Assalamualaikum.. hehe.. Cara trace IP Address : Ip detected!

Best gak belajar IT dekat google ni.. macam macam boleh dapat.. Semalam baru post pasal entry Kisah Hari Raya : Ramadhan Pergi, Raya Kembali..terus ada orang komen pagi ni.. then tiba tiba terfikir nak trace dari mana orang tuh komen, dan siapa dia..

Melalui email memang tak tau siapa.. search kat google pun tak jumpa.. tapi bila tengok email notification comment ada IP address.. Tergerak gak nak cari.. Sebab yang komen ni macam tahu pulak mengenai apa yang saya tak gitau.. So mesti ada kena mengena ni.. So sini nak tunjuk cara trace IP Address..

1) Search google, trace email.. TAKLEH pakai..sebab kena bayar.. kita nak yang free je..

2) Search google, trace IP Address… ermm.. macam ada chance.. ip address dia 175.141.31.211..

3) Result pertama yang keluar , macam pelik.. Siapa pulak yang duk kemanan ni? hahaha.. Takde kene mengena kot.. Rupa2 nya salah copy IP.. haha

4) Result yang betull… Trace IP kat sini http://whatismyipaddress.com/.. dan hasilnya..

Ip Address Result 175.141.31.211

Tak percaya lagi…? saya trace lagi 1 kali kat sini http://www.ipaddresslocation.org/ip-address-locator.php dan hasilnya..

Result ke dua..

So memang sah dan sahih!!!. Ip address orang yang komen itu adalah di Sungai Petani, Kedah… huhu.. Welcome to Norfanil World!!!!  Cara trace IP Address... Habis kantoi..

p/s: jangan marah.. saja testing.. =P

[ … Opss.. Ada orang nak bagi Ipad ngan Tab di FB Pusat Pungut Zakat .. Klik ]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge