Cara Root Ninetology Black Pearl 2

Assalamualaikum…

Rupanya ramai yang menunggu entry ni selepas aku keluarkan entry Pandang Pertama Ninetology Black Pearl 2 dan Cara Upgrade Ninetology Black Pearl 2.  Aku tak tau kenapa dulu bila pakai handphone Samsung ramai yang cakap pasal root. Dan aku tak pernah berani nak root handphone Samsung s3 aku..sehingga ke hari ni mungkin sebab taknak breach warranty.. Kononnya sayang sangat la dengan Samsung S3 yang berharga RM2100 masa aku beli dulu..

Tapi untuk Ninetology Black Pearl 2 ni belum sempat handphone usia satu hari aku dah upgrade dan root.. Haha.. mungkin sebab ada bahan yang aku baca depa pergi hantar untuk service kerana phone ada masalah eventhough dah di root, tapi tukang service center tak tahu apa itu root.. dan tak dapat detect samaada phone tu di root atau pun tidak. So aku pun berani kan diri root sendiri..

Ok. tak nak bebel panjang.. Ada banyak kepentingan bila anda root handphone Ninetology Black Pearl 2 ni.. antaranya :

a) Dapat delete applikasi yang tidak perlu

- Ninetology black pearl 2 didatangkan sekali dengan applikasi Go Launcher Ex Pro yang merupakan salah satu full set interface yang cantik untuk sistem android. Go Launcher Ex Pro mempunyai anak beranak dia untuk melengkapkan kecantikan interface setiap sudut function  seperti Go Widget, Go Weather, dan segala applikasi yang mempunyai perkataan Go didepan.. hehehe..

b) Dapat membesarkan internal storage

Selepas anda root handphone anda, anda akan nampak perubahan ketara pada internal storage. Cuba anda lihat internal storage di bahagian Setting >> Apps , di bawah anda akan nampak berapa jumlah internal storage yang anda ada. Sama tak macam yang saya ada seperti gambar di bawah?

Screenshot_2013-04-15-23-19-22

— Aku punya internal storage Ninetology Black Pearl 2 selepas root 1.5GB (free+used)

c) Boleh buat custom rom

Sebelum ni untuk handphone samsung ramai yang root sebab nak buat custom rom. Tapi untuk Ninetology Black Pearl 2 aku tak buat pun custom rom. Sebab buat masa sekarang aku dah suka dan cukup bagi aku untuk rom yang sedia ada …so tak payah buat custom rom.

Cara Root Ninetology Black Pearl 2

1) Download kedua dua file di bawah

– Root –  http://www.mediafire.com/?lsovk8gzulbxuz0

– Usb Driver-  http://www.mediafire.com/download.php?0hpmwb57eho9a87

 

2) Extract ke dua dua file ke DESKTOP atau mana mana partition untuk memudahkan anda

 

3) Tukar Display Sleep Mode Timing

– Ambil handphone anda, tukar sleep mood timing kepada 10 Minit. Caranya pergi bahagian Setting >> Display >> Sleep >> 10 Minute

 

Ninetology-Blackpearl-2-Root

— 10 Minutes Sleep Mode

– Aktif Unknown SourcesPergi bahagian Setting >> Security >> Scroll down >> Tick Unknown Sources

– Aktif USB Debugging –  Pergi bahagian Setting >> Developer Option >> Tick USB Debugging

-- Make Sure kedua dua di Tick!

— Make Sure kedua dua di Tick!

5) Sambungkan USB cable pada PC dan Handphone anda

 

6) Update Android Composite ADB Interface

-  Balik semula pada PC atau Laptop anda untuk update Android Composite ABD Interface supaya Handphone anda dapat di baca oleh PC atau laptop

- Pergi ke My Computer atau mana mana folder.. Klik Kanan pada My Computer >> Manage >> Device Manager

- Di sebelah kanan anda akan nampak Other Devices yang mengandungi Android Composite ADB Interface dan simbol warning yang menandakan driver tersebut belum di update.

#sekiranya anda tak nampak warning / tiada Android Composite DB Interface disitu @other devices  itu bermakna driver tersebut sudah di UPDATE, so skip bahagian ni. kebiasaannya berlaku pada mereka yang pernah  root Ninetology pada handphone sendiri dan nak buat untuk telefon orang lain menggunakan PC/Laptop yang sama.

– So anda  klik kanan pada Android Composite ADB Interface  dan klik UPDATE..

– Browse file >> cari semula file USB Driver tadi >> Klik OK  >> Install.

-- KLIK untuk Besarkan Gambar. Gambar sebelum, tiada warning dan ADB interface sebab saya dah update di laptop saya. So gambar selepas, adalah ADB interface yang patut ada. Tidak kisah kalau dia tulis Android Device/Samsung Device.

— KLIK untuk Besarkan Gambar. Gambar sebelum, tiada warning dan ADB interface sebab saya dah update di laptop saya. So gambar selepas, adalah ADB interface yang patut ada. Tidak kisah kalau dia tulis Android Device/Samsung Device.

 

7) Lakukan ADB Service

– Pergi ke File Root yang anda dah extract tadi. Open Folder Root >> Staff .. double klik untuk run ADB.exe.

Ninetology-Blackpearl-2-Root-4

— Run ADB.exe. Kalau anda lihat pada gambar ada dua adb.. Pilih adb yang bergambar seperti di atas

8) Lakukan Runme.bat

– Pergi ke File Root seperti tadi , double klik Runme.bat seperti gambar di bawah.

Ninetology-Blackpearl-2-Root-5

— Pilih Runme.bat seperti gambar di atas

-- Window yang akan keluar bila anda double klik pada Runme.bat

— Window yang akan keluar bila anda double klik pada Runme.bat

Selepas keluar window seperti di atas, follow step ini

a) Tekan 1 untuk memilih Normal Mode dan ENTER

b) lihat pada handphone ada dan tekan RESTORE MY DATA (abaikan password yang di minta)

c) Handphone anda akan automatik RESTART / REBOOT

-- Restore my data, abaikan password yang di minta

— Restore my data, abaikan password yang di minta

9) SuperSU applikasi menandakan anda BERJAYA ROOT!!

10) Uninstall applikasi yang tak berguna atau tak di gunakan

-- SuperSU dalam handphone Ninetology saya selepas berjaya Root dan satu lagi tanda anda berjaya root adalah gambar pertama tadi mengenai Internal Storage.

— SuperSU dalam handphone Ninetology saya selepas berjaya Root dan satu lagi tanda anda berjaya root adalah gambar pertama tadi mengenai Internal Storage.

a) Download Link2SD di Google Play

Ninetology-Blackpearl-2-Root-9

– Link2SD untuk uninstall application

b) Akan keluar satu notification untuk memilih DENY atau GRANT.. Sila pilih GRANT

c) Applikasi yang di install pada handphone Ninetology Black Pearl 2 anda akan di senaraikan.

d) Tekan lama lama applikasi yang hendak di Uninstall dan klik Uninstall.

e) Aku cadang kan uninstall applikasi tak berguna seperti Go Launcher Ex Pro dan anak anaknya, M-warranty, Q-Doctor, Q-Browser, dan lain lain yang tak berguna..

Haaaa.. dah siap… Satu lagi cara untuk kurangkan penggunaan bateri handphone Ninetology Black Pearl 2 anda adalah force stop running applikasi selepas selesai menggunakannnya.. Aku lebih suka force stop dan tinggalkan aplikasi ini sahaja untuk di Running

- Hanya enam (6) applikasi yang running di background

– Hanya enam (6) applikasi yang running di background

#psst: jangan lupa tukar Display Sleep Mode anda, yang anda dah tukar masa step ke 3. .. kang tak tidur handphone anda..

Ok. dah selesai kita belajar cara root Ninetology Black Pearl 2… Sekiranya ada masalah boleh la komen.. Dan entry ini saya olah dari tutorial sedia ada dari [ Peri DPC ] supaya lagi details bersama gambar gambar. Dan sekiranya anda adalah pengguna Ninetology boleh masuk ke group Ninetology User Malaysia ]

Untuk pengguna Insight, saya kurang pasti anda boleh ikut tutorial ini ke tidak untuk root Ninetology Insight anda. Boleh tanya [ Anarm ] kerana dia pengguna Ninetology Insight.

Entry sebelum ini:

1) Pandang Pertama Ninetology Black Pearl 2

2) Cara Upgrade Firmware v17 Ninetologoy Black Pearl 2

102 thoughts on “Cara Root Ninetology Black Pearl 2

  1. Pingback: Cara Upgrade Firmware v17 Ninetology Black Pearl 2

      1. Kaze PC

        sama ja. da bagus tuto ni. mudah faham. smua android phone yg gna cip(mediatek) mtk 6577 – ics bleh gna tuto ni utk ROOT.

        1. Norfanil Post author

          terima kasih kaze.tapi saya dapat tahu ramai pengguna stelth ngn insight tak dapat root dengna sempurna.. sy pun tak tau macam mana nak assist..

    1. Norfanil Post author

      yes.. itu lah.. mintak semua yang ada soalan boleh ke sana.. sbb sy pun malam baru online blog.. bz sikit..kat sana ada orang akan assist.

  2. ahmad yoshiki

    salam…kenapa bp2 sya tak ada papar sdcard sebiji gambar paling di atas…
    bp2 da root..yg ada nampak cuma phone storage..

      1. ahmad yoshiki

        norfanil..aku sdh format sd card kat pc pun sdh..dekat phone sdh…tetap jga tak muncul sebiji mcm gambar kat atas tu..aku betul2 bingung..tak tau mau buat apa

          1. ahmad yoshiki

            yup guna bp2 i9400…sdh kot buat recovery mode factory delete all user kan…tapi skg aku pakai sdcard yg baru 4gb tetap sama…apa yg aku harus buat…help bagi cadangan..

          2. ahmad yoshiki

            alamak…aku da buat sekali lagi tetap tidak detect sd card kat apps…delete all user dgn wipe cache…tetap tidak boleh…aduhh..apa masalah dia ni..hehhe

          3. ahmad yoshiki

            mmg da join da group tu,..xda yg boleh mambantu…
            tak pa la kalau mcm tu…aku try la cari sendiri..mgkin admin pun x dapat membantu..tq

  3. Mior

    Salam.. na tanya…

    kt bhgian other option USB option tu, admin tick kt mne ??

    sya wt kt bhgian usb storge xmahu pon updte kt other dvice tu..
    ad tnda wrning tp xleh updte..

    ad 3 plihan kt USB Option tu..
    1. Usb Storage
    2.Media Device
    3. Ptp

    mne stu ?? klo kt media devce mmg leh updte…

  4. asyraf

    kenapa fon saya tak respon pun… sampai step 8a je lepas tu, bp2 nie relax je, mcm x d pape berlaku… haishh

  5. azimah dzahir

    salam..sy nak tnya…nape sy nak install wechat,wassup,line, game pau ..atau software lain x bleh…dya kta ada error retrieving information from server…?..
    sy nak downoad dri play store..

  6. Dila

    Aslmkum..laptop sy pkai windows XP..

    Masalah sy – pd step 6, xde pun Android Composite ADB Interface tu kat Other Devices..step sblum tu sy dah make sure buat dgn betul.

    Please help..tq

  7. aben

    boleh x tunjukan cara2 nak UPGRADE 4.0 to 4.1 jelly bean…and by the way saya dah pon berjaya root seperti yang ditunjukkan diatas ^_^

  8. izzuddin

    thanks sharing cara nak root..nak minta pendapat mengenai upgrade OS..ade effect negatif ke kat fon lepas upgrade..? and kalau boleh tolong share cara nak upgrade dengan cara yang mudah seperti diatas..terima kasih :D

  9. kiki

    salam. nak tanya.. macam mana nak buang bloatware? apps yang banyak running and habiskan bateri?

    boleh tau browser apa yang okn smooth guna? ke browser dlm phone tu pun da ok? thanx :)

  10. ayin

    Salam.. sy dh root. Trm ksh utk guide tp sy pny internal storage used 303MB, free cuma 200MB. knp ye? mcm mn nk bt mcm akak pny? TQ.

  11. Pingback: Upgrade Ninetology Black Pearl 2 dari ICS ke Jellybean 4.1.1 dan Install Rom

  12. Amnan

    Salam Sis,

    Thankx for root tutorial..dah berjaya root..cuma nak tanya sis x pe ke buang segala app seperti m-warranty dan segala jenis go apps tu?pe beza unistall dengan freeze..satu lagi saya de terbaca pasal CWM Recovery BP2..pe tu sis?saya x faham..kena buat ker CWM tu?

  13. aimi

    slm awk..maaf tnye sy pakai ninetology jgk…tp sy pelik lah…sy nye memory card 8g tp asek2 not enough space…sy konfius …fon ninetoloy ni sbnrnye save sme bnde kat internal storage/phone storage/ sd card…sbb bila tgk setting…utk sd card..byk lagi space yg available..boley tlg sy x?

  14. AYIE NICKI

    SALAM…KAK…NAK ROOT BOLEH JE… DA SUCCESS… TP PLAYSTORE XBOLEH BUKAK.. SY NAK DOWNLOAD TITANIUM BACKUP..MACAM MANE EH? TOLONG SKIT

  15. Khairul Nizam

    thanks… memang senang paham dan dah berjaye root . btw, sy pon study kat UM tapi dlm fizik. ape2 pon thanks for the tutorial.

  16. mazlina jamahuri

    salam,
    kenapa yea saya punya laptop xboleh Update Android Composite ADB Interface. saya xpandai la. mohon pencerahan

  17. fify

    Assalam… sy dh root 2 kali. Tapi internal memory masih sama. Pastu takde colum sd card pun. Cane nk wat ek?

  18. Airynn

    salam..
    yunk… kalau ada data usage warning tuh berkenaan dengan apa yer? x paham lah… berkenaan memory card @ internet?

  19. Azril

    Salam,sy dh root blackpearl2 sy tp phone internal masih memory 503mb, mcmana nk dpt 1.2gb tu…minta tolong thanks

  20. rashid

    nak tanya,selepas root intrnl storage akan jadi 1.5gb ke??sbb yg saya punya xjadi pun..ke saya salah buat

  21. Are_You

    Assalamualaikum.nk tny.sy dh buat ikut tuto.tp ble klik no 1…pd runme.bat…dia xkeluar apa2 pd hp….knp ye?

  22. zam

    mintak tlg… hp saya x boleh pun berhubung ngan pc.. pc cuma kesan “Unknown Device”.. cam mane nak root klu macam nie… ade care lain x… tlg lah.. mungkin kah hp saya nie rosak dah… atau ade fail yg hilang

  23. zam

    bp2 x boleh berhubung ngan pc… pc cuma tulis “unknown device”.. apa sudah jd… hp sudah rosak ke… tlg saya

  24. Randy

    Sampai step 8 jer.. dah takdpt.. knapa ya…. langsung tak da keluar di Hp ku… harap.. boleh selesai kan.. :)

  25. hafiz

    salam.. nk tanya.. – Browse file >> cari semula file USB Driver tadi >> Klik OK >> Install.
    mksud nya? cm mna nk bt? sory sy x pham..
    sy dh cba root tp x berjaya.. ikut smua step dh..
    a) Tekan 1 untuk memilih Normal Mode dan ENTER… smpai step ni ja boleh..
    b) lihat pada handphone ada dan tekan RESTORE MY DATA – step yg ni xda kt hp..
    knpa xda? trima kasih..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge