Cara Root Ninetology Black Pearl 2

Screenshot_2013-04-15-23-19-22
Cara Root Ninetology Black Pearl 2, 2.5 out of 5 based on 2 ratings

Assalamualaikum…

Rupanya ramai yang menunggu entry ni selepas aku keluarkan entry Pandang Pertama Ninetology Black Pearl 2 dan Cara Upgrade Ninetology Black Pearl 2.  Aku tak tau kenapa dulu bila pakai handphone Samsung ramai yang cakap pasal root. Dan aku tak pernah berani nak root handphone Samsung s3 aku..sehingga ke hari ni mungkin sebab taknak breach warranty.. Kononnya sayang sangat la dengan Samsung S3 yang berharga RM2100 masa aku beli dulu..

Tapi untuk Ninetology Black Pearl 2 ni belum sempat handphone usia satu hari aku dah upgrade dan root.. Haha.. mungkin sebab ada bahan yang aku baca depa pergi hantar untuk service kerana phone ada masalah eventhough dah di root, tapi tukang service center tak tahu apa itu root.. dan tak dapat detect samaada phone tu di root atau pun tidak. So aku pun berani kan diri root sendiri..

Ok. tak nak bebel panjang.. Ada banyak kepentingan bila anda root handphone Ninetology Black Pearl 2 ni.. antaranya :

a) Dapat delete applikasi yang tidak perlu

- Ninetology black pearl 2 didatangkan sekali dengan applikasi Go Launcher Ex Pro yang merupakan salah satu full set interface yang cantik untuk sistem android. Go Launcher Ex Pro mempunyai anak beranak dia untuk melengkapkan kecantikan interface setiap sudut function  seperti Go Widget, Go Weather, dan segala applikasi yang mempunyai perkataan Go didepan.. hehehe..

b) Dapat membesarkan internal storage

Selepas anda root handphone anda, anda akan nampak perubahan ketara pada internal storage. Cuba anda lihat internal storage di bahagian Setting >> Apps , di bawah anda akan nampak berapa jumlah internal storage yang anda ada. Sama tak macam yang saya ada seperti gambar di bawah?

Screenshot_2013-04-15-23-19-22

— Aku punya internal storage Ninetology Black Pearl 2 selepas root 1.5GB (free+used)

c) Boleh buat custom rom

Sebelum ni untuk handphone samsung ramai yang root sebab nak buat custom rom. Tapi untuk Ninetology Black Pearl 2 aku tak buat pun custom rom. Sebab buat masa sekarang aku dah suka dan cukup bagi aku untuk rom yang sedia ada …so tak payah buat custom rom.

Cara Root Ninetology Black Pearl 2

1) Download kedua dua file di bawah

- Root –  http://www.mediafire.com/?lsovk8gzulbxuz0

- Usb Driver-  http://www.mediafire.com/download.php?0hpmwb57eho9a87

 

2) Extract ke dua dua file ke DESKTOP atau mana mana partition untuk memudahkan anda

 

3) Tukar Display Sleep Mode Timing

- Ambil handphone anda, tukar sleep mood timing kepada 10 Minit. Caranya pergi bahagian Setting >> Display >> Sleep >> 10 Minute

 

Ninetology-Blackpearl-2-Root

— 10 Minutes Sleep Mode

- Aktif Unknown SourcesPergi bahagian Setting >> Security >> Scroll down >> Tick Unknown Sources

- Aktif USB Debugging –  Pergi bahagian Setting >> Developer Option >> Tick USB Debugging

-- Make Sure kedua dua di Tick!

— Make Sure kedua dua di Tick!

5) Sambungkan USB cable pada PC dan Handphone anda

 

6) Update Android Composite ADB Interface

-  Balik semula pada PC atau Laptop anda untuk update Android Composite ABD Interface supaya Handphone anda dapat di baca oleh PC atau laptop

- Pergi ke My Computer atau mana mana folder.. Klik Kanan pada My Computer >> Manage >> Device Manager

- Di sebelah kanan anda akan nampak Other Devices yang mengandungi Android Composite ADB Interface dan simbol warning yang menandakan driver tersebut belum di update.

#sekiranya anda tak nampak warning / tiada Android Composite DB Interface disitu @other devices  itu bermakna driver tersebut sudah di UPDATE, so skip bahagian ni. kebiasaannya berlaku pada mereka yang pernah  root Ninetology pada handphone sendiri dan nak buat untuk telefon orang lain menggunakan PC/Laptop yang sama.

- So anda  klik kanan pada Android Composite ADB Interface  dan klik UPDATE..

- Browse file >> cari semula file USB Driver tadi >> Klik OK  >> Install.

-- KLIK untuk Besarkan Gambar. Gambar sebelum, tiada warning dan ADB interface sebab saya dah update di laptop saya. So gambar selepas, adalah ADB interface yang patut ada. Tidak kisah kalau dia tulis Android Device/Samsung Device.

— KLIK untuk Besarkan Gambar. Gambar sebelum, tiada warning dan ADB interface sebab saya dah update di laptop saya. So gambar selepas, adalah ADB interface yang patut ada. Tidak kisah kalau dia tulis Android Device/Samsung Device.

 

7) Lakukan ADB Service

- Pergi ke File Root yang anda dah extract tadi. Open Folder Root >> Staff .. double klik untuk run ADB.exe.

BACA : Catch life-size dinosaurs at GSC Pavilion, Gurney Plaza & 1 Utama during #GSCDino2013 roadshow!
BACA : Untuk girls yang nak start business.. Get the tips here.. #ShineOn
Ninetology-Blackpearl-2-Root-4

— Run ADB.exe. Kalau anda lihat pada gambar ada dua adb.. Pilih adb yang bergambar seperti di atas

8) Lakukan Runme.bat

- Pergi ke File Root seperti tadi , double klik Runme.bat seperti gambar di bawah.

Ninetology-Blackpearl-2-Root-5

— Pilih Runme.bat seperti gambar di atas

-- Window yang akan keluar bila anda double klik pada Runme.bat

— Window yang akan keluar bila anda double klik pada Runme.bat

Selepas keluar window seperti di atas, follow step ini

a) Tekan 1 untuk memilih Normal Mode dan ENTER

b) lihat pada handphone ada dan tekan RESTORE MY DATA (abaikan password yang di minta)

c) Handphone anda akan automatik RESTART / REBOOT

-- Restore my data, abaikan password yang di minta

— Restore my data, abaikan password yang di minta

9) SuperSU applikasi menandakan anda BERJAYA ROOT!!

10) Uninstall applikasi yang tak berguna atau tak di gunakan

-- SuperSU dalam handphone Ninetology saya selepas berjaya Root dan satu lagi tanda anda berjaya root adalah gambar pertama tadi mengenai Internal Storage.

— SuperSU dalam handphone Ninetology saya selepas berjaya Root dan satu lagi tanda anda berjaya root adalah gambar pertama tadi mengenai Internal Storage.

a) Download Link2SD di Google Play

Ninetology-Blackpearl-2-Root-9

– Link2SD untuk uninstall application

b) Akan keluar satu notification untuk memilih DENY atau GRANT.. Sila pilih GRANT

c) Applikasi yang di install pada handphone Ninetology Black Pearl 2 anda akan di senaraikan.

d) Tekan lama lama applikasi yang hendak di Uninstall dan klik Uninstall.

e) Aku cadang kan uninstall applikasi tak berguna seperti Go Launcher Ex Pro dan anak anaknya, M-warranty, Q-Doctor, Q-Browser, dan lain lain yang tak berguna..

Haaaa.. dah siap… Satu lagi cara untuk kurangkan penggunaan bateri handphone Ninetology Black Pearl 2 anda adalah force stop running applikasi selepas selesai menggunakannnya.. Aku lebih suka force stop dan tinggalkan aplikasi ini sahaja untuk di Running

- Hanya enam (6) applikasi yang running di background

– Hanya enam (6) applikasi yang running di background

#psst: jangan lupa tukar Display Sleep Mode anda, yang anda dah tukar masa step ke 3. .. kang tak tidur handphone anda..

Ok. dah selesai kita belajar cara root Ninetology Black Pearl 2… Sekiranya ada masalah boleh la komen.. Dan entry ini saya olah dari tutorial sedia ada dari [ Peri DPC ] supaya lagi details bersama gambar gambar. Dan sekiranya anda adalah pengguna Ninetology boleh masuk ke group Ninetology User Malaysia ]

Untuk pengguna Insight, saya kurang pasti anda boleh ikut tutorial ini ke tidak untuk root Ninetology Insight anda. Boleh tanya [ Anarm ] kerana dia pengguna Ninetology Insight.

Entry sebelum ini:

1) Pandang Pertama Ninetology Black Pearl 2

2) Cara Upgrade Firmware v17 Ninetologoy Black Pearl 2

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.5/5 (2 votes cast)

Comments

comments

About the author: Penulis berkecimpung dalam dunia blogging bermula tahun 2008 sehingga sekarang. Seorang co-writer di Myselera Masih lagi menuntut di Universiti Malaya dalam jurusan Perakaunan. Ingin beriklan, review produk, makanan atau travel? boleh hubungi terus [email protected]… by : Norfanil

95 comments… add one

  • PUTRA AKMAL April 15, 2013, 5:52 pm

    ROOT UTK INSIGHT PON SAMA JER CARANYA..

    • Norfanil April 15, 2013, 5:55 pm

      ok..so file yang di gunakan pun sama atau ada file lain..?

      • Kaze PC April 15, 2013, 11:25 pm

        sama ja. da bagus tuto ni. mudah faham. smua android phone yg gna cip(mediatek) mtk 6577 – ics bleh gna tuto ni utk ROOT.

        • Norfanil April 16, 2013, 3:41 pm

          terima kasih kaze.tapi saya dapat tahu ramai pengguna stelth ngn insight tak dapat root dengna sempurna.. sy pun tak tau macam mana nak assist..

          • Kaze PC April 17, 2013, 3:29 pm

            slalunya masalah ni sbb driver x install dgn betol.

          • Norfanil April 17, 2013, 7:34 pm

            owh..ic.. tq bro kaze

  • Oneblogsocial April 15, 2013, 10:12 pm

    Tahniah,lepas ini bolehla install aplikasi penting seperti perekam visaul handphone.
    Oneblogsocial recently posted..Terimakasih Untuk Wanzawawi.comMy Profile

    • Norfanil April 16, 2013, 3:42 pm

      dah ada perakam viisual handphone ehhe.mekasih

  • Ladfe Amir April 15, 2013, 10:19 pm

    oh..nakal yer sampai root handphone.

    tapi best gak root2 ni
    Ladfe Amir recently posted..GanjilMy Profile

  • Anarm April 16, 2013, 1:11 am

    Untuk root Insight pun sama macam ni jugak.. Dalam “File” kat group Ninetology tu macam2 ada.. kena amalkan membaca.. hehe..
    Anarm recently posted..Ninetology Insight dengan Rebat RM200 Pakej Komunikasi BeliaMy Profile

    • Norfanil April 16, 2013, 3:40 pm

      yes.. itu lah.. mintak semua yang ada soalan boleh ke sana.. sbb sy pun malam baru online blog.. bz sikit..kat sana ada orang akan assist.

  • ahmad yoshiki April 16, 2013, 11:13 am

    salam…kenapa bp2 sya tak ada papar sdcard sebiji gambar paling di atas…
    bp2 da root..yg ada nampak cuma phone storage..

    • Norfanil April 16, 2013, 3:40 pm

      salam.. cuba try format dulu SD card, mungkin sbb format asal tak match dengna bp2..

      • ahmad yoshiki April 17, 2013, 1:39 am

        norfanil..aku sdh format sd card kat pc pun sdh..dekat phone sdh…tetap jga tak muncul sebiji mcm gambar kat atas tu..aku betul2 bingung..tak tau mau buat apa

        • Norfanil April 17, 2013, 10:49 am

          awak pakai bp2 ye? cuba buat off phone.. tekan volume up + down + on/off serentak… pilih factory mode, dan wipe cache.sekali lagi

          • ahmad yoshiki April 17, 2013, 7:26 pm

            yup guna bp2 i9400…sdh kot buat recovery mode factory delete all user kan…tapi skg aku pakai sdcard yg baru 4gb tetap sama…apa yg aku harus buat…help bagi cadangan..

          • Norfanil April 17, 2013, 7:35 pm

            tak jadi ke? adehh.. macam mana boleh tak jadi tu?

          • Norfanil April 17, 2013, 7:35 pm

            cuba buat lagi sekali

          • ahmad yoshiki April 18, 2013, 12:08 am

            alamak…aku da buat sekali lagi tetap tidak detect sd card kat apps…delete all user dgn wipe cache…tetap tidak boleh…aduhh..apa masalah dia ni..hehhe

          • Norfanil April 18, 2013, 12:12 am

            itu masalah dia.. kena masuk group https://www.facebook.com/groups/NinetologyUserMALAYSIA/.. ehehe.. nnti tanya kat sana.. InsyaAllah ada org bantu

          • ahmad yoshiki April 18, 2013, 1:46 pm

            mmg da join da group tu,..xda yg boleh mambantu…
            tak pa la kalau mcm tu…aku try la cari sendiri..mgkin admin pun x dapat membantu..tq

  • Sufinah Yussof (SY) April 16, 2013, 3:36 pm

    Assalamualaikum.
    yea! dah jadi dah. cuma~ SY nak tahu, macam mana nak install balik Go Launcher Ex Pro tu? huhu~
    Sufinah Yussof (SY) recently posted..terima qaseh sedarkan sayaMy Profile

  • sunah sakura April 17, 2013, 11:59 am

    norfaaaaaaaaaaaaa…meh rootkan BP2 akak!!!
    sunah sakura recently posted..Sampai Bila Pun Tak SetelMy Profile

  • amin April 25, 2013, 1:17 am

    xboley pon nk tekn restore my data

  • Mior May 8, 2013, 1:20 am

    Salam.. na tanya…

    kt bhgian other option USB option tu, admin tick kt mne ??

    sya wt kt bhgian usb storge xmahu pon updte kt other dvice tu..
    ad tnda wrning tp xleh updte..

    ad 3 plihan kt USB Option tu..
    1. Usb Storage
    2.Media Device
    3. Ptp

    mne stu ?? klo kt media devce mmg leh updte…

  • asyraf May 16, 2013, 3:24 pm

    kenapa fon saya tak respon pun… sampai step 8a je lepas tu, bp2 nie relax je, mcm x d pape berlaku… haishh

  • azimah dzahir May 21, 2013, 3:44 pm

    salam..sy nak tnya…nape sy nak install wechat,wassup,line, game pau ..atau software lain x bleh…dya kta ada error retrieving information from server…?..
    sy nak downoad dri play store..

    • Norfanil May 21, 2013, 10:24 pm

      i am not sure sis. maybe boleh tanya di group yang saya nyatakan..

  • Dila May 23, 2013, 11:41 pm

    Aslmkum..laptop sy pkai windows XP..

    Masalah sy – pd step 6, xde pun Android Composite ADB Interface tu kat Other Devices..step sblum tu sy dah make sure buat dgn betul.

    Please help..tq

    • Dila May 25, 2013, 12:15 am

      Dah setel, kene donlod PdaNetA302.exe, install, then baru bleh smbung step 6.

  • aben May 31, 2013, 12:31 am

    boleh x tunjukan cara2 nak UPGRADE 4.0 to 4.1 jelly bean…and by the way saya dah pon berjaya root seperti yang ditunjukkan diatas ^_^

  • izzuddin June 8, 2013, 5:43 pm

    thanks sharing cara nak root..nak minta pendapat mengenai upgrade OS..ade effect negatif ke kat fon lepas upgrade..? and kalau boleh tolong share cara nak upgrade dengan cara yang mudah seperti diatas..terima kasih :D

    • Norfanil June 10, 2013, 1:24 pm

      erm.. saya tak upgrade pun OS.. maybe leh tengok group.. saya pun tak pasti

  • ryantee June 12, 2013, 10:49 pm

    boleh saya uninstall SuperSU ?

    • Norfanil June 13, 2013, 10:33 am

      itu saya tak pasti awak

    • apex October 4, 2013, 11:45 am

      Boleh klu nk uninstall supersu,tp hphone akan jd unroot.

  • irwan June 20, 2013, 1:50 pm

    Slm..nk tanya..knape sy root x kluar restore my card?

  • irwan June 20, 2013, 2:35 pm

    Tlg sgt2

  • azhar rahman June 23, 2013, 1:40 am

    salam, nak tanya ni, launcher, mobile uncle dan ztowerfree boleh delete tak?

    • Norfanil June 23, 2013, 9:50 am

      wassalam boleh delete kalau dah root..xroot takleh delete

  • dasassada June 26, 2013, 3:17 pm

    thanks for ur help..

  • zul June 30, 2013, 2:46 pm

    nak install x dpt coz pc x detect root.rar n usb driver.rar yg sy download td…apa prob tu?

    • zul June 30, 2013, 3:12 pm

      nak extract file pun x dpt….camne?

  • fahmi July 14, 2013, 12:14 am

    thnx a lot sis..hope u can share more about bp 2

  • anwar July 15, 2013, 12:02 am

    root or upgrade firmware..which one go first?

  • kiki July 16, 2013, 6:15 pm

    salam. nak tanya.. macam mana nak buang bloatware? apps yang banyak running and habiskan bateri?

    boleh tau browser apa yang okn smooth guna? ke browser dlm phone tu pun da ok? thanx :)

  • Lily July 17, 2013, 11:22 am

    untuk install yg dua link tu..kena install dekat pc or telefon ye?
    kalau nk unroot balik tau x?

  • amar July 18, 2013, 11:23 pm

    kenapa tidak keluar deny or grant??

  • ayin July 24, 2013, 1:52 pm

    Salam.. sy dh root. Trm ksh utk guide tp sy pny internal storage used 303MB, free cuma 200MB. knp ye? mcm mn nk bt mcm akak pny? TQ.

    • Norfanil July 24, 2013, 3:28 pm

      cuba try lagi.. ada yang tertinggal tuh.. SuperSU ada ke?

  • Amnan August 16, 2013, 4:47 pm

    Salam Sis,

    Thankx for root tutorial..dah berjaya root..cuma nak tanya sis x pe ke buang segala app seperti m-warranty dan segala jenis go apps tu?pe beza unistall dengan freeze..satu lagi saya de terbaca pasal CWM Recovery BP2..pe tu sis?saya x faham..kena buat ker CWM tu?

  • wadud August 18, 2013, 5:15 pm

    thanks..da berjaya root..
    tutorial yang sangat mudah dan berkesan :)
    wadud recently posted..Update 2013! Pengiktirafan IAIN, JPA Setuju Dengan PerubahanMy Profile

  • aimi August 21, 2013, 11:35 am

    slm awk..maaf tnye sy pakai ninetology jgk…tp sy pelik lah…sy nye memory card 8g tp asek2 not enough space…sy konfius …fon ninetoloy ni sbnrnye save sme bnde kat internal storage/phone storage/ sd card…sbb bila tgk setting…utk sd card..byk lagi space yg available..boley tlg sy x?

    • Norfanil August 21, 2013, 11:40 am

      boleh masuk ke group yang saya nyatakn..nnti ada orgn akan assist..saya pun tak pasti kenapa..

  • AYIE NICKI August 24, 2013, 11:37 am

    SALAM…KAK…NAK ROOT BOLEH JE… DA SUCCESS… TP PLAYSTORE XBOLEH BUKAK.. SY NAK DOWNLOAD TITANIUM BACKUP..MACAM MANE EH? TOLONG SKIT

  • Khairul Nizam August 24, 2013, 11:50 am

    thanks… memang senang paham dan dah berjaye root . btw, sy pon study kat UM tapi dlm fizik. ape2 pon thanks for the tutorial.

  • mazlina jamahuri August 25, 2013, 5:56 am

    salam,
    kenapa yea saya punya laptop xboleh Update Android Composite ADB Interface. saya xpandai la. mohon pencerahan

  • aleyf September 6, 2013, 2:07 pm

    terbaik. thumbs up for you ;) thanks ! hehehe

    berjaya jugak akhirnya.

  • naz September 9, 2013, 10:12 pm

    salam… bleh tak upload lagi skali gambar2 kat atas tu,.. ada yang dah hilang >.<

    • Norfanil September 10, 2013, 2:51 pm

      Wassalam..saya dah upload gambar yang baru..

  • Syahril September 10, 2013, 7:35 am

    Salam, boleh upload gambar tutorial? mudah nak buat rujukan utk root.

    • Norfanil September 10, 2013, 2:51 pm

      Wassalam..saya dah upload gambar yang baru..

  • jojo September 14, 2013, 11:48 pm

    lepas dah selesai boleh x nak buang supersu??

    • Norfanil September 16, 2013, 10:13 pm

      erpp.. tak pasti.. sbb saya tak buang pon

  • jeff September 15, 2013, 7:58 pm

    knp kat hp sy x kluar restore my data pn??help please

    • Norfanil September 16, 2013, 10:12 pm

      repeat balik step yang sebelum tuh..

  • fify October 2, 2013, 7:12 am

    Assalam… sy dh root 2 kali. Tapi internal memory masih sama. Pastu takde colum sd card pun. Cane nk wat ek?

    • Norfanil October 2, 2013, 1:11 pm

      masuk dekat group yang saya nyatakan… nanti ada org assist prob cik

  • fify October 2, 2013, 7:14 am

    Plz bantu saya…

  • Airynn October 3, 2013, 11:28 am

    salam..
    yunk… kalau ada data usage warning tuh berkenaan dengan apa yer? x paham lah… berkenaan memory card @ internet?

  • s azam October 12, 2013, 3:32 pm

    xkuar superSU laa…cmna lak..huhu

    • Norfanil October 12, 2013, 7:06 pm

      cuba buat lagi sekali smpai keluar superSu

  • syafiq October 12, 2013, 5:37 pm

    kalau dah root. lepas tu nk upgrade firmware, nk kne root semula ke x?

    • Norfanil October 12, 2013, 7:05 pm

      rasanya.. tgk, kalau dia balik ke asal, kena root balik la.. so better upgrade firmware dulu baru root

  • Azril October 18, 2013, 2:55 pm

    Salam,sy dh root blackpearl2 sy tp phone internal masih memory 503mb, mcmana nk dpt 1.2gb tu…minta tolong thanks

  • adi January 2, 2014, 3:08 pm

    Tahniah..nak tanya 1…camner nak semak set ninetology yg ori @ tdk? Tq

  • rashid January 13, 2014, 11:24 pm

    nak tanya,selepas root intrnl storage akan jadi 1.5gb ke??sbb yg saya punya xjadi pun..ke saya salah buat

  • amirul January 31, 2014, 8:15 pm

    boleh tak kita guna cara root handset lain untuk root handset black pearl 2 ni
    amirul recently posted..Review Novel Untuk Semua Dosaku by Rin AhmadMy Profile

  • Are_You February 15, 2014, 8:12 pm

    Assalamualaikum.nk tny.sy dh buat ikut tuto.tp ble klik no 1…pd runme.bat…dia xkeluar apa2 pd hp….knp ye?

  • farah March 14, 2014, 7:15 pm

    akak kenapa link untuk root bila click dia nak facebokk then tak boleh baca pun??

  • helmi March 24, 2014, 9:40 pm

    as salam.. saye cube install driver tapi x bole..

  • zam April 12, 2014, 12:17 pm

    mintak tlg… hp saya x boleh pun berhubung ngan pc.. pc cuma kesan “Unknown Device”.. cam mane nak root klu macam nie… ade care lain x… tlg lah.. mungkin kah hp saya nie rosak dah… atau ade fail yg hilang

  • zam April 12, 2014, 1:01 pm

    bp2 x boleh berhubung ngan pc… pc cuma tulis “unknown device”.. apa sudah jd… hp sudah rosak ke… tlg saya

Leave a Comment

CommentLuv badge