Belajar cara make up
Belajar cara make up

Assalamualaikum.. yeahh!!.. kita masuk #tipsblogging lagi.. Kali ni untuk dilema. Beberapa hari lepas saya ada post dekat group blogger bertanya kan pendapat mengenai advertiser yang tak bayar payment ikut waktu yang di berikan. Maksudnya janji date 30 hb Mac, tapi dua tiga minggu selepas date tuh baru depa bayar, atau depa tak bayar langsung..

Tak ramai blogger yang berani nak fight untuk dapatkan payment sepatutnya dieorg dapat. So selepas saya post permasalahan tersebut, ramai blogger yang memberi pendapat dan saya olahkan pendapat mereka di sini.. Ada dua cara untuk anda kekalkan hubungan baik dengan advertiser bermasalah..

           1.  Turunkan Post Tersebut

Seorang blogger Elizabeth Toh memberi pendapat :

For me la…kalau tak bayar dalam masa yang dijanjikan…pas tu takde email penjelasan dan sebagainya, saya akan turunkan post tu. Takkan biar kat situ.

Betul jugakkan.. ada logiknyaa.. Saya tak terfikir pulak akan hal ni.. Just fikir push advertiser bayar je.. Sebab kita dah buat kerja kan.. Tapi kalau fikir lebih dalam cerita dia akan jadi macam ni, bila kita tarik balik entry tersebut.

Bila kita buat entry tersebut, pasti  company yang bayar advertiser akan minta link entry. Dan bila kita tarik balik entry pasti dapat kesan samaada entry tersebut ada atau pun tidak. Sekiranya di tanya jawablah, payment tak dapat.. So automatic advertiser kena menjawab. Kalau direct advertising, turun kan saja entry tuh.. Tak payah pikir panjang..

Menurut Kak Ku Jie pulak sama macam Elizabeth Toh:

Kak jie buat macam Elizabeth Toh buat… kalau dia tak bayar dlm tempuih yg dijanjikan, keluarkan entri dari blog. Backlink kita bagi free je…

         2. Ugut Lapor Polis 

Macam mana pula kalau kita minta tapi advertiser bengang sebab asyik meminta? Kata En.Titan:

Diorang tak leh bengang. kalau kita ada bukti kukuh. ANYTIME boleh jatuhkan syarikat diorang. ugut aje nak report polis. habis cerita. esok mesti bayar punya.

Setakat tulis artikel, diorang wat sardin aje benda tu. diorang boleh je wat alasan.. “kami tak perasan artikel tu..” tak sakit hati masa tu? rasa nak terajang pun ada kan?

Kadang kadang kita perlu ambil tindakan sedemikian kerana nak duit kita. Yela dah buat kerja kan. Company bayar beribu ribu tapi satu pun tak dapat.. Mana duit tuh pergi??? Heh..Tapi jangan pulak gi ugut nak mencederakan. Just ugut lapor polis. Senang cite.. Yang tak bayar 3 4 tahun terus dapat.. Hehehe..

So gitu lah dia kalau nak kekalkan hubungan baik walaupun sebenarnya boleh mencetuskan perang..  Terima kasih bloggers yang bagi respons atas persoalan yang di utarakan.. =)

20 COMMENTS

  1. ada 2 entri yg pernah dikeluarkan dari archive… simpan je dlm trash.
    malas nak minta banyak kali…. kita buar part kita, dia tanggung part dia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge