i & Gajet

Cara Upgrade Firmware v17 Ninetology Black Pearl 2

Written by Norfanil

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

Assalamualaikum..

Cara Upgrade Firmware v17 Ninetology Black Pearl 2.. Entry sebelum ni aku just buat pandang pertama dan 6 perkara yang anda perlu tahu mengenai Ninetology Black Pearl 2. Untuk entry ni aku akan letak cara upgrade firmware v17 ninetology black pearl 2. Kalau anda tengok pada handphone anda kat bahagian Setting >> About Phone anda akan nampak Custom Build Version handphone Ninetology Black Pearl 2 anda adalah v 16..

-- Screenshot SELEPAS di UpgradeFirmware dari v16 kepada v17

— Screenshot SELEPAS di UpgradeFirmware dari v16 kepada v17

 


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Kain Pasang Songket

 
So cara untuk upgrade Firmware v17 Ninetology Black Pearl 2 boleh ikut di bawah

##Step 1 hingga step 4 tidak perlu sambungan USB dari Laptop/pc ke handphone

Step 1 : Download  firmware v17 & SP Flashtool

Firmware v17 —> http://bit.ly/1hYGmg9 (New Link Updated)

SP Flashtool –>  http://www.sendspace.com/file/izj32g  ( Ada dua folder.. Flash tools dan Driver [step 4] )

 

Step 2 : Extract kedua dua file. Letak di Desktop atau mana mana partition seperti D untuk memudahkan anda

 


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Kain Pasang Songket

 

Step 3 : Open Folder Flash Tools dan run Flash Tool yang ada icon biru

— a) Run Flash Tools

— b) Click Scatter-Loading dan cari file MT6577_Android_scatter_emmc di folder yang anda download tadi iaitu folder i9400_130118_backup_130213-212208  (Extract dari file “BlackPearl2_v17_StockRom.Zip”

— c) Selepas tuh, Klik DOWNLOAD.. tiada perubahan akan berlaku.. ikut step 4

Step 4 :  Install driver yang terdapat dari file Flash Tools tadi

— Cari folder driver dalam folder yang ada masa extract dari Flash Tools. Pilih OS anda samaada X64 or X86.. Click Kanan dan pilih Run as administrator.

#installation driver tidak akan berjaya kalau anda tak RUN AS ADMINISTRATOR.. untuk pastikan berjaya atau tak, boleh buka file  Install icon notepad/wordpad. Sekiranya berjaya akan ada tulis SUCCEED didalam wordpad, sekiranya tidak berjaya akan ada tulis FAILED

Step 5 : Connect Handphone ke PC.. 

a) Plug in cable ke Laptop/PC (jgn sambungkan lagi ke Handphone.hanya ke PC SAHAJA)

b) Off handphone Ninetology Black Pearl 2

c) Cabut bateri selama 5 saat

d) Sambungkan  USB ke Handphone Ninetology Black Pearl 2

#sekiranya laptop/pc anda dapat mengesan USB yang di pasang, Flash tools akan mula run sehingga keluar 100% dan simbol Donat berwarna Hijau akan dipaparkan di Laptop/pc anda seperti di bawah

— Flash Tools Finished!!!

Step 6 : Factory Reset & Wipe Cache

a) Off handphone anda

b) Tekan butang power up + power down + power button secara serentak sehingga keluar patung android dan symbol warning.

c) Tekan Home Button yang ada pada handphone (button tengah2 bahagian bawah) supaya muncul seperti dalam gambar di bawah

— Interface untuk Factory Reset & Wipe Cache

d) Pilih menu WIPE DATA/FACTORY RESET menggunakan volume up/down untuk ke atas dan ke bawah. Tekan Simbol 4 petak sebelah kanan kiri untuk proceed.

e) Selepas tu, pilih menu WIPE CACHE PARTITION  dan proceed sehingga ada keluar WIPE CACHE COMPLETE.

Ok.. dah siap.. nak tau Handphone Ninetology Black Pearl 2 anda dah di upgrade atau pun tak. cek bahagian Setting >> About Phone seperti gambar pertama di atas.

#insyaAllah.. semudah ABC.. kalau tak jadi leh comment kat bawah yaaaa.. kalau ada masalah dekat part connect USB pastikan anda install driver.. saya test buat ni dekat laptop Windows 7 dan Windows 8. Cara Upgrade Firmware v17 Ninetology Black Pearl 2

Coming soon  :

Cara root Ninetology Black Pearl 2

#Tutorial ini di olah dari tutorial asal [ Putra Akmal ] untuk menjadi lagi jelas dengan panduan bergambar.. Thanz a lot. ..

New tutorial link –> http://www.lepakspot.com/showthread.php?tid=15

About the author

Norfanil

Penulis berkecimpung dalam dunia blogging bermula tahun 2008 sehingga sekarang. Ingin beriklan, review produk, makanan atau travel? boleh hubungi terus norfanil@gmail.com...

130 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge