Hi, Tahun ini berpeluang menghadiri Borneo Jazz Festival 2016 yang merupakan Festival Jazz kali ke 11 yang diadakan di Miri, Sarawak. Acara ini merupakan acara tahunan untuk warga Miri dan peminat Jazz di Borneo. Tahun ini, Borneo Jazz di adakan di Park City Everly Hotel bagi menyokong Miri City Resort Sarawak.

Borneo Jazz menampilkan pemuzik-pemuzik Jazz dari seluruh negara yang berkampung selama 2 hari di Miri. Tidak lupa menampilkan generasi muda dalam Genre Jazz sebagai pendedahan mereka dengan dunia Jazz Antarabangsa. Tak minat Jazz? Alah..

saya pun tak minat jazz.. Tapi tak sangat pertama kali ke Festival Borneo Jazz boleh jatuh hati dengan jazz. Orang cakap, tak kenal maka tak cinta. Tengok live berbeza rasa dia..

Tak caya? Tunggu Borneo Jazz Festival tahun hadapan. Sebelum tu nak cerita dulu pasal Borneo Jazz Festival pada tahun ini. Youth Program Borneo Jazz Festival 2016

Acara pembukaan festival tahun ini dengan pesembahan dari Chung Hwa School Marching Band (Miri) & USM Mini Big Band (Malaysia).

Chung Hwa School Marching Band (Miri) salah 1 kumpulan muzik yang terbaik di Malaysia dengan seramai 120 ahli. Mempunyai band dengan 90 pemuzik dalam persembahan, dan mencapai Trinity Guildhall Recital Examinations dan juga mempunyai pemain piano Gred 8!

Mereka juga banyak memenangi pertandingan dalam dan luar negara kerana kemampuan dalam pelbagai teknik dan kareografi, termasuk konsert orkestra.

Borneo Jazz Festival 2016 Day 1-001
Chung Hwa School Marching Band

USM Mini Big Band merupakan kumpulan pemuzik dalam kalangan pelajar & staff dari pelbagai fakulti dan department Universiti Sains Malaysia yang dikenali sebagai USM Jazz Band.

Bermula sejak tahun 1998 dibawah Professor Razif Mohd @ Jeep, seorang pensyarah yang sangat passionate dengan muzik Jazz.

Kini banyak membuat persembahan di event dan penyertaan pertandingan di peringkat Universiti dan Antarabangsa!

Borneo Jazz Festival 2016 Day 1-002
USM Big Band!

8 Band Pilihan Untuk Borneo Jazz Festival 2016

Seramai 8 buah band Jazz akan membuat persembahan tahun ini dibahagikan kepada 2 sesi. Iaitu pada 13 & 14 Mei 2016.

13 Mei 2016

1) O Sister! (Sepanyol)

O Sister kumpulan dari Sepanyol menampilkan trio jazz vokal iaitu Halena, Paula dan Marcos diingiringi pemain muzik lain. Merupakan kumpulan tribute kepada pemuzik popular Amerika dari tahun 1920-and dan 1930 an, pada masa “Dixie” dan “Swing”. The Boswell Sister merupakan band yang menjadi inspirasi kepada Paula Padilla untuk memulakan projek O Sister bersama Helena dan Marcose pada tahun 2007 selepas The Boswell Sister menjadikan harmoni, irama dan vocal sebahagian daripada muzik Jazz mereka. Dan cetusan inspirasi itu berjaya memberi kejayaan kepada O Sister!

Borneo Jazz Festival 2016 O Sister
O Sister! trio!

2) A.P.I (Malaysia & India)

API meruapakan kemuncak perjalanan muzik pemain Asia Master Bass, Andy Peterson. Melalui pengaruh beliau projek ini mempamerkan kepelbagaian bass, bersama -sama pemuzik yang mahir seluruh dunia. Uniknya pada API adala gabungan muzik India sebagai pelengkap muzik Jazz mereka.

Borneo Jazz Festival 2016 Day 1-006
Gabungan mantap!

3) Yuichiro Tokuda’s RALYZZDIG

Yuichiro Tokuda’s oleh pelajar muzik dari Berklee College Boston. Memulakan karya Jazz selepas pulang semula ke Jepund dan menubuhkan band Yuichiro Tokuda RALYZZDIG”. Album pertama telah di kategorikan sebagai Jazz album dalam majalah Jazz Life. Tahun 2018, mereka memenangi anugerah Artis Terbaru dalam Seni dan Budaya daripada China-city Goverment dan merupakan artis Jazz pertama memenangi anugerah tersebut!

Borneo Jazz Festival 2016 Day 1-008
Foto kredit Facebook Sarawak Travel, Malaysia, Borneo

4) Manou Gallo Groove Orchestra

Manou Gallo Groove Orchestra, dari pemain bass , gitar , percussion , penyanyi dan penulis lagu, semua ahlinya adalah wanita! Superb! Manou Gallo mebawa muzik campuran Afrika dengan blues, funk dan muzik jiwa kontemporari. Genre ini telah membawa mereka ke wilayah muzik baru dan ke antarabangsa. 3 Album telah dikeluarkan Manou Gallo dan menjadi subjek dokumentari muzik sepanjang pembabitan dalam muzik Jazz. Menerima anugerah Artis Bberprestij Best of Ivory Coast di MTV Afrika pada tahun 2009, dan berada di 10 terhabt sebagai pemain bass African paling Influent peringkat dunia pada tahun 2013.


Borneo Jazz Festival 2016 Day 1-009
Foto kredit Facebook Sarawak Travel, Malaysia, Borneo

Sangat menarik dapat menyaksikan secara live ke-4 empat band ini sepanjang Borneo Jazz 2016. Suka tengok persembahan O Sister!

5) Raw Earth (Singapore)

Borneo Jazz Festival 2016 Day 1-020

Raw Earth band yang berasal dari Singapore yang di anggotai pemuzik popular iaitu Danny Loong, Francis Chan, Victor Chen (pemenang Strip Acoustic di Wala Wala ), Surath Godfrey dan Hanrong . Raw Earth ni kira Jazz moden. Bukan Jazz Classic. Bagi peminat rock, pop, ada gabungan yang dipersembahkan oleh Raw Earth. Mungkin sedap di halwa telinga anda.. Tapi kena dengar dulu la, baru tahu sedap ke tak sedap..! hehe

6) Funkatorie

Funkatorie, satu lagi band yang berjiwa funk dan jazz tapi dari Kuala Lumpur Malaysia. Sebelum ini dikenali dengan nama The Organ Trio. Dan kini kumpulan ini menampah ahli mereka dengan pelbagai rentak muzik. Siapa inspirasi mereka? Funkatorie menjadikan Soulive, Maceo Parker dan Joey Defrancesco sebagai inspirasi mereka. Dianggotai oleh pemain organ Hin Ee Jeng, Dean Sim pemain besar yang dibersarkan di Miri, Derrich Siwo seorang drummer, Yong Weng Wai pemain Saksofon, dan pemain trompet Eddie Wen.

7) Klazz Brothers & Cuba Percussion

Borneo Jazz Festival 2016 Day 1-021

Kalau tanya saya, persembahan yang menarik adalah persembahan yang berjaya membuatkan penonton menari dan membuat perminataan lagi dan lagi walaupun masa persembahan sudah habis! Itu la yang berlaku kepada Klazz Brothers & Cuba Percussion. Mereka memang penghibur Jazz. Gabungan dengan percussion yang sangat menarik.. The Klazz Brothers, juga dikenali sebagai “masters of classical crossover”, menjual lebih dari 500,000 album seluruh dunia dan memenangi anugerah Classic & Jazz Echo dan pernah tercalon dalam Grammy Awards!

8) The Rad Trads

Borneo Jazz Festival 2016 Day 1-021   Satu lagi band yang menjadi pilihan hangat peminat Jazz di Borneo Jazz Festival baru baru ini. Memang wajar di gelar sebagai New York’s most entertaining live acts!. Kumpulan ini bertapak di New York dan banyak membuat persembahan di New York City.

2 thoughts on “Borneo Jazz Festival 2016 Kembali Dengan 8 Band Seluruh Negara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge