Hi

Fuh Fuh Fuh… Balik kelas terus nak cari 10 Blogger Terbaik Malaysia… Siapa siapa siapa? Hahaha..  Sebelum tuh meh baca serba sedikit mengenai blogger dan blog, baru lah aku bagitau 10 Blogger Terbaik Malaysia dari beberapa kriteria yang aku akan ketengahkan nanti…

Blog?

Korang tau tak blog tuh ape? Kalau tak tau boleh google la..heheh.. jangan marah.. Ok2.. Blog ni adalah sebuah platform untuk anda berkongsi cerita di alam maya atau lebih di kenali sebagai dunia internet… Apa apa sahaja yang korang nak berkongsi.. Tak kisah la kisah hidup, pengalaman, tips kecantikan, tips nak kurus, ataupun tempat untuk korang menulis cerpen dan novel.. Apa apa cerita sahaja.. Tapi pastikan dengan etika yang betul… Jangan buat blog dan adakan blog untuk menciplak orang lain punya entry.. tuh namanya plagiarism tau?

Blogger?

Haaa.. yang ni ramai pulak yang confused.. apa itu blogger? blogger adalah orang… Orang ok… beza nya dengan blog adalah blog itu benda… nampak tak beza.. So kalau kita nak terangkan pada orang blogger tuh ape, cakap la.. blogger adalah orang yang kendalikan blog.. atau orang yang mempunyai blog atau pemilik blog tersebut…

Tak semua blogger popular… Tak semua pemilik blog popular.. Adakala blog je yang popular tetapi pemilik blog tersebut aka blogger tak popular.. Sebab dieorg ni jenis hide identity..

Tapi kat sini kita bukan nak cari 10 Blogger Popular Malaysia… atau 10 Blog Popular Malaysia.. Tapi kita nak cari 10 Blogger Terbaik Malaysia.. di ulang.. 10 Blogger Terbaik Malaysia… iaitu orang.. bukan blog yaaa… fuh!!

10 blogger terbaik malaysia

Kriteria untuk menjadi 10 Blogger Terbaik Malaysia

Ada beberapa kriteria yang aku rasa relevant untuk menentukan 10 blogger terbaik malaysia.. Tapi sebelum apa apa, aku ingatkan di sini, ini adalah kriteria dari pandangan aku sendiri…K!… Untuk tergolong dalam kalangan 10 Blogger Terbaik Malaysia, anda mestilah seorang blogger yang :-

1) Menulis sendiri blog dan bukan entry copy paste

2) Mempunyai attraction dalam penulisan entry ataupun boleh dikatakan mempunyai penulisan  yang UNIK

3) Mempunyai blog yang tidak terbatas pada populariti diri sahaja sebaliknya juga populariti blog di SEARCH ENGINE

4) Mempunyai ilmu  blogging yang tinggi dan tak lokek ilmu

5) Rajin membalas komen, ataupun meninggalkan komen di blog orang yang mengomen di blog nya… erkk.. paham? Maksudnya, kalau Blogger A komen di Blog Blogger Terbaik, then Blogger Terbaik ni pergi komen juga di Blog si A ni… Bukan takat balas komen di blog sendiri je.. Blog orang lain pun perlu.. barulah blogger lain terasa di hargai.. Atau orang kata, win win situation.

6) Mesra rakyat.. atau lebih tepat tak sombong..

Ada lagi ke? Boleh tolong tambah??

Hehehe.. Ok..sekarang aku dah boleh senaraikan dah 10 Blogger Terbaik Malaysia… Jeng jeng jeng..tapi kan.. daripada 6 kriteria di atas tuh, susah benar nak jumpa blogger yang mempunyai kesemua kriteria..kerana kadang kadang disebalik blog mempunyai ramai blogger.. tapi pasti ada salah seorang yang lebih kehadapan

10 Blogger Terbaik Malaysia

(senarai ini bukan mengikur turutan..)

1) Ariff Shah { ariffshah.com } –

 ariff shah 10 blogger terbaik malaysia

Apa pandangan blog saya pada mata blogger ariffshah? Jawapan beliau, jangan bold banyak sangat dalam entry.. Just bold keywords yang penting sahaja..

2) Tuan Denaihati { denaihati.com }  –

tuan denaihati 10 blogger terbaik malaysia

Orang memberi kita menerima,

Denaihati memberi, Hanya Tuhan mampu membalasnya…

Simple… Tuan Denaihati, walaupun tidak tahu nama asal, tapi nama Tuan Denaihati itu cukup gah apabila melibatkan SEO.

3) Broframestone { broframestone.com }

broframestone 10 blogger terbaik malaysia

Full time blogger.. Tak pernah lokek nak bagi job advertorial pada blogger.. tapi sebelum nak job dari blogger, pastikan ramai follower baru leh dapat.. hehehe…

4) Kak Jie { kujie2.com }

kujie2 10 blogger terbaik malaysia

Nama blogger wanita yang tak asing.. Tinggi ilmu SEO.. banyak perkongsian mengenai SEO di blognya.. dan rugi kalau tak cedok kat sana…

5) Eyriqazz { eyriqazz.com }

eyriqazz 10 blogger terbaik malaysia

Mempunyai tarikan tersendiri.. Mungkin pada GTO.. dan boleh dikatakan blogger traveler dan blogger makan makan yang hebat..

6) Eqbalzack { eqbalzack.com }

eqbalzack 10 blogger terbaik malaysia

Dr. To be… Idol ramai dalam plajaran… Idol aku jugak.. Dalam sibuk sibuk buat presentation, thesis PHD, sempat lagi blogger Eqbalzack menghargai pembaca blog beliau dengan buat giveaway.. tak pernah lokek berkongsi hasil dari blogging..

7) Yuyu Zulaikha { kupukupukecik.blogspot.com }

yuyu zulaika 10 blogger terbaik malaysia

Blog peribadi…. apa yang membuat kan aku pilih blogger Yuyu Zulaika, ada satu hari tuh aku search di google, tahun ni tak silap.. Terjumpa entry Yuyu… dan paling aku suka, bila membaca penulisannya yang UNIK… boleh buat orang ketawa dalam masa yang sama…

8) GreenLava { bloggersentral.com }

green lava 10 blogger terbaik malaysia

GreenLava.. Hebat ni… Walaupun blog genre tutorial dan teknologi internet English, tetapi blogger GreenLava tetap ringankan diri untuk masuk ke blog orang lain.. jarang betul nak jumpa blogger macam ni… Terutamanya kalau blog hebat SEO dan bukannya blog peribadi..

9) Aman Firdaus { amanz.my }

aman firdaus 10 blogger terbaik malaysia

Setiap persoalan dan pertanyaan mesti akan di jawab.. Mesra pengguna, berpengetahuan tinggi dalam  bidang teknologi..

10)  Norfanil { norfanil.com }

Seorang blogger yang makin meningkat naik. InsyaAllah berusaha untuk jana pendapatan yang lebih dan membuat penulisan yang lebih baik hari ke hari.

Contest SEO 10 Blogger Terbaik Malaysia dianjurkan oleh Ohcikgu.com. Penaja bersama adalah Fivio.comNadot.myEffortlab Cik LailiHalim RDFLadfeAmirAmiRini,MyadynaMy AdamRanggi LifestyleMinda Emas NetworkCikTOMMiecyber’s Blog,Hamdan’s BlogKain Cotton Murahbooblogs.comCheese MazKakimedia.MY,ContengConteng.com dan Blog Hati Putera

9 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge