i & Lifestyle

7 Tempat Menarik di Kuala Lumpur (Wajib Kunjungi)

Tempat menarik di Kuala Lumpur - Zoo Negara Panda)
Written by Norfanil

Dah 5 tahun saya tinggal di Kuala Lumpur, boleh tahan banyak tempat menarik disini. Nak kata semua tempat dah pergi, tak juga. Ada banyak tempat yang belum pergi.

Tapi dalam senarai tempat menarik di Kuala Lumpur, ini menjadi tempat tumpuan pelancong luar Kuala Lumpur dan seringkali menjadi destinasi pakej melancong di Kuala Lumpur dan rombongan pelajar sekolah di waktu cuti. hehe.

Kalau di google, banyak pakej pelancongan ada untuk Visit Malaysia 2014 cuma nak kena pilih sahaja. Tapi kalau jenis yang backpack boleh sahaja sendiri menggunakan khidmat pengangkutan awam seperti bas, teksi, LRT, monorail ataupun KTM.

Tak susah pun nak pergi, cuma kena pandai mencari jalan dari kedudukan sendiri.

7 tempat menarik di Kuala Lumpur yang wajib dikunjungi!

1- Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC)

Tempat menarik di Kuala Lumpur - KLCC 2

Kalau datang Kuala Lumpur kena pergi KLCC. Itu yang sering saya dengar. (Foto kredit: www.oase-livingwater.com)

  • Dikenali sebagai Menara Berkembar Petronas @ Petronas Twin Tower @ KLCC

2- Zoo Negara, Kuala Lumpur

Tempat menarik di Kuala Lumpur - Zoo Negara Panda)

Zoo Negara tempat wajib datang semasa rombongan sekolah. Dan sekarang our Zoo Negara sekarang dah ada panda!!

  • Entrance fee :
    • Dewasa (RM20)
    • Kanak-kanak (RM6)
    • Warga Emas (RM6)

3- Planetarium Negara

Tempat menarik di Kuala Lumpur - Planetarium Negara

Planetarium Negara wajib dilawati!.. Foto kredit : www2.angkasa.gov.my

  • Entrance fee:
    • Galeri : Percuma
    • Teater angkasa :
      Warganegara
      Dewasa – RM6,
      Kanak-kanak bawah 12 tahun – RM4
      Bukan warganegara
      Dewasa – RM12
      Kanak-kanak bawah 12 tahun – RM8

4- Petrosains, KLCC

Tempat menarik di Kuala Lumpur - Petrosains KLCC

Foto kredit : quanericwong.blogspot.com

Petrosains yang sangat menarik. Ibu bapa boleh bawa anak-anak semasa cuti sekolah.

  • Attractions : Dark ride, Dinasour and etc

5 – KL Bird Park, Kuala Lumpur

Tempat menarik di Kuala Lumpur - KL Bird park

Foto kredit : malaysia-tour-guides.blogspot.com

Kuala Lumpur Bird Park atau lebih dikenali KL Bird Park menjadi tarikan kerana terdapat pelbagai jenis burung.

  • Entrance fees :
    • Dewasa – RM20
    • Kanak-kanak 3 -12 tahun – RM10

6- Butterfly Park @ Taman Rama-rama Kuala Lumpur

Tempat menarik di Kuala Lumpur - Taman Rama Rama Butterfly Park KL

Foto kredit : Iamwitch.com

  • Fakta : Taman rama-rama mempunyai lebih  6,000 rama-rama dalam 120 species.

Bagi ibu bapa yang ingin membawa anak bercuti, boleh melawat tempat menarik di Kuala Lumpur. Ibaratnya, melancong sambil belajar. Anak-anak pasti berminat dengan suasana begini.

7- Aquaria KLCC

Aquaria KLCC Tempat Menarik di Kuala Lumpur Cuti Sekolah - 014

Melawat kawan baik saya. Ikan Pari. Tak lama lagi jadi musuh la.. Nak buat Ikan Pari bakar.. hahahah

Fakta :

  • Aquaria KLCC mempunyai Lorong Underwater paling panjang di Malaysia iaitu 90 Meter.
  • Aquaria KLCC Mempuyai tank ikan terbesar di Malaysia dengan isian air masin sebanyak 2.5 juta liter
  • Aquaria KLCC Mempunyai tangki tube yang di reka berdasarkan Tasik Kenyir Terengganu setinggi 15 kaki
  • Yang terakhir Aquaria KLCC adalah Aquarium di Malaysia yang dibenarkan untuk mempamerkan lebih kurang 200 ekor ikan Red-bellied Piranhas. Piranhas? tau?  Tak tau google.. 😉

Harga tiket Masuk Aquaria KLCC

  • Dewasa : Biasa RM53, Mykad – RM40
  • Kanak-kanak (3-12 tahun) : Biasa Rm42, Mykad – RM30
  • 60 Tahun ke atas : Biasa RM32, Mykad RM30
  • Station Aquarius – RM5 untuk seorang

Full review : Aquaria KLCC – Tempat Menarik di Kuala Lumpur Cuti Sekolah


IKLAN BERBAYAR


Tailor dah start ambil tempahan baju raya. Korang dah dapat kain belum? Ha.. Tahun ni tren songket printed tau.. Sekarang dah masuk batch ke 3. Songket Dokoh Pastel dan Terang, Songket Bintang.

Sehari 100 pasang terjual. Design Exclusive dan limited.. Lambat abis kena borong dengan mereka... Boleh visit catalog www.djennaexclusive.blogspot.com untuk dapatkan kain pasang songket yang superb cantik sementara stok masih ada.. 

Anda mempunyai produk? Ingin saya review Produk Anda? Peluang kini dibuka! Email ke norfanil[@]gmail.com

About the author

2 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge