i & Lifestyle

Bila perkataan KAFIR itu di salah erti…

Written by Norfanil

Assalamualaikum….

 

Bila perkataan kafir di salah erti… 2 hari lepas saya masuk satu kelas subjek luar mengenai Keamanan.. Seorang pensyarah menceritakan pengalaman beliau interview seorang Cikgu Agama untuk menjadi pensyarah bahasa Arab.. Cikgu Agama tersebut menyatakan kebimbangan beliau terhadap sesuatu.. Iaitu perkataan KAFIR..

 

Menurut beliau, dalam bahasa Arab, KAFIR itu bererti bukan Islam @ non-Muslim.. Perkataan Kafir sebenarnya lembut.. Tetapi zaman sekarang perkataan kafir itu di salah guna membuatkan perkataan Kafir menjadi kasar..

 

Sekarang ni perkataan KAFIR itu mudah sangat digunakan untuk menaikkan kemarahan orang dan dengan sengaja mengkafir kan orang.. Mungkin kita bukan  guru bahasa Arab tidak rasa apa yang guru tersebut rasa..sebab tuh senang je mensalah erti kan sesuatu perkataan dan menyalahgunakannya…

 

p/s: apa kata anda?

 


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

About the author

Norfanil

Penulis berkecimpung dalam dunia blogging bermula tahun 2008 sehingga sekarang. Ingin beriklan, review produk, makanan atau travel? boleh hubungi terus norfanil@gmail.com...

7 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge