i & Travel

Belajar Bahasa Korea – Day 2

Assalamualaikum.. First time hari ni kami belajar bahasa korea.. selama ni duk sebut annyong sayo… yang tuh je la kan pandai? betul tak?

Annyeong Ha Sae Yo! atau maknanya adalah Hai @ Hello… kalau dalam tulisan Korean 안녕하세요…

Ok..jom kita belajar basic bahasa korea.. Dalam bahasa korea dia ada Vowels dan Consonants..

image

Consonants

image

Setiap consonant dan vowel dalam perkataan ada tulisan setiap satu..contoh CHEF/tukang masak… sebutan dalam bahasa korea adalah Yoriso (tak tau eja betol ke tak sebab dia tak ajar rumi).. so tulisan dia  Yo = 요, Ri = 리,  So =사 .. huruf sebelah kiri adalah consonant, dan sebelah kanan adalah vowel.. setiap satu huruf ada tulisan..

Kalau nama aku dalam korea 놀파 means Norfa.. still sama..  dimana gabungan

NOR ; ᄂ = N, ᅩ = O, ᄅ = R ..dan

FA ; ᄑ = F(ph), ᅡ = A..

SAM_0261

Buruk kan tulisan? hahaha

Sebenarnya belajar bahasa Korea quit easy berbanding bahasa china..tiada beza kalau lelaki atau perempuan..berbanding bahasa cina yang berbeza lelaki dan perempuan..

Tulisan dia pun lebih mudah.. tak serumit bahasa cina..setiap consonant dan vowel ada tulisan..

A = 안녕하세요.. , hello (sebutan : anneyong sa heyo)

B = 안녕하세요.. , hello (sebutan : anneyong sa heyo)

A = 이름이 무ᅥ여ᅵ요?  What’s your name?  (sebutan : Ideme buyeyo)

B = 놀파 이어ᅵ요 , Nama saya Norfa  (sebutan : Norfa iyeyo)

 

hehe..sampai sini je dapat ajar,..ada lagi sebenarnya..tapi tak reti nak tulis dalam bahasa korea.. huhu..esok kita sambung lagi..

Selamat belajar!!!

 

p/s: sebutan tuh kalau search google pon tak dapat.. hahaa.. sorry la kalau salah eja dalam rumi.. tak tau..tapi kalau sebut dia bunyi memang camtuh.. huhu…


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

About the author

4 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge