i & Gajet

Cara Elak Modem Streamyx Rosak

Written by Norfanil

Assalamualaikum…

Al kisah beberapa minggu lepas, saya ada keluarkan post mengenai modem streamyx saya yang rosak. Sebenarnya masa tuh tak tau modem yang rosak atau line yang tak ok sebab saya ada 3 modem, which are two TP-LINK and another one D-LINK from TM.

Kita akan jadi pelik bila kita ada banyak modem tapi kesemua tak jalan. So saya pun call 100 minta bantuan dari TM memandangkan dah bawak modem tu pergi ke Kedai untuk tanyakan kenapa dan mereka pun tak dapat kesan kenapa.

Bila dah call, seorang pegawai teknikal sampai dan try. Sama juga ketiga tiga modem tak boleh di gunakan. Sehinggakan dia guna alat pengukur sendiri, memang boleh.

Kenapa modem streamyx boleh rosak?

Biasa modem streamyx rosak akibat kilat. Ye lah, malam malam tak reti nak tutup. Bila guruh dan kilat datang mana nak sedarkan. Tidur mati masing masing. Esok pagi modem dah K.O.

Lepas tu kami dah insaf sekejap. Sebelum tidur memang kena tutup semua plug. Tapi itu tak memadai kata pegawai TM tuh. Modem streamyx tetap akan di sambar kilat melalui wayar telefon. yes.. Wayar telefon tuh menjadi punca modem rosak. Kalau tak cabut maknanya, nak kena kilat tuh tinggi.

So, bukan setakat off plug, kena cabut juga wayar telefon ke modem. Alhamdulillah.. dengan pertolongan pegawai TM ni, dapatlah modem streamyx baru.

Internet kembali seperti biasa.. Ingat! cabut wayar telefon di modem sebelum tidur… yoshh!!


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

About the author

10 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge