Oit.. takkan la cara nak kemaskan bilik kena tulis gak..? haha.. Apakeadahal kan? Aku tau untuk mereka yang bergelar pelajar, bila dah habis final exam memang tak tau macam mana nak kemas bilik.. Tak tau nak mula, dan tak tau mana dulu nak kemas.. Kan? Am I right? haha..

 

Ok.. Step 1 –Motivate diri sendiri

Kalau anda asyik berfikir “Ini akan mengambil masa yang lama” memang susah la nak buat.. Cuba fikir, kita boleh lakukan, dan akan ciap cepat kalau saya mula dari sekarang!

 

Step 2- Pasang lagu, Menyanyi sambil mengemas

Ha, ini paling syok.. untuk mengelakkan anda bosan bila mengemas, dan tiba tiba terasa malas, elok la anda pasang lagu dan menyanyi semasa mengemas.. Lagu raya pon boley~..

 

Step 3 – Buka semua tingkap untuk bagi udara masuk

Ha, pastikan buka semua tingkap untuk mengeluarkan habuk.. kang bersin tak berhenti henti plak bila habuk terkumpul dalam bilik..

 

Step 4 – Kemas barang barang bersepah dahulu..

Ha, ini satu.. sebelum nak menyapu, baik kemas kan barang barang bersepah dahulu.. kalau tak nanti buat kerja dua kali… Lipat baju, kemas almari, kemas meja study…

 

Step 5 – Bersihkan habuk dan menyapu

Baru la kita bersihkan habuk selepas siap kemas semua barang barang bersepah..then last skali baru menyapu dan mop kalau di perlukan..

 

Cukup 5 step.. lepas tuh boleh mandi dan lenakan diri… Rumah bersih, bilik bersih, hiduppun akan lebih nyaman…=) peace!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge