i & Lifestyle

Apa maksud Universalisability? Adakah anda seorang Universalisability?

Written by Norfanil

Assalamualikum..

Beberapa minggu lepas aku ada tanya soalan mengenai Universalisability di facebook. Pendekar berkuda yang menerangkan keadaan Universalisability sebelum ada seorang kawan memberitahu ia bergantung pada kitapunya justification dalam jawapan..

Soalan dia macam ni..

Applying principle of universalisability, briefly explain why you would not chat, play with your cell phone, daydream or generally not paying attention when your lecturer is giving lecture in the lecture hall.

Agak susah nak explain bila tak tau konsep universalisability.. Ye la aku sendiri pun tak berapa nak faham bila tengok soalan dia. Tapi lepas masuk kelas dan ada diskusi baru paham.. Oh ya, ini mengenai subjek Etika Perniagaan. Adakah anda seorang yang berada dalam keadaan Universalisability? Hari ni aku nak kongsi sikit apa yang aku belajar mengenai Universalisability..

Kalau tengok pada kata akar dia universal, atau dalam bahasa melayu kita panggil Umum. Kalau dalam konteks Etika Perniagaan, Universalisability adalah satu keadaan dimana semua orang boleh terima secara moral. Universalisability ni termasuk dalam Kant’s Theory.

The precise meaning of universalisability is contentious, but the most common interpretation is that the categorical imperative asks whether the maxim of your action could become one that everyone could act upon in similar circumstances. If the action could be universalized (i.e., everyone could do it), then it is morally acceptable. Otherwise, it is not – Wikipedia

Sebagai contoh:

Contoh pertama..

  • Anda seorang pelajar, anda suka bermain handphone dalam kelas semasa pensyarah mengajar..
  • Adakah pensyarah tersebut boleh terima keadaan di mana apabila dia mengajar, pelajarnya bermain handphone?
  • Sekaranga letakkan diri anda sebagai pensyarah.. Sekiranya pelajar anda bermain handphone semasa anda mengajar.. adakah anda boleh terima keadaan tersebut?
  • Sekiranya anda boleh terima keadaan sedemikian, dan pensyarah anda boleh terima keadaan sedemikian, bermakna anda dalam keadaan Universalisability.
  • Sekiranya anda tak terima keadaan tersebut, anda bukan universalisability..

Contoh Kedua…

  • Anda perlu menggunakan wifi. Anda tahu menggunakan wifi tanpa kebenaran adalah salah. Tapi anda tetap menggunakannya. Anda rasa tuan punya wifi marah tak kalau dia tahu anda mencuri guna wifi dia?
  • Anda kata tak…. Anda kata nak juga guna walaupun tuan wifi marah..
  • Kalau anda berada dalam situasi tersebut, apa anda akan rasa?
  • Sekiranya anda marah kalau ada orang curi guna wifi anda, then orang yang anda curi guna wifi itu juga akan marah..
  • Dalam konteks Universalisability, sekiranya anda menggunakan wifi jiran anda even tanpa kebenarannya, anda perlu la juga membenarkan orang lain menggunakan wifi anda. itu baru Universalisability..
  • Kalau anda mencuri guna wifi jiran anda tapi anda tak benarkan orang lain guna wifi anda, anda bukan Universalisability..

Adakah anda boleh terima keadaan universalisability ?

# tiba tiba rajin buat entry macam ni.. hahaha.. bukan senang nak terang dalam bahasa melayu.. hehe..saja sharing ilmu.. kalau salah tolong betulkan.. yep.. =)


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

About the author

3 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge