am

    dah ok dah…berjaya pun..thanks tuan tanah..

  • shuk June 4, 2013, 10:48 pm

    firmware ver17 nie yang stock ROM atau custom ROM?

    • Norfanil June 5, 2013, 2:44 pm

      stock rom tak silap.. custom rom ada dekat group…

  • kiki June 15, 2013, 3:42 pm

    sis, upgrade firmware ni dgn root ape bezanya? kene buat dua2 ke? kalo root je tak upgrade bole ke?

  • kiki June 15, 2013, 5:51 pm

    oyeke, so better upgrade firmware dulu then root ke? maaf banyak tanya

  • kyokoto falley June 19, 2013, 5:21 am

    saya beli bp2 mmg da upgrade v17 siap2 dh….ada ke mcm tu?

  • pipi June 20, 2013, 11:51 pm

    bp2 sy dah v20…tp ada ke version ni?…tgok kat cni ada v16 dan v17 je….hairan

    • ida June 27, 2013, 12:43 pm

      saya pun sama. kalo dh smpai v20,ke upgrade lg ke?

  • masterofdarker June 27, 2013, 5:58 pm

    Salam… saya nk berkongsi cara2 utk install CWM recovery utk bp2 nih… first, mesti install mobileuncle tools, search jer kat google play… mobileuncle ialah software yg wajib utk sumer phone mtk… jadi, bp2 nih base dia phone mtk, sama cam yg note clone, s3 clone dll… jadi klu mmg dah advanced guna phone mtk dari china, mmg xder masalah nak buat… so, lepas install mobleuncle, download file nih, http://88.191.137.12/file.php?h=R6b9fbdafba7927afd4eabf59b91d2760, pastu masuk dlm sdcard… saya assume korg sumer dah rootkan bp2 nih, so buka mobileuncle, grant access root pastu pilih recovery update n cari cari file yg korg dwnload tadi… Tekan ok dan seterusnya tekan ok untuk reboot ke Recovery Mode bagi memastikan CWM Recovery anda berfungsi dengan baik… pastu, korang leh backup full rom/firmware korg utk kegunaan masa depan… korg jugak leh guna mobileuncle tools utk backup imei korg… cth, sebelum nk upgrade ver16 ke 17, backup dulu imei, flash v17, install mobileuncle semula, restore imei… senang… xpayah buka2 battery carik imei kt belakang… dan… yg PENTING, bila dah dapat CWM recovery, korg leh upgrade rom/firmware kepada custom rom… skrg dah byk custom rom utk bp2 nih… yg paling best saya try, sony jellybean 4.1.1… mmg jauh lebih POWER dari yg asal (stock rom v17)… sekadar berkongsi, terima kasih… :)

  • amsyar July 26, 2013, 1:21 pm

    salam…lepas cabut bateri selama 5 saat tu kena letak blik ke atau terus sambung USB? lgi 1 bleh x upgrade gna window xp….?

  • amsyar July 29, 2013, 3:57 pm

    mcm mna kita nk tau driver kita x 64 atau x 86

  • uny August 4, 2013, 5:52 am

    nk upgrade firmware ni kne root dlu ke? ke x pyh

  • pening August 5, 2013, 9:19 am

    sis.lepas settle step lima & donut hijau dah keluar & dah press button up +down+ power hp xde respon pape pon,,takboelh nak proceed step 6..+_+..kenapa ye?.tq.

    • Norfanil August 6, 2013, 12:52 am

      try lagi sekali sis..tekan lama lama ketiga2 button.. sampai dia keluar.. seeloknya tekan buttn up down dulu, baru power..

  • usop August 11, 2013, 7:03 pm

    nk install cwn kt v17 cmne ek

  • lala August 22, 2013, 11:56 am

    huhu… saya failed step 6.. dia xkuar macam tuh pon..

    *b) Tekan butang power up + power down + power button secara serentak sehingga keluar patung android dan symbol warning.

  • leucaenalin August 27, 2013, 4:33 pm

    akak tak dpt donlod firmware-v17..certificate not yet valid..acano ni?..huhu

  • farhan August 29, 2013, 10:46 pm

    nak tanya lepas di upgrade firm v17 apa yang lain?

  • mun September 25, 2013, 10:59 am

    salam, hehe…patut la mcm knl….igt mun lg x???haha….thanks info nana….

  • Syed October 7, 2013, 11:44 am

    Kalau upgrade n root phone ni , phone jadi mcm bru beli ke? semua aplikasi n data hilng??? or mcmne?

    • Norfanil October 7, 2013, 8:28 pm

      jadi baru semula..

      • Syed October 7, 2013, 9:59 pm

        klu nk backup aplikasi yg ade bleh x? lepas siap upgrade firware ni pastu restore blik aplikasi yg sedia ada sblm ni bleh x?

  • No one October 9, 2013, 12:46 am

    kalau enset sdh root, and ada install custom rom, still boleh ka upgrade firmware nie???…

  • Syed October 10, 2013, 11:24 pm

    cmne cara nak linux swap memori ram???

  • chinie October 14, 2013, 12:47 am

    sy check sy pnye custom build version da memang jd mcm gambar atas skali… so tak payah nk ugrade lg ke?

    custom build version sy mmg da jd :
    i9400_PR_ninetology_F4_V17

    start dr sy beli tue pada tarikh : 09/10/2013

  • amer October 21, 2013, 12:16 am

    waauu…. sgt bguna…!! berjaya hidupkan smula BP2 selepas hang masa start.. tengkiu…

    tapi nak tnye, bila check imei mmg keluar invalid ker?

  • Lutfi October 22, 2013, 4:20 pm

    Salam, Sis nak tanye…ade tgk yg BP2 nie boleh jd S4 katenye…boleh guna cara yg same ke?
    Lg 1 sy punya custom rom same ngan gambar atas since saya beli tp nape GPS ashik searching je…sampai ceroh…plz…help…tulun…

    • Norfanil October 22, 2013, 9:42 pm

      boleh root dan pilih custom room s4..

  • SAI ALOM January 23, 2014, 6:58 am

    file not found T_T
    Firmware v17 —> http://j.mp/9tologybp2v17

  • kamal February 17, 2014, 4:17 am

    masterodarker…..knape nak donlod file x boleh….

    • Wani February 27, 2014, 6:39 pm

      Salam sis. sy try langsung xble. dia ckp device not install properly. T_T

Leave a Comment

CommentLuv badge